Dubravko Maričić u Čačincima predstavio knjigu “Moja sjećanja na Slavonsko-podravsku željeznicu”

U organizaciji Turističke zajednice općine Čačinci, u Hrvatskom domu kulture održana je prezentacija knjige profesora Dubravka Maričića iz Belišća pod nazivom “Moja sjećanja na Slavonsko-podravsku željeznicu”.

Maričić je predstavio Čačinčanima svoj dugogodišnji rad na istraživanju povijesti Slavonsko-podravske željeznice uz koju je vezana bogata povijest ovoga kraja. Uz autora, knjigu su promovirali njena promotorica Ana Vazdar te glavni urednik knjige Vladimir Vazdar koji je u svom izlaganju pročitao i vrijednu recenziju koju je napisao dr. sc. Dinko Župan.

2609knjigazeljeznicca 5 900x600

Autor, prof. Dubravko Maričić istaknuo je kako je ova knjiga nastala iz njegovih obiteljskih sjećanja, kao što i sam naslov kaže, obzirom da je većina članova njegove obitelji radila na željeznici.

– Priča oko ove knjige krenula je s prikupljanjem starih fotografija željeznice s kojima sam priredio nekoliko izložbi. Nakon toga su me ljudi zaustavljali i nudili nove fotografije, stare dokumente vezane uz željeznicu, razne podatke i tako malo po malo sam sve skupljao na jedno mjesto i počeo stvarati ovu knjigu. Druga važna stvar je kako je moja cjelokupna obitelj bila dio ove željeznice, od djeda Ivana koji je bio djelatnik željeznica u orahovačkom Radlovcu, djedov brat i njegov sin i na kraju moja majka i otac te moja dva ujaka, svi su radili na željeznici, tako da je obitelj i s majčine i očeve strane živjela uz i sa željeznicom – započeo je Maričić.

2609knjigazeljeznicca 3 900x600

Prisjetio se i kako je došao do pojedinih fotografija, među kojima posebno ona iz 1884. godine koja predstavlja otvorenje ceste svetog Roka Lovinac na Velebitu uz nazočnost cara Franje Josipa, a vezana je uz njegovu obitelj.

– Ta fotografija je, naime, do mene došla slučajno. U Maslenici sam napravio kuću za ljetovanje i susjed je tamo čuo moje prezime i došao jedan dan do mene i rekao da ima jednu fotografiju i to je bila ta koja predstavlja poveznicu Dalmacije i unutrašnjosti Hrvatske, a bila je to najkraća veza između Zadra i Zagreba. Tu fotografiju sam koristio u ovoj knjizi jer su moji preci živjeli u svetom Roku, upravo na tim lokacijama, a tek su poslije I. svjetskog rata došli u Slavoniju, odnosno baš u Orahovicu – rekao je Maričić te se na kraju posebno osvrnuo na činjenicu kako je Slavonsko-podravska željeznica znatno pridonijela razvoju turizma na području općine Čačinci:

2609knjigazeljeznicca 1 900x615 e1601126685306

-Ova knjiga je obuhvatila i jedan dio turizma na području općine Čačinci, a riječ je o turizmu na Jankovcu. To su počeci razvoja turizma u ovom dijelu koji su ga na kraju i obilježili. Kada je grof Janković propao, odnosno bankrotirao, prodavao je imanje na Jankovcu koje je kupio Gutmann, odnosno onu lovačku kuću ili ljetnikovac. Gutmann je postao i prvim predsjednikom Planinarskog društva Bršljan Osijek, koji je dugo godina vlasnik kasnijeg planinarskog doma Jankovac. Zanimljivo je da je išla i pruga sve do Slatinskog Drenovca prema Slatini preko Voćina i na drugu stranu prema Mađarskoj do Szentlorinca. Trak prema Voćinu je zanimljiv je iz razloga što su planinari i gospoda iz Osijeka tom prugom dolazili na odmor na Jankovac, a pronašao sam podatak kako je u jednoj sezoni na Jankovcu preko ljeta bilo preko pet tisuća ljudi. U knjizi se nalazi i fotografija vlaka prepunog radnika iz Belišća koje je željeznica vikendom besplatno prevozila do Jankovca na odmor. Gutmannova željeznica je tako imala značajan utjecaj na razvoj turizma na području općine Čačinci – rekao je autor, prof. Maričić.

2609knjigazeljeznicca 6 autor Maricic kao dijete desno 900x635

Na kraju predstavljanja aktivno su se u razgovor uključili mještani Čačinaca među kojima je prednjačio strastveni istražitelj povijest i sakupljač starih fotografija Čačinaca, Mirko Štefok.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

2609knjigazeljeznicca 4 600x900

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content