SPREMNI ZA JESEN Sljedeći tjedan u Općoj bolnici Virovitica otvara se Centralni izolacijski prostor sa osam soba

Opća bolnica Virovitica je ovih dana u fazi dovršetka radova na novom Centralnom izolacijskom prostoru koji će početi s radom već sljedećeg tjedna, točnije u ponedjeljak, 21. rujna.

S obzirom na očekivani veći broj pacijenata oboljelih od koronavirusa koji će trebati zbrinjavanje u Općoj bolnici Virovitica, a koji se očekuje na jesen, dovršava se novi Centralni izolacijski prostor koji će imati osam izolacijskih soba namijenjenih onim pacijentima koji zahtijevaju bolničko liječenje, a testirani su i čekaju nalaz testiranja na SARS-CoV-2.

bolnica obilazak 9
foto: K. Toplak

Ravnatelj Dinko Blažević kaže kako je u svakodnevnoj proceduri testiranje svih pacijenata koji zahtijevaju hospitalizaciju i/ili dijagnostičke procedure koje generiraju aerosol te time povećavaju i rizik zaraze kod zaposlenika. Testiraju se i svi pacijenti koji se nakon bolničkog liječenja vraćaju u ustanove socijalne skrbi. Novi prostor pružit će bržu i kvalitetniju uslugu.

INFEKTOLOŠKI KRUG
– Centralni izolacijski prostor dobili smo prenamjenom prostora koji je nekada korišten za potrebe intenzivne skrbi kirurških pacijenata. Prostori nove izolacije zadovoljavaju epidemiološke i/ili infektološke kriterije, odnosno imaju tzv. infektološki krug: zaposlenik pod punom zaštitnom opremom ulazi u sobu, uzima bris ili pruža njegu pacijentu te izlazi na balkon, gdje skida opremu i zrači se.

Ovaj prostor smo osigurali uz postojeće kapacitete, a ako dođe do većeg broja oboljelih, uvijek možemo u vrlo kratkom roku druge prostore virovitičke bolnice prenamijeniti za potrebe izolacije, kao što smo činili i početkom pandemije COVID-19.

bolnica obilazak 14
foto: K. Toplak

U Centralnom izolacijskom prostoru radit će 12 medicinskih sestara i tehničara koji će kontinuirano tijekom 24 sata uz dežurnog liječnika skrbiti za pacijente. U bolnici ćemo, nakon početka rada Centralne izolacije, imati ukupno 27 bolesničkih kreveta namijenjenih zaraženim ili suspektnim pacijentima. Budući da je bolest COVID-19 još uvijek nedovoljno poznata stručnoj javnosti, naglasio bih da se svakodnevno prilagođavamo epidemiološkoj situaciji u našoj županiji – kaže Blažević.

Bolnica raspolaže i s dovoljnim brojem respiratora (ukupno ih je 17), kaže, kao i monitorima vitalnih funkcija koji se koriste u zbrinjavanju i opservaciji teže oboljelih pacijenata, kao i svim drugim potrebnim aparatima i opremom. Dobrodošla je to vijest u fazi priprema za najavljenu, epidemiološki itekako izazovnu jesen.

bolnica obilazak 8
foto: K. Toplak

Nove prostore jučer (srijeda) je uz ravnatelja bolnice obišao i virovitičko-podravski župan Igor Andrović uz predsjednicu Upravnog vijeća Opće bolnice Virovitica i pročelnicu Službe za poslove župana i opće poslove Jasnu Abramović. Novi prostor vrijedan je 300.000 kuna, a riječ je o zajedničkoj investiciji Opće bolnice Virovitica i Virovitičko-podravske županije.

-U ovu investiciju krenuli smo u rano ljeto, poštujući najave epidemiologa o drugom valu zaraze korona virusa. Danas, kada vidimo kako se povećava broj pozitivnih, pokazuje se kako je to bio dobar potez, jer njime brinemo za sigurnost i zdravlje naših stanovnika. Novi prostori u potpunosti zadovoljavaju sve epidemiološke i sigurnosne mjere – istaknuo je župan Igor Andrović. (www.icv.hr, mlo, vpz.hr, foto: K. Toplak)

bolnica obilazak 4
foto: K. Toplak

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content