Održana 2. sjednica Strukovne grupe računovođa HGK – Županijske komore Virovitica

Sjednica Strukovne grupe računovođa Županijske komore Virovitica pod predsjedanjem predsjednice Vlatke Struse održana je u utorak, 29. rujna, na kojoj su uz članove Vijeća, bili nazočni i predsjednik HGK – ŽK Virovitica Zlatko Pleša te direktorica Kristina Pleša.

Pod prvom točkom dnevnog reda jednoglasno je usvojen novi Poslovnik o radu Strukovne grupe.

U drugoj točki se raspravljalo o prijedlogu nacrta Kodeksa etike u poslovanju računovođa.
Članovi Strukovne grupe će svoj prijedlog Kodeksa uputiti na usvajanje na iduću sjednicu udruženja računovođa HGK.

Predsjednica Strukovne grupe Vlatka Strusa upoznala je sve nazočne o održanoj zadnjoj sjednici Udruženja računovođa HGK u lipnju u Puli.

Na današnjoj sjednici se raspravljalo o problematici vezanoj za Poreznu upravu, konkretno SNU obrascima koji su prebačeni na računovođe za što je već nekoliko puta istaknuto Poreznoj upravi da bi se ti obrasci trebali odrađivati drugačije odnosno automatizmom.

Jedan od problema računovođa je i usklađivanje PPO obrasca gdje jedan od mogućih rješenja može biti iskazivanje i dostava obrasca u zadnjem mjesecu kvartala što bi moglo biti zadovoljavajuće za sve strane.

Obveza koja je također nametnuta računovođama je fiskalizacija – prijava poslovnih prostora, predstavlja niz problema u praksi radi čega je naglasak i dalje na vraćanju predmetne obveze na tvrtke.

Članovi Strukovne grupe ponovno ističu veliki problem nejednake prakse u postupanju poreznih ispostava odnosno referenata. Kao dobar primjer kvalitetnog odnosa s Poreznom upravom navodi se vrijeme pandemije kada je Porezna uprava objavila sažetak postupanja u određenom slučaju pa bi se slično trebalo primjenjivati i dalje. Pohvaljuje se rad institucija za vrijeme pandemije COVID19 kada se sve prihvaćalo u digitaliziranom obliku pa se apelira da se takav način rada nastavi i dalje.

Raspravljalo se i o postojanju problema rada na crno među računovođama o čemu će ŽK Virovitica obavijestiti nadležne službe HGK,kako bi se to pitanje dalje komuniciralo prema nadležnom ministarstvu.

Na kraju sjednice Vlatka Strusa je predložila pripremu organizacije okruglog stola na kojoj bi bili predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Poduzetničkog inkubatora VPŽ, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Porezne uprave, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Direktorica Kristina Pleša upoznala je sve nazočne da ŽK Virovitica i Bjelovar planiraju organizirati zajedničku on-line edukaciju u dogovoru s prof. dr.sc. Ivanom Čevizovićem o aktualnim temama za računovodstvenu djelatnost o čemu će svi biti pravovremeno obaviješteni.

Predsjednik Zlatko Pleša izrazio je zadovoljstvo što su članovi Strukovne grupe pohvalili rad ŽK Virovitica i prepoznali da su nam naše članice na prvom mjestu i stojimo im uvijek na usluzi. S ove sjednice kao i do sada proslijediti ćemo zapisnik u Središnjicu HGK tako da će vaš glas i problemi doći do onih koji su nadležni za rješavanje istih.

(HGK-ŽK Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content