Snježana Šimanović jedna je od dviju kandidatkinja Virovitičko-podravske županije za izbor za „najuzorniju hrvatsku seosku ženu“

Diljem svijeta, 15. listopad se obilježava kao Svjetski dan seoske žene. Tim povodom, u Pitomači će se 17. listopada održati izbor za „najuzornije hrvatske seoske žene“, jer je prošlogodišnju titulu osvojila Svetlana Bastalić iz Dinjevca. Među kandidatkinjama koje su do 30. lipnja poslale prijavnicu za nastup bit će i dvije „najuzornije hrvatske seoske žene“ s područja Virovitičko-podravske županije.

Jedna od njih je Snježana Šimanović, druga je Ivana Slivar. Snježana dolazi iz Čačinaca, udovica je, majka troje djece. Ističe kako je ponosna majka kćerke koja boluje od cerebralne paralize. Nositeljica je OPG-a. Obrađuje 25 hektara zemlje s različitim poljoprivrednim kulturama. Na imanju ima 25 koza, svinje, pure… Snježana ima zaštićeni žig i certifikat za Obiteljski grb Tortu Kneginje Doroteje i Kozji kulen od kozjeg mesa, sir od kozjeg mlijeka s plemenitom pljesni ”Plemko”.

Posjeduje zlatnu medalju od IFIA-e za inovaciju. Proizvodi razne čajeve, kreme, pekmeze koje prodaje na kućnom pragu. Vlasnica je i dobitnica 3 šampionata za proizvodnju sira, 35 medalja za proizvodnju sira, jogurta, sirnih namaza. Tu je i 35 srebrnih medalja kao i 20 brončanih s raznih natjecanja. Uvjeti za izbor najuzornije hrvatske seoske žene su: između 25 i 65 godina, hrvatska državljanka, živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvara umjetnička djela.

U svojoj sredini žena je poznati borac za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života žene, obitelji i zajednice, a koja do sada nije sudjelovala na natjecanju za Izbor najuzornije hrvatske seoske žene. (vpz.hr, Uzorne Hrvatske seoske žene)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content