Zavod za javno zdravstvo objavio novu publikaciju o štetnosti pušenja i prednostima nepušenja

Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije uspješno ostvaruje planirane aktivnosti u projektu koji se pod nazivom „Nepušenjem protiv ovisnosti – ja sam iz razreda nepušača“ provodi u 2020. godini. Projekt financira Ministarstvo zdravstva, partner Zavodu u projektu je Udruga za pomoć mladima Virovitičko-podravske županije „Veranda“, dok su suradnici u projektu savjeti mladih i odgojno-obrazovne ustanove u Virovitičko-podravskoj županiji.

Cilj je projekta osnažiti samozaštitne kapacitete učenika u odgojno-obrazovnim ustanovama i ostalih mladih u Virovitičko-podravskoj županiji u prevenciji ovisnosti i afirmaciji zdravlja. Naglasak se ovoga puta stavlja na prevenciju i suzbijanje pušenja duhanskih proizvoda mladih, kao jednog od glavnih rizika koji mlade uvode u svijet štetne zloupotrebe droga. Želi se postići da što više razrednih odjela u školama ostvari status razreda nepušača (u kojima niti jedan učenik ne puši), što se u pilot projektu proteklih godina pokazalo ostvarivom zamisli. U tome će se smislu tijekom narednih tjedana u odgojno-obrazovnim ustanovama u Virovitičko-podravskoj županiji provoditi raznolike preventivne aktivnosti, a kao preduvjet njihovoj uspješnoj provedbi upravo je objavljena nova publikacija u izdanju Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije pod nazivom „Ja sam iz razreda nepušača; kako se ne izgubiti u duhanskome dimu“.

Autori ove publikacije su vrsni stručnjaci u području rizičnih ponašanja mladih, među kojima su psiholog Siniša Brlas, socijalna pedagoginja Sabina Mandić, pedagoginja Vesna Šerepac i liječnik epidemiolog Miroslav Venus, a publikaciju je uredio voditelj projekta Siniša Brlas. Publikacija će biti podijeljena svim učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola i 1. i 2. razreda srednjih škola u Virovitičko-podravskoj županiji u okviru edukacija koje će za njih pripremiti voditelji školskih preventivnih programa u suradnji s članovima „Verande“ i savjeta mladih.

Ovim je projektom Virovitičko-podravska županija postavila nove visoke standarde u inovativnim nastojanjima da se kroz međusektorsku suradnju očuva zdravlje mladih u turbulentnim godinama njihova odrastanja.

Publikacija je u elektronskom obliku dostupna na www.zzjzvpz.hr.

(zzjzvpz.hr)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content