KRIŽNICA OVE GODINE HIT DESTINACIJA Znaju kako privući turiste: Za 500 kuna obitelj ovdje može prenoćiti, jesti domaće specijalitete i uživati u izletima

U vrijeme kada se podaci vezani uz turističku sezonu još zbrajaju i kada je više no jasno kako će zbog cijele situacije vezane uz koronavirus ova godina biti jedna od najgorih, za jedno mjesto na području Virovitičko-podravske županije nema bojazni.

Oni pak imaju turista više no prijašnjih godina. Najveću navalu doživjeli su upravo nakon pandemije, kada su u mirnu Križnicu nedaleko od Pitomače, jedini dravski otok, pohrlili izletnici, ribiči, biciklisti i obitelji kako bi u „orkestru žaba“ uz obalu Drave, domaće specijalitete netom izlovljene ili pripremljene na starinski način uživali, odmarali se i pritom istraživali prirodne ljepote u ovom kraju koji je na određen način „odsječen od svijeta“.

Na Križnici je danas nešto više od stotinu duša, a iako imaju samo tri iznajmljivača, sve više ljudi ondje vidi svoju hit-destinaciju za vikend odmor. Neovisno žele li biti sami, u svom miru, poput ribiča, žele li istražiti Dravu kanuom u pratnji kolega, organizirati obljetnicu braka u rustikalnom ambijentu, proslaviti rođendan na otvorenom ili se pak s biranim društvom odlučiti na aktivni turizam na biciklu.

IMG 8638

U čemu je tajna Križnice, kojoj se, nakon što se jednom ondje upute, ljudi uvijek vraćaju, pitali smo Ivonu Pankaz, direktoricu Turističke zajednice općine Pitomača.

– Križnica pripada atrakcijski najvrjednijoj zoni na području općine Pitomača koja može biti valorizirana kao turistički najperspektivnija, ne samo na lokalnoj i regionalnoj, već i na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

JEDINSTVENA PRIČA

Zbog pretežitosti atrakcija koje pripadaju u kategoriju prirodne baštine te zbog činjenice da je dio Regionalnoga parka Mura – Drava i Prekograničnog rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav te da je upisana u Upisnik zaštićenih područja, prostor Križnice je namijenjen pretežito za razvoj turizma temeljenog na prirodi.

Temelj ove turističke priče su rijeka Drava s bogatstvom flore i faune koja je na Križnici prisutna, a temelj ugostiteljske ponude su tri ugostiteljska objekta koji nude uslugu prehrane i smještaja: Dravska iža Križnica, Ribička klet Rengel i kuća za odmor Japin konak – kaže I. Pankaz.

Kraj je to koji svoj turistički potencijal vidi u autohtonoj ponudi hrane i pića, suživotu s prirodom, sportovima na otvorenom i brojnim prilikama za istraživanje bogatog prirodnog i životinjskog svijeta. Ne smije se zanemariti i doprinos lovačkih i ribolovnih udruga, kaže I. Pankaz, čije su aktivnosti i manifestacije prepoznate na turističkoj karti Hrvatske, pa i šire, zbog čega na ovaj kraj dolaze turisti iz raznih područja.

Već sljedeće godine otvara se Centar za posjetitelje Križnica – Interpretacijski centar Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, koji će kroz interaktivne sadržaje posjetiteljima dodatno promovirati ljepote i bogatstvo koje Križnica i Drava čuvaju, pa se u Turističkoj zajednici Općine nadaju i većem broju izletnika.

Istina, turizam u Križnici daleko je od nekih velikih brojki po uzoru na turizam na Jadranu.

IMG 8493

Naime, prošle godine ovdje je, prema podacima elektroničkog sustava eVisitor, ostvareno 235 noćenja u 112 dolazaka, a u prvih osam mjeseci ove godine 140 noćenja u 81 dolasku. No, ono čime se iznajmljivači mogu pohvaliti je da im se gosti redovito vraćaju godinama, nerijetko „pojačani“ novom ekipom koja ostaje te da neće odbiti ni jednog gosta, ni jedno noćenje.

– Ovdje je gost glavni i sve ćemo učiniti da nam se vrati – poručili su vlasnici objekata koji nude smještaj ili domaću hranu, a koji su shvatili kako, ako žele opstati, moraju raditi zajedno. I da im je baza dan po dan, za uspjeh. Ovo su njihove priče.

IMG 8639

„DRAVSKA IŽA“ NAJSTARIJI JE TURISTIČKI OBJEKT NA KRIŽNICI

Ove godine spas su domaći turisti kojih je više no ikad

Već petu generaciju obitelj Fabčić promovira Križnicu radom i plodovima – ne samo onima s oranice na kojima sade niski grah, žitarice i kukuruz, već i ugostiteljstvom po kojem je dobro poznata i izvan granica. Njihova „Dravska iža“ danas je omiljena destinacija svih generacija – i onih mlađih, koji otkrivaju ljepote prirode biciklom ili kanuom, ali i iskusnih ribiča, umjetnika, poslovnih ljudi, koji u autohtonom ambijentu, uz domaću hranu i piće, traže odmak od svakodnevnice.

Navraćaju ovdje i obitelji jer djeca mogu vidjeti jelene, a ljubazni vlasnici povest će ih i do kokoši, svinja i ovaca koje također uzgajaju godinama. Da je lako opstati na tržištu i boriti se za svoj „turistički kruh“ pod nebom, nije, kaže nam Alen Fabčić, mladi vlasnik čija je obitelj imanje, a koje je među najstarijima na otoku, obnavljala i uz pomoć Ministarstva turizma. No, to je jedini način na koji znaju opstati i koji pokazuje smisao.

IMG 0712

Fabčići su prošli sve faze koje su tijekom godina ugostitelji morali proći u skladu s prohtjevima gostiju – vremena u kojem je gostima bilo dovoljno samo svratiti na domaći fišpaprikaš i kruh, do danas, kada se sve više ljudi okreće aktivnom i tzv. robinzonskom turizmu. Gostima tako nude mogućnost vožnje Dravom u kanuima, bicikle kojima mogu istražiti sve tajne Križnice, uz prepoznatljivu ponudu jela i pića po kojoj su nadaleko poznati.

– Baziramo se na domaćem, osobito ribljim specijalitetima koje mama priprema već 30 godina, od fišpaprikaša, smuđa, soma, šarana, štuke, odnosno ribe prve klase i ostale koje se ulove. Moraju biti svježe, kao i ostalo što nudimo, a na što su naši gosti već navikli – ističe Alen Fabčić.

IMG 8553

Kad je koronakriza zaprijetila turizmu, situaciju su spasili domaći gosti – ove godine više ih je no ikada, kaže ovaj ugostitelj, te ističe kako im je svaki gost neizrecivo važan.

– Kod nas nema odbijanja, svako noćenje je vrijedno. Mi se nikada nećemo moći uspoređivati s morem, ali zato imamo predivnu prirodu, potencijal koji tek treba iskoristiti. Ljudi su to prepoznali pa nam dolaze turisti iz Slovenije, Austrije, Njemačke, a danas sve češće i iz Hrvatske. Dolaze oni koji si ne mogu priuštiti neki luksuzan odmor od nekoliko tisuća kuna za tjedan dana, ali zato ovdje za manje novca dobiju jednako, ako ne i više, od izleta biciklom, promatranja ptica, divljači, izleta po rukavcima Drave – nabraja A. Fabčić, naglasivši kako se svakom turistu izlazi ususret i nudi mogućnost da po svojoj želji istraži ovaj predivan kraj.

IMG 0738

Njihov objekt cijene nije mijenjao punih 15 godina – noćenje je stotinu kuna po osobi, a cijena hrane ovisi o vrsti jela i potrebi pripreme. Omiljena miješana plata s prilogom za četiri osobe, kaže, stoji oko 200 kuna, a u tu cijenu uključen je i prilog, kruh iz krušne peći ili domaće lepinje. Ljubitelji vina mogu odabrati neku od biranih vrsta u podrumu koji je obnovljen uz pomoć Ministarstva kulture, kao dio stare jezgre kuće koja datira iz davne 1880. godine.

Sve ovdje ima svoju priču, a na turistima je, kaže nam Alen Fabčić, da otkriju svoju na Križnici. On sam otkrio je ljepotu zajedništva u ovom poslu pa danas surađuje s drugim ugostiteljima i iznajmljivačima koje, kao i oni, preporučuje ribičima, biciklistima, lovcima, izletnicima…

IMG 8575

– Možemo uspjeti samo ako radimo zajedno. Na kontinentu i u Križnici si susjed a ne konkurencija i ako je meni dobro, a ove godine jest dobro, zašto da ne bude i drugima?! Uostalom, svi radimo s istim ciljem – promovirati našu Križnicu koja ima jako puno potencijala. Sve ovisi o sredstvima. Bude li njih, te ćemo potencijale svakako iskoristiti – optimistično poručuje vrijedni ugostitelj A. Fabčić.

IMG 8704

“RIBIČKA KLET RENGEL“ Svaki gost nam je kao član obitelji, zajedno se dogovaramo oko ručka

„Ribička klet Rengel“ na Križnici svoja vrata gostima je prvi put otvorila prije 14 godina i to kao mali restoran u koji su, kažu vlasnici, isprva navraćali prijatelji i poznanici, a onda uskoro i drugi gosti.

– Imali smo tada restoran i bazen, no brzo smo primijetili da ljudima nedostaje soba u kojoj bi prenoćili i odmorili se nakon slavlja. Krenuli smo s dvije sobe, a danas imamo šest. Dolaze nam obitelji i turisti iz brojnih zemalja. Ove godine najviše je domaćih turista, no redoviti gosti su nam i iz Austrije, Švicarske, Slovenije, Mađarske.

IMG 8781

Svakog gosta primamo kao člana obitelji, želimo da nam se vrati i da iz ovoga kraja odnese samo najljepše dojmove – priča Mira Rengel, koja putem vlastite tvrtke „Blue green turizam“ uspostavlja kontakt s gostima koji najčešće dolaze na nekoliko dana, uglavnom vikendom. Svaki gost im je važan, kaže.

– Svakome pokušavamo posvetiti vrijeme – razgovarati, ponuditi mu sadržaj, gdje može otići, što vidjeti, doživjeti. Gostima koji češće dolaze već znam djecu i unuke, rođendane. Nama je svejedno hoće li nam gost doći na jednu večer ili tri, pet.

IMG 8789

Ponuda je uvijek ista, uvijek se maksimalno potrudimo. Idemo s gostima u šetnju, kad to požele, vozimo ih čamcem, vodimo u vinograd. Ja kuham sva jela i sve je domaće. Dravska je riba, pečem domaći kruh, radim domaće rezance, zlevanku, a mnogima je bilo otkriće i to što nudimo starinska jela poput hajdinske kaše, ječmene kaše s povrćem i čvarcima. S gostima se dogovaramo oko ručka i deserta.

Oni već znaju da će uz ručak obavezno dobiti i nešto iz domaće kuhinje, bilo da je riječ o domaćim štrudlama, buhtlama, dizanici. Grožđe, jabuke i drugo voće sami si uberu u dvorištu i vrtu, znaju i gdje im je čamac uz Dravu – ističe draž ovog objekta u prirodi vlasnica Mira Rengel.

IMG 8729

Cijene su godinama iste: ovdje je 80 kuna noćenje po osobi. Za stotinu kuna dobiju i doručak, a za dodatnih 30 do 70 kuna i ručak, ovisno o sljedovima jela. Uz natkriveni prostor gosti uživaju i u dvorištu koje je pretvoreno u oazu za odmor, kao i uz obalu, omiljenu destinaciju ribiča.

– Mi smo zadovoljni svojim gostima. Ove godine imali smo stotinjak noćenja, što je jako dobro. Kad bismo došli na tristo godišnje, to bi bio pravi cilj. No, već nam je dosta što su nas ljudi prepoznali, što se vraćaju i što u ovom miru uživaju kao i mi. Teško nam je jedino pronaći radnike. Djeca su otišla svojim putem, a suprug Željko i ja smo sve stariji pa ćemo vidjeti do kada možemo izdržati ovaj tempo. Ne radimo to zbog novca, već nas uvijek inspiriraju ljudi koji nam dolaze – poručuje M. Rengel.

IMG 0683

„JAPIN KONAK“ NOVA JE DESTINACIJA Društva ovo mjesto vole jer mogu biti “svoji“ i uživati u prirodi

Punih petnaest godina obitelj Mirović je kuću u Križnici pretvarala u oazu mira, odmora i uživanja uz obalu Drave, pretvorivši je u mjesto za pravi odmor u prirodi. Taj potencijal prepoznala je kći Sanela Rukavina, koja je kuću za odmor koju su nazvali „Japin konak“ odlučila ponuditi i drugima za iznajmljivanje.

IMG 20200916 101146
foto: privatni arhiv

Shvatila je, kaže, kako su roditelji, sada kada je kućica iz snova gotova, zapravo jako malo vremena u njoj i da će sigurno biti onih koji će znati prepoznati ljepotu drveta, kamena i prirodnog ambijenta po kojem je posebna i koliko je truda uloženo u njenu obnovu. Danas je mnogima idealno mjesto za pobjeći od gradske vreve, mjesto na kojem mogu biti „svoji“.

– Najviše nam dolaze manja društva: ribolovci, ekipa unajmi kuću za proslavu djevojačkih i momačkih zabava, dječjih rođendana. Cijena noćenja nam je 300 kuna, za cijelu kuću. Zasad nudimo tri ležaja, uz jedan pomoćni, objekt ima klimu, televizor, a vani je sve prilagođeno i za djecu, ali i za zabavu: od mini golfa, velike natkrivene pečenjare i naravno, Drave, koja je ‘odmah u dvorištu’ – kazala je Sanela Rukavina.

Napominje da se izletnici pomalo mijenjaju u afinitetima pa umjesto jedne noći sve češće ostanu cijeli vikend, odnosno taman toliko koliko je dovoljno da se čovjek opusti i odmori.

56229277 2049483898434223 8117271431030505472 o
foto: Facebook Japin konak

– U vrijeme pandemije odlučila sam i sniziti cijenu, pa sada za 500 kuna društvo može imati kuću cijeli vikend, dakle od petka poslijepodne do nedjelje. Nemamo hranu u ponudi, ali nam je zato jako blizu „Dravska iža“, s kojom jako dobro surađujemo. Bez takve suradnje mi mali iznajmljivači danas ne možemo opstati.

Uostalom, i nama je dobro da gostima koji dođu na odmor možemo preporučiti neko mjesto gdje se može dobro i domaće pojesti i tako promovirati ovaj prekrasan kraj – kaže Sanela Rukavina, koja za „Japin konak“ ima planove za budućnost. U planu je još jedna spavaća soba, koja će povećati broj ležajeva u objektu, kao i drugo za što gosti pokažu zanimanje.

56325182 2049487525100527 6300812882607079424 o
foto: Facebook Japin konak

– Cilj mi je da nam kuća ne bude prazna i drago mi je kad ljudi ovdje dođu, odmore se, nešto novo vide i dožive. Uvijek se radujem novim rezervacijama i preporukama, jer tako znam da su i oni u ovom mjestu prepoznali ‘ono nešto’, posebno – iskreno poručuje Sanela, jedna od ukupno tri iznajmljivača u Križnici.

(www.icv.hr, mlo, foto: I. Bedeković, privatni arhiv Japin konak)

[g-gallery gid=”605957″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content