“2M2C – GLAZBA NAS POKREĆE, KULTURA NAS SPAJA” Održano predavanje i radionica o važnosti brojalice za usvajanje jezika i govora

Danas (petak) su u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju u Virovitici održani predavanje i radionica pod nazivom „Uloga brojalice u usvajanju jezika i govora“. Predavanje i radionica održani su u sklopu prekograničnog projekta „2M2C – Glazba nas pokreće, kultura nas spaja“ okviru Interreg V-A programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014. – 2020.

U sklopu predavanja i radionice obilježili su i Dan europske suradnje kojim se promiče važnost teritorijalne suradnje, naglasila je ravnateljica COOR-a Margarita Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

-Ovim smo se predavanjem i radionicom pridružili tom slavlju. Naši partneri iz Szigetvara danas nisu bili fizički prisutni ovdje, već su predavanje pratili online i nadamo se da je bilo uspješno, korisno i da su uz zabavu i veselje puno toga i naučili – istaknula je M. Kovačević.

Podsjećamo, nositelj projekta „2M2C – Glazba nas pokreće, kultura nas spaja“ vrijednog 179.149,06 eura, od čega bespovratna sredstva EU iznose 152.276,70 eura je Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica, dok su partneri na projektu mađarski Centar Szigetvári Tankerületi i Razvojna agencija VTA. Rok za provedbu projekta je 20 mjeseci, odnosno, od 15. lipnja 2020. do 14. veljače 2022. godine.

BAZA ZA RJEČNIK, STRUKTURU I GRAMATIKU

Prvo predavanje i radionicu u okviru projekta održala je Mišela Bačić Baronica, logopetkinja u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica. Sudionici su bili učitelji, edukacijski rehabilitatori koji rade u COOR-u Virovitica, kao i partneri iz Mađarske, konkretno Szigetvara, koji su događaj pratili putem online platformi. Predavačica M. Bačić Baronica ističe kako se brojalica na određen način nametnula kao tema prve aktivnosti u projektu, budući da je riječ o univerzalnom sredstvu komunikacije koje koriste djeca diljem svijeta i koje povezuje različite kulture i nacije.

-Brojalice daju ritam u govoru i na taj način djeca razvijaju govorničke vještine kao što su kreativnost i maštovitost. Brojalica je prisutna je u igri i u svakodnevnom životu. Ona je sadržajno vezana za dijelove dječjeg života i ima zaista široku primjenu. Važnu ulogu ima i u rehabilitaciji govora, budući da su prvi dio govora koje dijete usvaja upravo ritam i melodija, pa predstavlja pravu bazu na kojoj će dijete kasnije usvojiti govorničke vještine te rječnik, strukturu i gramatiku – o važnosti brojalice u usvajanju jezika i govora prisutne je podučila logopetkinja Mišela Bačić Baronica, čije je predavanje i tijek radionice za sudionike s mađarske strane prevodila Ana Odicki.

Projekt se nastavlja sredinom listopada, kada je na rasporedu dvodnevna radionica sa stručnim predavačem iz Zagreba. (www.icv.hr, mlo)