Dani biciklista u prometu: Policija najavila akcije usmjerene na ovu skupinu vozača

U prometnim nesrećama ove godine su na području Virovitičko-podravske županije sudjelovala 23 vozača bicikla, od kojih je pet teško ozlijeđeno i 10 lako, a čak 15 tih prometnih nesreća dogodilo na području Virovitice i Milanovca.

Od 23 prometne nesreće, njih 15 su uzrokovali biciklisti, od kojih su u četiri slučaja bili pod utjecajem alkohola. Pet prometnih nesreća su uzrokovali maloljetni biciklisti, od kojih dvoje djece koje nije smjelo samostalno sudjelovati u prometu na biciklima.

– S obzirom na to da su i ove godine, kao i prethodni duži niz godina, biciklisti na području naše županije posebno ugrožena kategorija sudionika u prometu, od 7. do 9. listopada 2020. godine će policijski službenici na području cijele županije provesti preventivno – represivnu akciju Dani sigurnosti biciklista u prometu – najavili su iz PU virovitičko-podravske.

Preventivne aktivnosti će biti prvenstveno usmjerene na upoznavanje vozača bicikla s obvezom korištenja reflektirajućih prsluka ili drugih reflektirajućih oznaka te svjetala na biciklu noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, ali i upozoravanje biciklista na kažnjivost upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola koncentracije veće od 0,5 g/kg i nepropisnog korištenja mobitela.

Policija roditelje podsjeća da djeca mlađa od 9 godina ne smiju sudjelovati u prometu na cesti vozeći bicikl, a djeca starosti od 9 do 14 godina samo u pratnji osobe starije od 16 godina ili samostalno ako imaju potvrdu da su u školi završili edukaciju za vožnju bicikla.

Osim preventivnih aktivnosti policijski službenici će u petak, 9. listopada od 14 do 20 sati postupati i represivno te provoditi aktivnosti usmjerene na nadzor i zaštitu vozača bicikla.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content