OPĆINA GRADINA Prošlo je 29 godina od oslobađanja Karaule u Novom Gradcu

U Novom Gracu je danas (utorak) obilježena 29. obljetnica oslobođenja Karaule, jednog od prvih oslobođenih vojnih objekata u Republici Hrvatskoj. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenca i svijeća na spomen obilježju poginulim braniteljima pored gradinske crkve, a središnje događanje održano je na Karauli u Novom Gracu.

Sve nazočne među kojima su, osim sudionika akcije i predstavnika braniteljskih udruga, bili i predsjednik HVIDRA-e RH, saborski zastupnik Josip Đakić, zamjenik župana VPŽ Darko Žužak, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, načelnici općina Pitomača, Špišić Bukovica i Sopje, Željko Grgačić, Hrvoje Miler i Berislav Androš, predstavnici Općine Martinci u Republici Mađarskoj, načelnik PP Virovitica Davor Solić, predsjednik Županijskog odbora za hrvatske branitelje Mato Bubaš i predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Virovitica Zvonko Kožnjak, pozdravio je načelnik Općine Gradina Marko Ajček, koji je zahvalio svim braniteljima na hrabrosti koju su pokazali pri osvajanju ovog važnog vojnog objekta, ali i želju da se karaula koja trenutno nije u nikakvoj funkciji, prenamjeni u objekt koji bi koristio kako braniteljima, tako i ostalim žiteljima općine Gradina.

O oslobođenju karaule govorio je jedan od sudionika akcije i zapovjednika odreda iz Brezovice, Vinko Brođanac, istaknuvši da je takozvana Gradinska četa koju su činili dragovoljci iz Gradine, Brezovice, Detkovca, Bačevca, Rušana i Novog Graca te pripadnika policije, pod zapovjedništvom Ante Poljaka i Slave Dečaka i pod zastavom 50. samostalnog bataljuna, bila čvrsta i odlučna u nakani da stavi ovaj objekt pod svoje zapovjedništvo.

– Dobio sam usmenu zapovijed od tadašnjeg zapovjednika Đure Dečaka u jutarnjim satima 13. rujna da okupim svoju grupu ljudi u Brezovici i da budemo spremni da se prebacimo na ovaj prostor. Izričito je bilo naređeno da je u akciju moguće ići samo s vojnim naoružanjem, a Brezovica je tada posjedovala oko 10 automatskih pušaka, takozvanih Kalašnjikova. Tog 13. rujna navečer, na 14. rujan ujutro okružili smo karaulu koja je tada brojala oko 15 vojnika. Bilo je tu raznih komešanja, dovikivanja, naših poziva na predaju, no JNA se u tom trenutku nije htjela predati.

Poslije je došlo i do kraće paljbe iz topa i mitraljeza. Nakon toga, zapovjednik Gradinske grupe Ante Poljak i ja odlučili smo da krenemo u pregovore s JNA. Ispočetka njihov vodnik nije bio raspoložen ni za predaju ni za razgovor. No mi smo mu napomenuli da se u slučaju predaje nikom ništa neće desiti, da će svi biti zbrinuti, dobiti civilnu odjeću i otpremljeni svojim kućama. Nakon toga okrenuli smo se i otišli, a nedugo poslije, vojnici su počeli izlaziti iz karaule spremni na predaju. Sa zadovoljstvom mogu istaknuti da u akciji nitko nije stradao, a svi pripadnici JNA su po dogovoru bili zbrinuti i otpremljeni kućama – prisjetio se Vinko Brođanac.

Na kraju se svim nazočnima obratio i predsjednik HVIDRA-e RH, saborski zastupnik Josip Đakić koji je zahvalio braniteljima na hrabrosti i odlučnosti da oslobode svoj teritorij od nekadašnje JNA.

– Hvala vam na tim trenucima kada ste izlažući svoje živote, živeći i boreći se za Hrvatsku ostvarivali san i omogućili današnjim generacijama da žive u slobodi i sigurnosti. Ovakve trenutke treba uvijek naglašavati, obilježavati i nezaboravljati. Objekt karaule još nije u funkciji i mora se naći rješenje, kako bi se u njemu mogli odvijati i kulturni i športski događaji, gdje bi bilo prostora za razne i udruge kao i manifestacije koje bi se tu priređivale, a jedna od njih bi svakako bila i obilježavanje ove važne obljetnice iz Domovinskog rata – zaključio je predsjednik HVIDRA-e RH, saborski zastupnik Josip Đakić.

(www.icv.hr, bs)

[g-gallery gid=”605418″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content