Ministarstvo kulture: Raspisan poziv za javne potrebe u kulturi za 2021.

foto: ilustracija, K. Toplak

Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2021. godinu s rokom prijave od 1. rujna do 1. listopada 2020. godine raspisalo je u utorak Ministarstvo kulture i medija. Poziv je raspisan za programe iz svih područja kulturnog stvaralaštva nakon provedenih konzultacija s kulturnim vijećima i povjerenstvima, priopćeno je u utorak iz Ministarstva, pri čemu napominju da je poziv prilagođen okolnostima uvjetovanima pandemijom koronavirusa. Ministarstvo upućuje prijavitelje da predlože programe koje je moguće realizirati uz epidemiološka ograničenja, posebno vodeći računa o tome da iz svakoga područja predlože različite mogućnosti održavanja programa, uključujući kvalitetno i inovativno osmišljene i producirane digitalne sadržaje. Naknadno će se raspisati posebni javni pozivi.

Isto tako, upućuje ih da planiraju veći broj programskih aktivnosti manjih formata u kontinuitetu ili unutar veće cjeline, da u području izvedbenih umjetnosti planiraju veći broj repriznih izvedbi, a u području muzejske djelatnosti i vizualnih umjetnosti da planiraju manji broj projekata koji se realiziraju tijekom dužeg vremenskog razdoblja. Prijavitelje se poziva da održavaju programe na otvorenom i/ili u prostorima u kojima se može osigurati propisan razmak između posjetitelja sukladno epidemiološkim uvjetima, da što više surađuju s domaćim autorima i umjetnicima, te da ostvaruju što veću suradnju s drugim manifestacijama iz srodnih umjetničkih područja.

Naknadno će se raspisati posebni javni pozivi usmjereni na specifične segmente kulturnog stvaralaštva, kaže se u priopćenju Ministarstva kulture i medija. Prijave se podnose od 1. rujna do 1. listopada elektroničkim putem na odgovarajućim e-obrascima (za svako programsko područje posebna e-prijavnica te za međunarodnu kulturnu suradnju za svaku zemlju posebna e-prijavnica) koji su dostupni na stranicama Ministarstva kulture i medija tj. OVDJE. Uz svaku elektronički popunjenu e-prijavnicu potrebno je učitati, odnosno pohraniti svu propisanu popratnu dokumentaciju u digitalnom obliku.

(vlada.gov.hr)