Zlatna plaketa Grada Virovitice Miji Pavelku i Drašku Zidaru: U 30 godina Mikeš i Prco postali neizostavan dio virovitičke kulture i društvenog života

Čak 30 godina neprekidnog emitiranja emisije “Mikeš i Prco” i očuvanja tradicije jezika i običaja Virovitice ove će godine dvojac Mijo Pavelko i Draško Zidar okruniti Zlatnom plaketom Grada Virovitice, koja im je dodijeljena u povodu Dana grada.

Mikeš – pojam i naziv virovitičkih starosjedilaca koji označava njihov duh, karakter, navike, životni stil i pogled na svijet. Postoje razne priče kako je došlo do tog naziva, no nijedna nije točna i potvrđena. Karakteristike Mikeša, njihova tradicija, običaji i posebno mikeški govor pod naletom urbane kulture jednostavno su nestali. Nažalost u tom dijelu virovitičke nematerijalne baštine ne postoje stručni radovi, osim jednog članka u Virovitičkom zborniku. Izvore o mikeškom govoru teško je naći i stoga bi bilo krajnje vrijeme pokušati ga rekonstruirati i stručno obraditi dok još postoje barem neka sjećanja. Postoji jedna stogodišnja tradicija, danas bismo ih mogli nazvati slučajnim “čuvarima mikeštva”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

ČUVARI MIKEŠKOG GOVORA

Tradicija “mikeških divana” u formi dijaloga dvojice sugrađana, ponekad i monologa jednoga od njih, koji su na humorističan način kroz satiru komentirali razne događaje i ukazivali na neke nedostatke u gradu na mikeškom govorom. Dokaz je to veličine Virovitičana da su se uvijek znali nasmijati i našaliti na svoj račun. Tako se mali dio mikeškog govora sačuvao kroz tekstove objavljene u ondašnjim i današnjim novinama, a pojavom radija i kroz emisije “mikeških divana” nedjeljom u podne. Prve tekstove pronalazimo u novinama Hrvat objavljenim 1910. godine u brojevima 10 – 13, pod nazivom Virov’čki divani (Vid), prisluškivao scene u duetu: Bača Andra i čiča Mata. Zatim Iveš Svitnjak 1938. – 1940. (Hrvatski tjednik), Korla Mikešinović iz Čoljuka (1953. Virovitički list), Iveš Pisarović (1954. Virovitički list) i drugi. Pojavom radija dobivamo i prvog “radijskog Mikeša” Tomislava Terzića, koji je bio i glumac Kazališta Virovitica, divaneći svoje emisije nedjeljom točno u podne od 1965. do kraja sedamdesetih godina.

Nakon njegove smrti i petogodišnje stanke Mikeš i Prco nastavljaju njegovu tradiciju. Mikeš – Mijo Pavelko i Prco – Draško Zidar glumci su Kazališta Virovitica. Pred kraj 1989. godine na nagovor nekih kolega razmišljaju o nastavku Terzičeve emisije pod nazivom “Mikeš i Prco”. Prva emisija emitirana je 27. siječnja 1990. godine i od tada se sve do danas emisija kontinuirano emitira nedjeljom u podne na ICV radiju. Iako nijedan od njih nisu stručnjaci u staroj mikeškoj obitelji, u miljeu mikeškog govora cilj je bio potaknuti da se netko stručnije pozabavi mikeškim govorom.

NEIZOSTAVNA LICA U VIROVITICI

Nakon ovih trideset godina možemo reći da je cilj i postignut. Mikeši u prvom redu nisu zaboravljeni. Sve većom popularnošću emisije “Mikeš i Prco” postali su neizostavni sudionici javnih priredbi, tradicionalnih zabava i manifestacija. U vrijeme Domovinskog rata 1992. godine nekoliko puta posjećuju branitelje 127. brigade na prvim linijama bojišnice donoseći im razne poklone darivatelja. Nebrojeno puta sudjeluju u dobrotvornim akcijama za potrebite. Vraćaju tradiciju obilježavanja tradicionalnih običaja na mikeškom, kao što su Martinje, Vincekovo, fašanjki, berba grožđa, kolinje… Prvo u Bajeru, zatim na Prvom virovitičkom ribnjaku od 1993. do 2017. godine u okviru obrta “Mikešland” organiziraju Mikeške biciklijade s ciljem očuvanja tradicijskih pučkih igara.

– Ova plaketa predstavlja mi izuzetnu čast, ali i zadovoljstvo. Ovim putem želim zahvaliti svima onim koji su prepoznali naš rad i predložili nas za ovo veliko priznanje. Zahvaljujem naravno svim našim slušateljima koji nas vjerno prate proteklih trideset godina. Ovo priznanje nas obvezuje da nastavimo s našim radom na očuvanju virovitičke nematerijalne baštine: mikeškog govora i običaja. Također to treba biti poticaj i drugima na marljivom očuvanju tradicije našeg grada – rekao je Mijo Pavelko, a jednako zahvalan je i Draško Zidar.

– Ponosni smo na ovu nagradu nakon 30 godina rada, rada u koji smo kolega Pavelko i ja uložili sebe i svoju ljubav prema ovom gradu i našim sugrađanima kojima smo putem radiovalova ušli u gotovo svaki dom. Sretni smo što smo u našem gradu našli sve što je potrebno za život: kazalište i naše Mikeše, te nismo imali potrebu odlaziti u neku drugu sredinu – rekao je Draško Zidar, dodavši da ovu plaketu ne smatra kao nagradu za životno djelo jer su u naponu snage i namjera im je dalje nastaviti s radom. Tako će i ove nedjelje, kao i u dosadašnjih 30 godina, u 12 sati na valovima ICV radija Mikeš i Prco ispričati nove dogodovštine Virovitičana, kojih im nikada ne manjka.

(www.icv.hr)