OBLJETNICA MAESTRALA Obilježena 25. obljetnica oslobođenja grada Jajca

Na jučerašnji dan, prije punih 25 godina, hrvatske vojne snage u vojno-redarstvenoj operaciji Maestral oslobodile su hrvatski kraljevski grad Jajce.

U oslobođenju Jajca, u združenoj akciji Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća, koja je trajala nešto više od dva dana, veliki obol pod zapovjedništvom Renata Romića dali su i pripadnici 81. gardijske bojne iz Virovitice.

Tim povodom, jučer (nedjelja) su kod Spomen obilježja poginulim pripadnicima virovitičke 81. gardijske bojne “Kumovi” na Plivskom jezeru, a nakon toga i na Spomen obilježju poginulim braniteljima u središtu Jajca položili vijence i zapalili svijeće, između ostalih i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića – saborski zastupnik Josip Đakić, delegacija Grada Virovitice i ratni zapovjednici ove oslobodilačke akcije.

IMG 8b590d43ccfe82c5c938e102db7cb5b9 V

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća ispred crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije održana je koncelebrirana sveta misa.

81. gardijska bojna je ovdje došla u zajedništvu s 2. gardijskom brigadom Hrvatske vojske, oslobodila grad Jajce i produžila s napadom prema Mrkonjić Gradu, a zatim i Banja Luci te na tom potezu do hidrocentrale Jajce 2. U tom širokom rasporedu imala je veliku zadaću, ali i ogromne gubitke, naglasio je između ostalog umirovljeni general HVO-a Stanko Sopta prilikom kratkog obraćanja nazočnima kod Spomen obilježja poginulim braniteljima u središtu Jajca.

IMG 9cdbd9aa355521eba7d6bd1990cc9ce1 V

Na istom mjestu domaćin ovogodišnje proslave Anto Brtan u ime Udruge 13. rujan pojasnio je da je ove godine bila planirana znatno bogatija proslava, no zbog mjera vezanih uz pandemiju planirana velika proslava održat će se iduće godine uz poziv svim sudionicima ove akcije da joj se odazovu u što većem broju.

IMG e32d91f5a245f5484c68af7ea616ee34 V

Oslobođenje Jajca izvršeno je u sklopu operacije Maestral koja je počela 8. rujna, a grad Jajce je oslobođen 13. rujna 1995. godine.

(www.icv.hr)

[g-gallery gid=”605243″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content