Udrugu Prvi hrvatski redarstvenik predsjednik Milanović odlikovao Redom Nikole Šubića Zrinskog

U utorak, 4. kolovoza na Policijskoj akademiji u Zagrebu, obilježena je jubilarna 30. obljetnica okupljanja 1800 dragovoljaca u Prve hrvatske redarstvenike, tada jedinu naoružanu postrojbu na koju se u to vrijeme isključivo s punim povjerenjem mogla osloniti novoizabrana hrvatska vlast, točnije 5. kolovoza 1990. godine od kada je i službeni datum početka Domovinskog rata.

Na svečanom obilježavanju pripadnicima PHR dodjeljena su i prigodna odličja povodom 30. obljetnice Prvog hrvatskog redarstvenika i priznavanja statusa Prve ratne postrojbe MUP-a. Tom prilikom je predsjednik RH Zoran Milanović također odlikovao Udrugu Prvi hrvatski redarstvenik odličjem Red Nikole Šubića Zrinskog za sav uloženi trud i rad Udruge kako se prvi vitezovi ne bih zaboravili.

Treba napomenuti da je od 1250 aktivnih članova Udruge, prema preporuci nacionalnog stožera određeno da službenoj proslavi 30-te obljetnice može prisustvovati samo 430 članova, te je po izračunu postotka članova po županijama, VPŽ pripalo 11 članova koji su prisustvovali u Zagrebu na svečanom obilježavanju.

Predsjednik Udruge PHR VPŽ Ivan Stubičar čestitao je svim braniteljima RH Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, s porukom da se nikada više rat ne dogodi te kako ima simbolike u datumu 5. kolovoza 1990. godine PHR (početak domovinskog rata) te 5. kolovoza 1995.g. VRO OLUJA (završetak domovinskog rata).

(www.icv.hr, is)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content