Dr. Venus: Trećina zaraženih nije iskrena kad prijavljuje kontakte i to predstavlja veliki problem, jer tako može doći do nekontroliranog širenja bolesti

Nepridržavanje osnovnih mjera Nacionalnog stožera: higijene ruku, razmaka i nošenja maski, kao i neprijavljivanje kontakata rezultat su zabrinjavajućih brojki novozaraženih posljednjih dana. Ono što posebno zabrinjava epidemiologe, pa tako i predsjednika Hrvatskog društva epidemiologa, ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok VPŽ i člana Stožera civilne zaštite VPŽ, dr. Miroslava Venusa je to što gotovo trećina zaraženih nije iskrena kad prijavljuje kontakte, piše Jutarnji list.

– To predstavlja veliki problem, tako može doći do nekontroliranog širenja bolesti. Čini mi se da je toga sve više, a mi ne možemo prisiliti ljude da nam se otvore. Što ako netko kaže da nije ni s kim kontaktirao, kako ćemo mi to provjeriti? Kako osobi reći da laže – pita se Venus. Smatra da se ljudi međusobno ne prijavljuju iz više razloga. Mladi imaju svoje razloge, a stariji pak neke druge.

– Mladi nisu svjesni opasnosti jer će u većini slučajeva oni proći bez posljedica, a njihovi stariji ukućani zbog toga možda teže oboljeti. No, njima se nikako ne sviđa činjenica da će provesti 14 dana zatvoreni u kući. Također, oni ostvaruju najveći broj kontakata i kreću se na najrizičnijim mjestima – govori Venus.

(jutarnji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content