Završila međunarodna radionica Kreativne zajednice u Podravini

U petak, 28. kolovoza u Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića održana je završna prezentacija rezultata međunarodne radionice Kreativne zajednice u Podravini.

Glavni cilj međunarodne radionice Valorizacija ruralne baštine: kreativne zajednice u Podravini bio je interpretirati i valorizirati bogatu materijalnu i nematerijalnu ruralnu kulturnu baštinu te umrežiti kreativne zajednice i relevantne lokalne aktere. Radionica se održala od 19. do 29. kolovoza u suradnji Interpretacijskog centra Kuća Petra Preradovića s Culture Hub Croatia i European Heritage Volunteers.

Centralno središte, Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića povezao je ruralne zajednice u Podravini, polazeći od područja općine Pitomače, općine Podravske Sesvete te sve do grada Đurđevca i Hlebina. Volonterke Lea Biličić (Zagreb), Dora Hornik (Zagreb), Maria Teresa Salazar Rivera (Mexico), Jennifer Wenzler (US), Gizem Demirkiran (Turska) i koordinatorice iz Culture Hub Croatia Marina Batinić, Jasmina Šarić te voditeljicom Kuće Petra Preradovića obilazile su navedena područja te analizirale trenutačnu situaciju, detektirale dobra stanja te probleme s kojima se lokalni akteri suočavaju i na koncu donijele prijedloge za unaprjeđenje čitave regije te valorizaciju ruralne baštine. Volonterke su predložile glavno rješenje, partnersku web platformu. Napravile su prototip internetske stranice koja bi okupljala sve zainteresirane udruge i institucije u Podravini te bi se ona vodila zajednički.

IMG 8836

– Time bi sve udruge bile okupljene pod jedno okrilje koje ne samo da bi turistima olakšalo snalaženje na ovom području, već bi dodatno povezalo i lokalne zajednice i učvrstilo njihovu suradnju – rekla je volonterka Lea Biličić

Glavni cilj radionice bio je poboljšati povezanost ruralnih zajednica u Podravini, podići svijest i iskoristiti njihove sinergije za promicanje i vrednovanje ruralne kulturne baštine, istodobno razvijajući kulturni turizam. Volonterke su uspjele u postizanju cilja radionice te ostvarile povezanost na kojoj treba stalno raditi i unaprjeđivati je.

Za vrijeme provedbe međunarodne radionice bilo je mnoštvo sadržaja te uključenih lokalnih aktera.

Prvi dan međunarodne radionice posjetila se Općina Podravske Sesvete te Ekološki vrt mira. Za cijelo vrijeme trajanja međunarodne radionice Općina Podravske Sesvete i HFD „Sesvećice“ osigurali su smještaj na TRC Karaula Podravske Sesvete za sve volontere i koordinatore. U Pitomači se posjetila Knjižnica i čitaonica Pitomača gdje je bio predstavljen rad Knjižnice te Općine Pitomača.

DJI 0567

Prije početka istraživanja kulturne baštine održano je predavanje o povijesti podravske regije koju je održao Marinko Barčan iz Općine Pitomača te obilazak Interpretacijskog centra Kuća Petra Preradovića za koji je bila zadužena voditeljica Kuće Petra Preradovića.
Gosti predavači, uz domaćine iz Općine Pitomače i Kuće Petra Preradovića, bili su iz Udruge mladih Podravske Sesvete – SUMA te Turističke zajednice područja Središnja Podravine. SUMA – Udruga mladih Podravske Sesvete predstavila je svoj rad i djelovanje te utjecaj mladih osoba na razvoj lokalne zajednice, a Turistička zajednica područja Središnja Podravina pokazala je na svojem primjeru kako su uspjeli povezati lokalne aktere te pojasnila važnost interpretacije u baštini gdje je bilo riječi o međunarodnom udruženju “Interpret Europe”.

Nakon uvodnih obilaska te predavanja, volonterke i koordinatorice krenule su s upoznavanjem podravskog kraja i baštine. Na području općine Pitomače radilo se na kulturnoj baštini Udruge žena Dinjevac gdje je bio predstavljen folklor (pjesma i ples), narodni običaji i nošnje te predstavljanje tradicionalne hrane. Ujedno, bilo je i predstavljanje prve uzorne hrvatske seoske žene 2019. godine. Kod udruge Čuvarice kulturne baštine „Kladare“ uz razgledavanje Etno zbirka „Bakina priča“ moglo se vidjeti kako se nekad tkalo te pogledati projekcija filma “Lan”.

U Podravskim Sesvetama, HFD „Sesvećice“ su na TRC Karaula Podravske Sesvete, uz tradicionalnu hranu, predstavile povijest društva, bogatstvo svojih narodnih nošnji, pjesmu i ples te tradicionalna glazbala koja koriste. Uz HFD „Sesvećice“ sudjelovao je i Športski konjički klub Podravske Sesvete s vožnjom kočije te prikazom tradicionalne obrade zemlje.

U gradu Picoka, odnosno gradu Đurđevcu posjetio se Gradski muzej Đurđevac gdje je bio predstavljen stalni postav Muzeja Grada Đurđevca i Legenda o Picokima uz razgled izložbe fotografija Esencija i gledanje kratkih filmova o đurđevačkoj baštini.

U Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama (ogranak Muzeja grada Koprivnice) bilo je vodstvo kroz galeriju uz predstavljanje programa (HINT, KUL Hlebine, Etnofestival, Google Arts&Culture) te prezentaciju slikanja na staklu Zlatka Kolareka, predsjednika Udruge hlebinskih slikara i kipara naive, uz zadatak istraživanja bitnosti naivnog slikarstva. U Hlebinama se posjetila i Galerija Josip Generalić gdje je bila predstavljena umjetnost naive kroz naraštaj obitelji Generalić.

IMG 8834

Uz mnoštvo sadržaja, bila su dva događaja otvorena za javnost. Prvi događaj bio je pod nazivom „Dani otvorenih vrata te prezentacija primjera valorizacije ruralne baštine iz zemalja volontera“ te za sve prisutne Udruga žena Guščarice Grabrovnica pripremila je lepinje. Drugi i ujedno zadnji događaj otvorenog tipa za javnost bio je u petak, 28. kolovoza u Kući Petra Preradovića gdje je bila završna prezentacija rezultata međunarodne radionice Kreativne zajednice u Podravini.

Iz Kuće Petra Preradovića zahvaljuju svima koji su na bilo koji način sudjelovali te podržali realizaciju međunarodne radionice Kreativne zajednice u Podravini. Najavljuje se nastavak povezivanja i umrežavanja te rad na razvoju kulturne baštine u Podravini.

Volonterke koje su sudjelovale u projektu su Lea Biličić (Zagreb), Dora Hornik (Zagreb), Maria Teresa Salazar Rivera (Mexico), Jennifer Wenzler (US), Gizem Demirkiran (Turska)
CHC TEAM: Marina Batinić, Jasmina Šarić.

Organizaciju potpisuju European Heritage Volunteers, Culture Hub Croatia te Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića, a sudjelovali su i Udruga žena Dinjevac, Udruga žena Guščarice „Grabrovnica“, Udruga Čuvarice kulturne baštine „Kladare“, OPG Barčan, Turistička zajednica općine Pitomača, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, Hrvatsko folklorno društvo Sesvećice, Sesvečka udruga mladih aktivista – SUMA, Športski konjički klub Podravske Sesvete, Turistička zajednica područja Dravski peski, Muzej Grada Đurđevca, Turistička zajednica grada Đurđevca, Galerija naivne umjetnosti (ogranak Muzeja grada Koprivnice), Udruga Hlebinskih slikara i kipara naive – Croatian naive art, Galerija Josip Generalić te Turistička zajednica područja Središnja Podravina, dok su pokrovitelji općine Pitomača i Podravske Sesvete, Centar za kulturu „Drago Britvić“, Knjižnica i čitaonica Pitomača te Dobrovoljno vatrogasno društvo Pitomača. Projekt su sponzorirali KTC, DERGEZ d.o.o, KRAŠ prehrambena industrija d.d, a podržan je od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

(www.icv.hr, dr, foto: I. Bedeković)

[g-gallery gid=”603082″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content