Ušteda energije iznosit će čak 75 posto: Završeni radovi na energetskoj obnovi zgrade Doma zdravlja u Bušetini

U Bušetini su završeni radovi na energetskoj obnovi zgrade Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije. Riječ je o projektu koji je odobren u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora”.

Nositelj projekta je Dom zdravlja Virovitičko-podravske županije, a napisala ga je VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Ukupna vrijednost projekta je bila 795.674 kune, od čega su bespovratna sredstva iznosila 465.132 kune. Do energetske obnove energetski razred zgrade je bio G, a završetkom projekta zgrada ulazi u energetski razred C. Projektirana ušteda toplinske energije iznosit će čak 75 posto.

IMG 5485
foto: K. Toplak

Projektom je poboljšana toplinska zaštita ovojnice (zidovi na pročelju zgrade i zid prema negrijanom prostoru, strop prema tavanu, strop-ravni krov, strop-kosi krov, te zamjenu vanjske stolarije). Osim toga, odrađena je i rekonstrukcija sustava grijanja i ugradnja termostatskih ventila. Time su osigurani uvjeti za smanjenje utroška energije i emisije štetnih plinova CO2.

IMG 5482
foto: K. Toplak

Svrha projekta je bila da se energetskom obnovom zgrade osiguraju uvjeti za smanjenje potrošnje energije za grijanje/hlađenja na godišnjoj razini od najmanje 50 posto u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe projekta, da se smanji razina štetnih emisija CO2 u okoliš i da se korisnicima zgrade osigura kvalitetan prostor u skladu s njegovom namjenom te sigurniji i ugodniji uvjeti za boravak.

IMG 5475
foto: K. Toplak

Posrednička tijela na projektu su bili Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Izvođač radova je bila tvrtka UZOR COLOR d.o.o. iz Virovitice, a stručni nadzor je proveo ARHIS d.o.o.

(www.vpz.hr, ravidra.hr)

oznake vidljivosti

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content