Počela berba lješnjaka u PP Orahovica: Očekuju rekordnu godinu

Krenula je ovogodišnja berba lješnjaka u Poljoprivrednom poduzeću Orahovica. Berba se vrši na 250 hektara nasada lijeske, od ukupnih 530 hektara, koliko PP Orahovica ima zasađeno. Iz PP Orahovice su, za sada, više nego zadovoljni pokazanim urodom.

– Očekujemo rekordnu berbu ove godine, prinos je odličan i zapravo jedva čekamo da berba završi pa da krene prerada – kaže voditeljica marketinga PP Orahovica Katica Petkov.

Poljoprivredno poduzeće Orahovica je najveći i najznačajniji proizvođač lješnjaka u Hrvatskoj te jedan je od značajnijih proizvođača sadnica lijeske u Europi. Lijeska se u PP-u Orahovica proizvodi u rasadniku u sklopu plantaže lješnjaka. U jednoj vegetacijskoj godini u rasadniku se proizvede do 150.000 komada vrhunskih sadnica lijeske, a ovo poduzeće posebno je poznato kao vlasnik najveće plantaže lješnjaka u Europi, s kvalitetom lješnjaka na svjetskoj razini. Poseban obol cijeloj priči daje i činjenica kako se radi s najsuvremenijom tehnologijom.

– Ono što je nama najvažnije je da će ovo definitivno biti rekordna godina, imat ćemo lješnjak na visokoj razini i kvalitete i kvantiteta. Naravno do o cijeni još ne možemo govoriti jer nju uvijek diktiraju zemlje koje su najjače po proizvodnji lješnjaka u Europi, Turska i Italija, ali po onome što znamo trebala biti dobra i isplativa. Beremo na 250 hektara od ukupno 530 ha koliko imamo lijeske, kako je poznato prošle godine smo investirali i nove strojeve pa tako se i ove godine bere isključivo strojno. Po onome što sada vidimo očekujemo do 700 tona ubranog lješnjaka, a naši mladi nasadi se odlično razvijaju i vrlo brzo bi mogli dati prve urode – kaže voditelj PJ Voćarstvo i vinogradarstvo Josip Tokić te naglašava kako i se Poljoprivredno poduzeće i dalje ponosi na suradnju s preko 200 kooperanata.

– Suradnja s kooperantima je odlična, oni rade maksimalno ozbiljno i korektno, a mi im pomažemo prenošenjem naših znanja i iskustava, kako bi im što više olakšali proizvodnju. Krenuli smo naravno i ove godine s otkupom lješnjaka te očekujemo otkupiti od kooperanata do 200 tona lješnjaka u ljusci – rekao je Tokić.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content