Izraelski veleposlanik Ilan Mor posjetio Virovitičko-podravsku županiju: Otvorili mogućnost daljnje suradnje Županije s Republikom Izrael

Virovitičko-podravsku županiju u četvrtak je posjetio veleposlanik Države Izraela u Republici Hrvatskoj Ilan Mor. U prostorima Virovitičko-podravske županije, održao je radni sastanak sa županom Igorom Androvićem i njegovim suradnicima, među kojima su bili: Bojan Mijok pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ, Damir Marenić zamjenik gradonačelnika Grada Virovitice, Ivan Obrovac voditelj Poljoprivrednog sektora iz tvrtke Brane, te Siniša Hrgović iz Savjetodavne službe i vlasnik OPG-a Hrgović čije pokusno polje podzemnog navodnjavanja su sudionici sastanka obišli. Na sastanku se govorilo o mogućnostima suradnje između Virovitičko-podravske županije i Države Izrael.

Sam povod posjetu je bio, kako je naglasio veleposlanik Mor, uspješna implementacija sustava navodnjavanja izraelskog proizvođača Netafim na OPG-u Siniše Hrgovića. Naime, sustav podzemnog navodnjavanja postavljen je na pokusnom polju koje se natapa vodom iz rijeke Drave, odnosno iz sustava navodnjavanja Kapinci-Vaška.

IMG 6216

– Odlučio sam doći kako bismo nastavili ovakvu praksu i u budućnosti omogućili većem broju poljoprivrednika iz ove županije korištenje ove tehnologije koja je jedinstvena i može povećati prinos bilo kojeg usjeva, posebno u ovakvoj županiji koja je bogata vodom i dobrom zemljom – istaknuo je Mor.

Dodao je da je tema sastanka bila i mogućnost dovođenja izraelskih ulagača na područje megazone Zapad grada Virovitice.

IMG 6254

– To bi bila prilika da možda izgrade pokaznu farmu gdje bi poljoprivrednici iz čitave Hrvatske mogli doći i naučiti kako uz pomoć izraelske tehnologije povećati prinos na svojim poljima – naglasio je veleposlanik Mor.

Podsjetimo, Virovitičko-podravska županija je raspisala javni poziv za sufinanciranje 50 posto za nabavku opreme za podzemno navodnjavanje, a OPG Siniše Hrgovića odlučio se za provjerenog partnera. Nabavljena je oprema koja je na 4,8 hektara površine, koštala oko 200.000,00 kuna. Podzemni je to sustav, kap na kap. Cijevi za natapanje, postavljene su na 35 centimetra dubine. Voda se tako raspršuju točno ispod biljke koja razvija korijen prema izvoru vlage.

– Tvrtka Netafim je jedna od najjačih i najrenomiranijih tvrtki kada je riječ o sustavima navodnjavanja. S veleposlanikom Morom smo razgovarali o sustavu koji je kod nas postavljen, ali i o ostalim mogućnostima koje možemo realizirati u budućnosti. Imamo nekoliko ideja kako bi tvrtka Netafim mogla nastupati na ovom području na zadovoljstvo i njih, i Virovitičko-podravske županije i poljoprivrednika koji su u obuhvatu sustava navodnjavanja – rekao je župan Andrović istaknuvši kako sustav navodnjavanja tvrtke Netafim stvara plodno tlo usred pustinje, te se taj primjer može prenijeti u našu županiju koja je bogata prirodnim resursima koji naša polja mogu učiniti još plodnijima.

IMG 6273

Nakon sastanka, nazočni, kojima se pridružio i načelnik Općine Sopje Berislav Androš, obišli su pokusno polje na OPG-u Siniše Hrgovića gdje se veleposlanik Mor uživo mogao uvjeriti u uspješnost izraelskog sustava navodnjavanja koji će ove godine donijeti stopostotno veći prinos šećerne repe, soje, kukuruza… Osim toga, obišli su i crpnu stanicu Sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška, pa se veleposlanik Mor uvjerio u odlične mogućnosti i kapacitete navodnjavanja na ovom području Virovitičko-podravske županije.

Uz sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška, koji se prostire na 1.260 hektara, Županija je ovo ljeto pustila u rad i sustav navodnjavanja Đolta. Osim toga, gradi se i crpna stanica Sustava Novi Gradac – Detkovac. Ova dva sustava, vrijedna su 55 milijuna kuna, a Virovitičko-podravska županija, za njih je dobila bespovratna sredstva u stopostotnom iznosu. Osim toga u budućnosti će se graditi i sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza, sustav Lukač, Đolta II., Čađavica… U budućnosti, bit će to 5.000 hektara navodnjavanih površina u Virovitičko-podravskoj županiji.

(www.icv.hr, ml, vpz.hr, Foto: K. Toplak)

[g-gallery gid=”606536″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content