Održana završna konferencija projekta energetske obnove zgrade OŠ Ivana Gorana Kovačića u Gornjem Bazju

Učenici, učitelji i drugi djelatnici Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Gornjeg Bazja od ove školske godine borave i rade u novoobnovljenom prostoru. Naime, projektom “Energetska obnova zgrade Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića, na adresi Gornje Bazje 131, Gornje Bazje, Općina Lukač – KK.04.2.1.04.0290.” obnovljen je prostor škole, a rezultati projekta prezentirani su u srijedu, 30. rujna, na završnoj konferenciji u županijskoj vijećnici.

Projekt je odobren u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora”. Posrednička tijela na projektu su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a napisala ga je VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

IMG 7512
Foto: K. Toplak

Projekt je vrijedan 4.179.933,40 kuna, od čega su bespovratna sredstva 2.488.922,32 kune, a sufinanciran je i od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 1.262.398,86 kuna.

– Županija je u ovoj obnovi sudjelovala s oko 400 tisuća kuna, što je tek 10 posto od ukupnog iznosa. To je mali dio s obzirom na ono što smo dobili, a dobili smo uštede veće od 50 posto u energentima. Upravo ta sredstva, koja ćemo uštedjeti, investirat ćemo u razvoj pedagoških standarda, u novu opremu, obrazovanje i još bolje uvjete rada učenika i učitelja – rekao je župan Igor Andrović, dodavši da je ovo jedna od pet škola koje su energetski obnavljane u zadnjem Pozivu.

IMG 7488
Foto: K. Toplak

Projektirana ušteda toplinske energije nakon završetka projekta iznosi 53,02%, a to je postignuto obavljanjem pet građevinskih mjera za poboljšanje toplinske zaštitne ovojnice: zamjenom dijela vanjske stolarije, toplinskom izolacijom stropa prema negrijanom tavanu, toplinskom izolacijom vanjskih zidova, toplinskom izolacijom poda prema tlu, toplinskom izolacijom kosog krova iznad grijanog prostora, te kroz dvije strojarske mjere: uvođenjem visoko učinkovitog sustava grijanja i uvođenjem dizalice topline.

– Radi se o velikoj investiciji koja će poboljšati kvalitetu rada i uvjete boravka u školi. A iz pozicije proračuna ostavlja nam za budućnost prostor za investicije i daljnje poboljšanje kvalitete rada u didaktičkom smislu, ali i mogućnost da nastava funkcionira na najvišoj mogućoj razini – rekao je ravnatelj škole Saša Topić.

Radove je izvela tvrtka Gradba d.o.o. iz Brezika, a stručni nadzor provela je tvrtka ARCHIpuls d.o.o. iz Virovitice.

vidljivost

[g-gallery gid=”607134″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content