“TINKER LABS” Orahovačka učiteljica razredne nastave pokrenula zanimljiv projekt: S učiteljicom Jagodom učenje uz zabavu i igru

Orahovčanka Jagoda Stošić Bulka, učiteljica razredne nastave, odlučila je pristupiti jednom iznimno zanimljivom projektu usavršavanja djece od 4 do 12 godina. Riječ je o Tinker Labsu, izvanškolskom programu i radionicama koje pružaju mališanima različite teme iz STEAM područja obrazovanja (znanosti, tehnologije, inženjerstva, umjetnosti i matematike).

Upravo takve radionice Jagoda je pokrenula u Našicama.

– Naš cilj je osigurati inspirativan prostor gdje djeca mogu koristiti svoje ruke i um kako bi sagradili i stvorili različite stvari. Tinker Labs je sjajna prilika za svakog roditelja da izloži svoje dijete mnogim različitim smjerovima kojima može krenuti u životu i dopustiti mu da pronađe nešto oko čega je strastven kako bi mu pomogli postaviti temelje da tu strast nastavi i sam slijedi u životu – započinje Jagoda te kaže kako djeca igri pristupaju vrlo zrelo:

– Kroz igru djeca vlastitim mehanizmima samostalno, bez stresa i samoograničavanja rješavaju sve prepreke koje se nađu ispred njih. Igrajući se oni također uče kako učiti. Tinker Labs je uzbudljiva izvanškolska aktivnost koja njeguje sveobuhvatni interdisciplinirani pristup, točnije pristup u kojem želja za otkrivanjem postaje strast i moćan pravovremeni alat u kasnijem životnom usavršavanju – priča Jagoda koja je voditeljica Tinker Labsa Našice te u nastavku kaže kako se ona odlučila za ovu vrstu edukacije:

– Budući da sam učiteljica razredne nastave, znam kako djeca dišu i što ih najviše zanima. Mališani do četvrtog razreda još su razigrani i sve lakše shvaćaju kroz igru i zabavu, a postoje neke stvari koje ih zanimaju, a nisu u školskom programu. Tinker Labs je zato moj izbor kako bih pomogla djeci da uz primarne školske obveze, u slobodno vrijeme, uče o onome što ih zanima jer i to će biti sastavni dio njihovog života – nastavlja Jagoda.

Početkom ovog tjedna odradila je i prve sate radionica Tinker Labsa u Našicama.

– Moram priznati da su svi oduševljeni kako smo uredili naš Tinker prostor koji je spreman za niz eksperimenta, istraživanja i pokusiranja koja će se u njemu događati. Prvi školski sat i predviđene teme jako su se svidjele svim polaznicima. Podsjetit ću, svi koji se priključe ovim vrijednim malim znanstvenicima, istraživačima, dobiju superkul ruksak sa svim potrebnim materijalima za nastavu. Počeli smo s radom i sigurna sam da će ovo biti pun pogodak za mališane, a moja želja je jednog dana pokrenuti ovakve radionice i u mojoj Orahovici pa možda i u drugim gradovima Virovitičko-podravske županije – zaključila je Jagoda Stošić Bulka.

(www.icv.hr, vg)