‘Prozirne bubice’ opet napadaju: Ima ih posvuda, a njihov je ugriz poprilično neugodan

Iako se s njima “borimo” čitavo ljeto, u posljednje vrijeme “prozirnih bubica” kao da ima sve više. Riječ je o hrastovoj mrežastoj stjenici (Corythuca arcuata), malom kukcu, nametniku koji je jako poznat šumarima. Iako primarno napada hrastov list, iz kojeg izvlači sokove, lako će se udomaćiti i na nekoj drugoj vrsti drveta, pokazuje primjer Virovitice i okolice koja ih je ovih dana prepuna.

“Napadaju” ljude u šetnji, vožnji biciklom, a popiti kavu na balkonu ili terasi postalo je gotovo nemoguće. Njihov je ubod vrlo neugodan, no bezopasan po zdravlje, rekao je za 24 sata dr. dr. sc. Milan Pernek, znanstveni savjetnik u Hrvatskom šumarskom institutu, koji se bavi šumarskom entomologijom.

– Čini se kao da grickaju, a one zapravo sisajući kožu isprobavaju jesu li na listu – pojašnjava dr. Pernek. Bubice koje se uvjere da nisu na listu prestat će grickati, no kako ih obično ima puno, dojam da nas nešto stalno gricka može sporo prolaziti. No, u oba slučaja nema opasnosti za ljude, odnosno ne prenose nikakve bolesti i njihovo grickanje za čovjeka ne može biti štetno.

O istom problemu pisali smo i prošle godine, a do danas nije pronađeno rješenje za njihovo suzbijanje.

NA NJIH NE DJELUJU REPELENTI NI DRUGI PREPARATI

Ovaj kukac ne voli direktnu izloženost suncu te se uvijek nalazi u sjeni. Utvrđene su tri generacije u Hrvatskoj, a smatra se da ima i četiri. Problem je još veći zbog toga što štetnik pokazuje otpornost na klimatske prilike kao i na gotovo sve dopuštene preparate.

Zbog odabira staništa na urbanim područjima kada je u pitanju njihovo suzbijanje postoji mogućnost od zanošenja insekticida koje može ugroziti ljude, kućne ljubimce, golubove i druge životinje.

Dakle, treba primijeniti najmanje opasne insekticide, a jedina mogućnost za trajno suzbijanje brojnosti ovih stjenica jest njezino biološko suzbijanje.

Tako je trenutno jedini način obrane od ovih napasnika nošenje pokrivanje izloženih dijelova tijela, odnosno zaštitna mrežica na vratima i prozorima kod kuće. Možda jedina pozitivna činjenica je to što nisu aktivne noću.

(www.icv.hr, 24sata.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content