U Gradini održan prvi dio druge po redu Dječje likovne kolonije u sklopu “Vendelinskih druženja”

U sklopu manifestacije “Vendelinska druženja” koja se povodom blagdana svetog Vendelina, tradicionalno raznim kulturnim i edukativnim aktivnostima održava u općini Gradina, danas (srijeda) je u Osnovnoj školi Gradina održan prvi dio druge po redu Dječje likovne kolonije Virovitičko-podravske županije.

Tim povodom petnaestak učenika zajedno sa svojim mentorima iz osnovnih škola u Gradini, Špišić Bukovici, Gornjem Bazju i Slatini, fotografirali su motive Gradine, a uradci su nakon toga bili izloženi u tamošnjoj osnovnoj školi.

IMG 20200923 120843 Medium

Motivi su im bili tradicionalni predmeti u prostorijama KUD-a Gradina, jesenji pejzaž u dvorištu osnovne škole te sakralni motivi u crkvi kao i prostoru oko crkve u Gradini. Organizatori ovog zanimljivog i hvalevrijednog događaja su Osnovna škola i KUD Gradina uz pokroviteljstvo Općine Gradina i Virovitičko-podravske županije, a voditelj kolonije bio je prof. Igor Fućkar iz Osnovne škole Gradina.

-Cilj kolonije i ove godine bio je okupiti učenike iz naše županije koji se svojim likovnim sposobnostima i kreativnošću ističu u svojim sredinama, a na ovaj način ih i dodatno istaknuti – napomenuo je Igor Fućkar ističući da je ovaj projekt jedinstven na našem području, ove godine se drugi put održava, a tendencija je da to postane i tradicija.

IMG 20200923 120918 Medium

Ravnateljica Osnovne škole Gradina Ivana Kovač izrazila je veliko zadovoljstvo što je unatoč epidemiji virusa COVID-19, ova županijska dječja likovna kolonija uspješno održana i ove godine.

-Na žalost, zbog epidemije koronavirusa ove godine na kolonijo sudjeluje manji broj učenika nego je to bilo prošle godine, no važno je da je kolonija održana. Poduzeli smo sve mjere zaštite od virusa, a raspoloženje sudionika, kao i njihovi uradci bilo je na visini. Ne sumnjam da će se ova hvalevrijedna kolonija u suradnji s KUD-om Gradina uspješno održavati i dalje – rekla je ravnateljica OŠ Gradina Ivana Kovač.

IMG 20200923 120714 Medium

-Neovisno o COVID-19 mi nastavljamo dalje, jer djeca moraju ići u školu i moraju nastaviti dalje biti uspješna i kreativna – napomenula je predsjednica KUD Gradina Marijana Matić, napomenuvši da je suradnja KUD-a Gradina i OŠ Gradina već poslovično vrlo uspješna:

-Razlog tome valja tražiti u istim interesnim sferama, a to je očuvanje tradicije i angažiranje mladih ljudi u svemu onome što je povezano uz kreativni izričaj u likovnoj umjetnosti, neovisno o kojoj se tehnici radi. Ove godine su učenici radili fotografije koje su radili svojim mobilnim uređajima. Smatram da je to spoj modernog i tradicionalnog, dakle nova tehnika i tradicionalni motivi – napomenula je predsjednica KUD-a Gradina Marijana Matić.

IMG 20200923 120958 Medium

Radovi s kolonije mogu se razgledati u Osnovnoj školi u Gradini, a nastavak Vendelinskih druženja slijedi u mjesecu listopadu kada će učenici dobiti zadatak da fotografiraju motive po cijeloj općini Gradina. Najbolji uradci biti će tiskani na prigodnim razglednicama koje će predstavljati prirodne ljepote i znamenitosti ove naše općine.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content