Dubravko Maričić u Čačincima predstavio knjigu “Moja sjećanja na Slavonsko-podravsku željeznicu”

U organizaciji Turističke zajednice općine Čačinci, u Hrvatskom domu kulture održana je prezentacija knjige profesora Dubravka Maričića iz Belišća pod nazivom “Moja sjećanja na Slavonsko-podravsku željeznicu”.

Maričić je predstavio Čačinčanima svoj dugogodišnji rad na istraživanju povijesti Slavonsko-podravske željeznice uz koju je vezana bogata povijest ovoga kraja. Uz autora, knjigu su promovirali njena promotorica Ana Vazdar te glavni urednik knjige Vladimir Vazdar koji je u svom izlaganju pročitao i vrijednu recenziju koju je napisao dr. sc. Dinko Župan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Autor, prof. Dubravko Maričić istaknuo je kako je ova knjiga nastala iz njegovih obiteljskih sjećanja, kao što i sam naslov kaže, obzirom da je većina članova njegove obitelji radila na željeznici.

– Priča oko ove knjige krenula je s prikupljanjem starih fotografija željeznice s kojima sam priredio nekoliko izložbi. Nakon toga su me ljudi zaustavljali i nudili nove fotografije, stare dokumente vezane uz željeznicu, razne podatke i tako malo po malo sam sve skupljao na jedno mjesto i počeo stvarati ovu knjigu. Druga važna stvar je kako je moja cjelokupna obitelj bila dio ove željeznice, od djeda Ivana koji je bio djelatnik željeznica u orahovačkom Radlovcu, djedov brat i njegov sin i na kraju moja majka i otac te moja dva ujaka, svi su radili na željeznici, tako da je obitelj i s majčine i očeve strane živjela uz i sa željeznicom – započeo je Maričić.

Prisjetio se i kako je došao do pojedinih fotografija, među kojima posebno ona iz 1884. godine koja predstavlja otvorenje ceste svetog Roka Lovinac na Velebitu uz nazočnost cara Franje Josipa, a vezana je uz njegovu obitelj.

– Ta fotografija je, naime, do mene došla slučajno. U Maslenici sam napravio kuću za ljetovanje i susjed je tamo čuo moje prezime i došao jedan dan do mene i rekao da ima jednu fotografiju i to je bila ta koja predstavlja poveznicu Dalmacije i unutrašnjosti Hrvatske, a bila je to najkraća veza između Zadra i Zagreba. Tu fotografiju sam koristio u ovoj knjizi jer su moji preci živjeli u svetom Roku, upravo na tim lokacijama, a tek su poslije I. svjetskog rata došli u Slavoniju, odnosno baš u Orahovicu – rekao je Maričić te se na kraju posebno osvrnuo na činjenicu kako je Slavonsko-podravska željeznica znatno pridonijela razvoju turizma na području općine Čačinci:

-Ova knjiga je obuhvatila i jedan dio turizma na području općine Čačinci, a riječ je o turizmu na Jankovcu. To su počeci razvoja turizma u ovom dijelu koji su ga na kraju i obilježili. Kada je grof Janković propao, odnosno bankrotirao, prodavao je imanje na Jankovcu koje je kupio Gutmann, odnosno onu lovačku kuću ili ljetnikovac. Gutmann je postao i prvim predsjednikom Planinarskog društva Bršljan Osijek, koji je dugo godina vlasnik kasnijeg planinarskog doma Jankovac. Zanimljivo je da je išla i pruga sve do Slatinskog Drenovca prema Slatini preko Voćina i na drugu stranu prema Mađarskoj do Szentlorinca. Trak prema Voćinu je zanimljiv je iz razloga što su planinari i gospoda iz Osijeka tom prugom dolazili na odmor na Jankovac, a pronašao sam podatak kako je u jednoj sezoni na Jankovcu preko ljeta bilo preko pet tisuća ljudi. U knjizi se nalazi i fotografija vlaka prepunog radnika iz Belišća koje je željeznica vikendom besplatno prevozila do Jankovca na odmor. Gutmannova željeznica je tako imala značajan utjecaj na razvoj turizma na području općine Čačinci – rekao je autor, prof. Maričić.

Na kraju predstavljanja aktivno su se u razgovor uključili mještani Čačinaca među kojima je prednjačio strastveni istražitelj povijest i sakupljač starih fotografija Čačinaca, Mirko Štefok.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)