POČELA JE ŠKOLA Virovitičkim prvašićima dobrodošlica na otvorenom, višim razredima podijeljene maske

Danas (ponedjeljak) je počela nova školska godina. Po svemu sudeći,  jedna je od najneizvjesnijih, najizazovnijih i jedna za koju se zacijelo najviše pripremalo tijekom ljetne pauze.

Oni kojima je ovaj dan bio uistinu poseban su đaci prvaci. Na podučju naše županije ih je 460 i svoj prvi školski dan proveli su puni dojmova. Prvo su ih ispred škola pozdravile njihove učiteljice, a zatim su ih odvele do školskih klupa u kojima će dijeliti svoje vrijeme, znanje, tajne, probleme i radosti s vršnjacima na putu odrastanja.

Za ovaj tren trebalo se dobro pripremiti, istaknuli su nam ravnatelji tri osnovne škole u Virovitici: Ivane Brlić-Mažuranić, Vladimira Nazora i Katoličke osnovne škole u Virovitici, napomenuvši kako je za prvi dan škole detaljno osigurano provođenje svake preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i svih mjera zaštite od koronavirusa.

DOČEK PRVAŠIĆA NA OTVORENOM

Učitelji i osoblje škole tako su pazili na svaki detalj: prijem učenika, organizaciju nastave, razmak u učionicama, dezinfekcijske barijere, a već od sutra slijedit će i preporuke vezane  uz prehranu, boravak, sport. Učenici su preuzeli radne materijale koje su osigurali Virovitičko-podravska županija i Grad Virovitica.

Za prvi dan billi su spremni i sve je prošlo u najboljem redu, ocijelili su ravnatelji.

brlici 1
foto: OŠ Ivane Brlić-Mažuranić

Ivica Tomljanović, ravnatelj “Brlića”, kaže kako su primljeni svi učenici prvih razreda te učenici petih razreda, koji su se upoznali sa svojim učiteljicama. – Ove godine imamo 91 prvašića, 49 je u matičnoj školi, a ostali u pet područnih škola. Umjesto tradicionalnog prijema, bila je riječ o jednostavnijem dočeku prvašića – ispred prostora škole došli su sa svojim roditeljem, predstavljena im je učiteljica, roditelji su dobili prve upute, a potom su se učenici upoznali i s učiteljicama Produženog boravka, koji je danas također krenuo.

Zadovoljni smo s prvim danom i svim našim učenicima i nastavnicima želimo sretan početak, ali i nastavak školske godine – poručio je ravnatelj I. Tomljanović.

Istaknuo je kako su prvašići bili pod posebnom zaštitom prometne policije koja se danas brinula za njihovu sigurnost u prometu te da su u dogovoru s HAK-om vezano uz tradicionalnu akciju “Sigurno u prometu”, a putem koje će promotivni materijali uskoro stići do svakog prvašića u školi.

nazori 2
foto: OŠ Vladimir Nazor

UPUTE U RAZREDU

Ravnateljica Osnovne škole Vladimir Nazor Sanjica Samac istaknula je kako su također ispoštovali sve preporuke HZJZ-a i odgovorili na sva bitna pitanja vezana uz ulaz i izlaz iz škole, prehranu za niže i više razrede, prijevoz do škole i slično.

Na novom trgu prvašiće su dočekali njihovi učitelji i poželjeli im puno sreće i uspjeha na početku osnovnoškolskog obrazovanja.

-Imamo 62 prvašića u matičnoj školi, dok su ostali u područnim školama: u Sv. Đurađu 7, u Koriji 5 i u Podgorju 12. Sastali su se s učiteljicama na našem trgu, roditelji su dobili glavne upute, a prvašići su sa svojom učiteljicom otišli u svoj razred i ondje također dobili upute. Prehrana počinje od sutra – učenici će u razrednoj nastavi hranu dobivati u učionicama, dok će učenici u predmetnoj nastavi jesti u blagovaonici, sukladno svim epidemiološkim preporukama.

Ujedno, od sutra kreće i Produženi boravak, organizirali smo ga za jednu skupinu u kojoj prednost imaju prvašići – rekla je S. Samac.

Učenicima predmetne nastave, odnosno od 5. do 8. razreda, podijeljene su zaštitne maske i dobili su upute o tome kako će se održavati nastava. Ujedno, S. Samac ističe kako su uspjeli organizirati nastavu tako da su svi razredi u svojim učionicama, osim kad učenici imaju sat fizike, kemije i biologije, a koji se inače provodi u kabinetskoj učionici.

– Raspored je napravljen tako da razred koji uđe u kabinet u njemu odradi sve sate, dakle, fiziku, kemiju i biologiju, kako bi idući dan kabinet mogao koristiti drugi razred – objašnjava S. Samac.

kkg 2
foto: Katolička osnovna škola u Virovitici

U Katoličkoj osnovnoj školi u Virovitici također su ispoštovali sve epidemiološke mjere zaštite od koronavirusa, a prigodan, kratak i simpatičan program dobrodošlice prvašićima održan je ispred škole. Šestu generaciju učenika čine dva nova razreda prvašića, ukupno njih 42, kaže ravnatelj Mario Večerić koji je učenike, roditelje i nastavnike pozdravio u ime osnivača, požeškog bisupa msgr. dr. Antuna Škvorčevića i ohrabrio ih u ovo izazovno vrijeme.

-Samo zajedništvom i međusobnom komunikacijom možemo nadići sve slabosti i poteškoće našega života, tu smo poruku nastojali danas prenijeti našim prvašićima i njihovim roditeljima. Poželjeli smo im dobrodošlicu uz prigodan program koji su pripremili učenici drugih razreda i njihove učiteljice. Nakon programa, radosne prvašiće su učiteljice odvele u njihove učionice, gdje su ih dočekali prigodni darovi – rekao je M. Večerić i istaknuo kako su ispoštovane sve epidemiološke mjere i kako će se nastava i organizacija dolaska, prehrane, produženog boravka i svih drugih segmenata održavati sukladno preporukama i rasporedu.

-Slijedili smo sve mjere HZJZ-a i Civilnog stožera, vjerujemo da će sve biti u redu, maksimalno ćemo čuvati zdravlje i nadamo se da će se nastava moći što duže održavati u učionicama – poželjeli su ravnatelji.

PRVAŠICA UNA: NAJBOLJI DAN U ŽIVOTU

I dok su za odrasle dojmovi prvog dana škole još uvijek u fazi slaganja, za prvašicu Unu nema dvojbe.

-U školi mi se jako sviđa i jako sam uzbuđena što idem u 1. razred. Danas mi je najbolji dan u životu – iskreno kaže.
Mama Maja ističe pak kako su kao roditelji uvijek pod stresom zbog početka nove školske godine.

– Ova godina je posebno stresna zbog epidemioloških mjera i potencijalne zaraze. Nadamo se da će ova školska godina normalno proteći jer je i učenicima i roditeljima puno lakše kada djeca imaju nastavu u školi. Da bi se to ostvarilo, svi moramo biti odgovorni-poručuje mama Maja.

(www.icv.hr, mlo, foto: arhiv osnovnih škola)

[g-gallery gid=”604505″]

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content