Modeli vlakića Gorana Denca izloženi na izložbi “Vlak slobode – 25 godina poslije”

U čast 25. obljetnice vlaka „Sloboda“ u Galeriji Muzeja grada Splita u Dioklecijanovoj ulici otvorena je izložba nastala kao rezultat zajedničkog rada i suradnje Muzeja grada Splita, Muzeja Domovinskog rata u Splitu i Hrvatskog željezničkog muzeja u Zagrebu. Pokrovitelji izložbe su Grad Split i HŽ Infrastruktura d.o.o.

8DZ 6374 resize

Na inicijativu predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana i uz velik doprinos svih željezničara vlakom „Sloboda“ na simboličan način ponovno je, nakon četiri godine, jednog mjeseca i dva dana uspostavljena željeznička veza između Zagreba i Splita te samo tri tjedna nakon njezina završetka stavljena točka na vojno-redarstvenu operaciju „Oluja“. Izložba s brojnim izvornim artefaktima i dokumentarnom građom kao što su fotografije, novinske naslovnice, plakati, dijelovi ratnih i željezničkih odora kao i modeli dijela željezničke kompozicije vlaka „Sloboda“ iz kolekcije modela Dragutina Staničića i Gorana Denca uz multimedijalnu prezentaciju približavaju posjetiteljima značenje i emocije putovanja i dana kada je iz Zagreba preko Karlovca, Gospića i Knina do Splita doputovao vlak s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom i cjelokupnim državnim vrhom. Uz predmete iz fundusa HŽM-a, zahvaljujući šefu kolodvora Karlovac Željku Baršiću i šefu kolodvora Knin Krešimiru Belaku prvi put na jednoj izložbi izložene su i svečane bijele rukavice koje su šef kolodvora Karlovac Dragutin Duić i šef kolodvora Knin Marko Gugo nosili prigodom svečanog dolaska i ispraćaja vlaka „Sloboda“, koji je zbog putovanja predsjednika Republike dobio status posebnoga vlaka. Autorice likovnog postava izložbe su Dina Vuletin Borčić i Dorja Mandina Bulog.

8DZ 6471 resizeUz poštivanje svih epidemioloških preporuka izložba se može pogledati do 25. rujna 2020. u Splitu te od 5. listopada 2020. u Zagrebu, u muzejsko-poštansko-galerijskom vagonu Hrvatskog željezničkog muzeja na adresi Ulica grada Vukovara 47. Tom prigodom u Zagrebu će ujedno biti obilježena 95. obljetnica željezničke pruge Zagreb – Split. Izložba će se moći razgledati do 15. prosinca 2020. uz prethodnu najavu i rezervaciju termina posjeta. Zahvaljujemo svim posuditeljima građe za ovu izložbu kao i svim kolegama željezničarima koji su nesebično s nama podijelili svoja sjećanja i znanje te nam i tako pomogli u realizaciji izložbe „Vlak slobode – 25 godina poslije“. (hzinfra.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content