Udruga UZOOR počinje s provedbom projekta ”U redu je biti drugačiji”

Udruga za obrazovanje i održivi razvoj održala je prošloga tjedna radni sastanak vezan uz početak provedbe projekta ”U redu je biti drugačiji”.

Udruga UZOOR, novija je slatinska udruga koja se, kako joj i ime kaže, bavi održivim razvojem. Širok je to pojam i upravo zato UZOOR ima i mogućnost širokog djelovanja. Tako je udruzi, početkom ove godine, odobren projekt naziva „U redu je biti drugačiji“ na natječaju Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Cilj projekta je razviti svijest o prihvaćanju različitosti kod djece i mladih, povećati toleranciju na različitosti i time utjecati na smanjenje svih pojavnih oblika nasilja nad i među djecom i mladima. Kako bi u tome uspjeli, organizirat će se radionice i interaktivne kampanje o prevenciji vršnjačkog nasilja koje će voditi vrsni stručnjaci iz različitih područja.

naslovna 36

Predsjednica Udruge Danijela Maravić, istaknula je što ih je potaklo na ovaj projekt:

– Vršnjačko nasilje prisutno je u svakoj sredini. Negdje više, negdje manje. Negdje se događa i fizičko nasilje, ali velikom većinom je riječ o psihičkom. Teže ga je prepoznati, a i izdvojiti jer je vrlo rijetko da netko od djece i mladih isto prijavi. Na žalost, razlog je uglavnom jer se boje da će biti izopćeni iz društva, da će biti izrugivani, da će se o njima loše pričati… Činjenica je da djeca i mladi, pod utjecajem interneta i informatičkih medija, danas ne znaju međusobno konstruktivno komunicirati niti provoditi kvalitetno vrijeme zajedno. Sve manje se okupljaju, osim u izlascima u kojima prednjači nadmetanje u materijalnim stvarima i dotjerivanju, neke čudne vrijednosti cijene. Djeca i mladi sve manje imaju hobija i vannastavnih interesa i sve manje mare za društvo i okolinu što je rezultat virtualnog svijeta u kojem sve više žive. I upravo iz tih razloga, želja nam je bila da se potaknu interaktivne radionice na kojoj bi djeca i mladi naučili komunicirati, kreativno se izražavati, gdje bi naučili više jedni o drugima, poštovati jedni druge i cijeniti međusobne različitosti. Kako bi se “drugačije” naučilo vrednovati, projekt uključuje “drugačije” radionice i “drugačije” teme. Održivim razvojem treba upravljati, treba jačati dionike, omogućiti im da se razviju, da dobiju nešto kako bi istom mjerom vratili – rekla je predsjednica Udruge Danijela Maravić.

Ono što je značajno, UZOOR je na ovom projektu okupio nekoliko udruga koje se bave osjetljivim skupinama, a to su: Društvo naša djeca „Slatina“, Udruga osoba s invaliditetom Slatina i Udruga Vretenac, a podršku im pruža i Turistička zajednica grada Slatine koja će im pomoći u organizaciji prve aktivnosti u sklopu projekta, odnosno tribine pod nazivom „U redu je biti drugačiji“, kao i interaktivne glazbene radionice koju će održati ”Kišni razdraganci”, Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle.

Kisni razdraganci

Udruga UZOOR i ostali partneri projekta uz želju da im se priključi što više mladih, ovom prilikom pozivaju sve zainteresirane da se jave na e-mail: [email protected] ili na facebook.

Uz slogan ”Naučimo poznavati prave vrijednosti – U redu je biti drugačiji!” UZOOR poziva sve na tribinu pod nazivom ”U redu je biti drugačiji”, te interaktivnu glazbenu radionicu koju će održati ”Kišni razdraganci”, Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle.

Program će se održati u Parku 136. slatinske brigade u subotu, 19. rujna, s početkom u 15 sati.

(www.icv.hr, adf; UZOOR Slatina)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content