HEP u rad pustio ELEN punionicu za električna vozila, prvu na području općine Pitomača

Hrvatska elektroprivreda pustila je u utorak, 8. rujna u trajni rad prvu ELEN punionicu na području općine Pitomača, koja je smještena na Trgu kralja Tomislava.

Punionica je postavljena na temelju Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila, prema kojemu je Općina Pitomača dala pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP nabavio, ugradio i pustio u pogon punionicu. Na brzoj punionici u Pitomači, snage 50 kW, moguće je istodobno punjenje dvaju vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Kao i ostale HEP-ove punionice, ELEN punionica u Pitomači podržava punjenje svih dostupnih električnih vozila na tržištu. HEP-ova mreža punionica pokriva sve autoceste i druge važne cestovne pravce u Hrvatskoj, gradska središta i turistička odredišta, uključujući i više otoka, te se prostire na području Grada Zagreba i svih 20 županija, omogućavajući istovremeno punjenje više od 400 električnih automobila, odnosno polovine svih registriranih električnih automobila u Hrvatskoj. Korištenje HEP-ovih ELEN punionica još je uvijek besplatno. Komercijalizacija usluga uslijedit će nakon što se testiraju sve mogućnosti usluge korisnicima i razrade modeli naplate.

HEP-ovi razvojni planovi na području e-mobilnosti okrenuti su stvaranju optimalne mreže punionica, što ravnomjernije raspoređenih na području cijele Hrvatske. HEP ujedno snažno promiče koncept i konkretne prednosti e-mobilnosti, budući da je riječ o neizostavnom dijelu energetske tranzicije Hrvatske prema niskougljičnom društvu i jednom od ključnih dijelova Europskog zelenog plana.

(HEP, foto: I. Bedeković)