“2M2C – GLAZBA NAS POKREĆE, KULTURA NAS SPAJA” Održano predavanje i radionica o važnosti brojalice za usvajanje jezika i govora

Danas (petak) su u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju u Virovitici održani predavanje i radionica pod nazivom „Uloga brojalice u usvajanju jezika i govora“. Predavanje i radionica održani su u sklopu prekograničnog projekta „2M2C – Glazba nas pokreće, kultura nas spaja“ okviru Interreg V-A programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014. – 2020.

U sklopu predavanja i radionice obilježili su i Dan europske suradnje kojim se promiče važnost teritorijalne suradnje, naglasila je ravnateljica COOR-a Margarita Kovačević.

-Ovim smo se predavanjem i radionicom pridružili tom slavlju. Naši partneri iz Szigetvara danas nisu bili fizički prisutni ovdje, već su predavanje pratili online i nadamo se da je bilo uspješno, korisno i da su uz zabavu i veselje puno toga i naučili – istaknula je M. Kovačević.

IMG 20200925 133548

Podsjećamo, nositelj projekta „2M2C – Glazba nas pokreće, kultura nas spaja“ vrijednog 179.149,06 eura, od čega bespovratna sredstva EU iznose 152.276,70 eura je Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica, dok su partneri na projektu mađarski Centar Szigetvári Tankerületi i Razvojna agencija VTA. Rok za provedbu projekta je 20 mjeseci, odnosno, od 15. lipnja 2020. do 14. veljače 2022. godine.

BAZA ZA RJEČNIK, STRUKTURU I GRAMATIKU

Prvo predavanje i radionicu u okviru projekta održala je Mišela Bačić Baronica, logopetkinja u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica. Sudionici su bili učitelji, edukacijski rehabilitatori koji rade u COOR-u Virovitica, kao i partneri iz Mađarske, konkretno Szigetvara, koji su događaj pratili putem online platformi. Predavačica M. Bačić Baronica ističe kako se brojalica na određen način nametnula kao tema prve aktivnosti u projektu, budući da je riječ o univerzalnom sredstvu komunikacije koje koriste djeca diljem svijeta i koje povezuje različite kulture i nacije.

IMG 20200925 133827

-Brojalice daju ritam u govoru i na taj način djeca razvijaju govorničke vještine kao što su kreativnost i maštovitost. Brojalica je prisutna je u igri i u svakodnevnom životu. Ona je sadržajno vezana za dijelove dječjeg života i ima zaista široku primjenu. Važnu ulogu ima i u rehabilitaciji govora, budući da su prvi dio govora koje dijete usvaja upravo ritam i melodija, pa predstavlja pravu bazu na kojoj će dijete kasnije usvojiti govorničke vještine te rječnik, strukturu i gramatiku – o važnosti brojalice u usvajanju jezika i govora prisutne je podučila logopetkinja Mišela Bačić Baronica, čije je predavanje i tijek radionice za sudionike s mađarske strane prevodila Ana Odicki.

Projekt se nastavlja sredinom listopada, kada je na rasporedu dvodnevna radionica sa stručnim predavačem iz Zagreba. (www.icv.hr, mlo)

IMG 20200925 134219 IMG 20200925 134225

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content