Šerepac: U 20 škola nastava će se odvijati uživo, a u dvije će dio biti online

Danas (ponedjeljak) je počela nastava u 14 osnovnih i 8 srednjih škola te rad u Učeničkom domu u Virovitici. U školske klupe na području Virovitičko-podravske županije ove godine sjelo je 4368 učenika osnovnih škola, od toga 460 prvašića, te 2400 učenika srednjih škola, s time da su, što se srednjih škola tiče, to trenutni raspoloživi podaci jer se nakon jesenskog upisnog roka ti podaci još zbrajaju.

– Od 22 školske ustanove 20 ih kreće po modelu “A”, odnosno sistemom koji podrazumijeva poštivanje maksimalnog mogućeg razmaka u razrednoj nastavi od 1. do 4. razreda, održavanje nastave u višim razredima osnovne škole uz razmak od 1,5 metra, odnosno 2 metra u srednjim školama, te nošenje zaštitnih maski tijekom nastave ako razmak nije moguće ostvariti. Samo dvije srednje škole, Tehnička škola Virovitica i Industrijsko-obrtnička škola Virovitica radit će po modelu “B” koji podrazumijeva da se dio nastave odvija online, a dio u školi, odnosno da se razredi dijele na dvije skupine koje se izmjenjuju po režimu od 1 tjedan ili 3+2/2+3 dana – rekla nam je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ Vesna Šerepac.

MG 7056

Dodala je i kako je nastava počela uz poštivanje svih epidemioloških mjera, u što je uključen i prijevoz učenika koji se od ove godine također organizira po posebnim uvjetima.

– U provođenju i pridržavanju zaštitnih mjera shodno COVID-19 uključeni su svi čimbenici, od učitelja, djelatnog i pomoćnog osoblja do učenika. Shodno tome, osim obveznog držanja higijene, dezinfekcije ruku, nošenja zaštitne maske u višim razredima osnovnih te u srednjim školama, provodi se i redovna dezinfekcija prostora. Učenici danas u školu stižu organizirano s prijevoznim sredstvima na temelju Okvirnog sporazuma, poštujemo maksimalno odluke svih stručnih tijela škola, što se tiče dolaska i odlaska iz škola. Zbog maksimalnog pridržavanja potrebnih mjera svi učenici nisu dolazili u isto vrijeme. Važno je napomenuti da su u našoj županiji polovina učenika, od ukupnog broja, učenici putnici, tako da smo veliki naglasak stavili na sigurnost dovoza i odvoza učenika iz škole, odnosno u školu – rekla je Šerepac.

Šest škola s područja županije tražilo je skraćenje nastavnog sata.

– Uglavnom su to srednje škole, odnosno Tehnička škola Virovitica, Srednja škola Marka Marulića Slatina, Industrijsko-obrtnička škola Slatina, Strukovna škola Virovitica, Srednja škola Stjepana Ivšića Orahovica te OŠ Eugena Kumičića Slatina. Što se pak tiče izbora udžbenika za 14 osnovnih škola na području naše županije, oni se financiraju iz državnog proračuna te su nabavljeni prema narudžbama u našim školama, zajedno s dodatnim materijalom koji sufinanciraju Virovitičko-podravska županija i jedinice lokalne samouprave za sve naše učenike, a isporuka je u petak, 11. rujna – naglasila je županijska pročelnica Vesna Šerepac.

(www.icv.hr, bs)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content