DRAVSKA PRIČA Predstavljeni rezultati projekta vrijednog više od 13 milijuna kuna koji donosi inovativan pristup promociji prirode

Jučer (utorak) su u Noskovačkoj Dubravi prezentirani rezultati projekta „Posjetiteljski centar Dravska priča – interaktivan, inovativan i svima pristupačan doživljaj prirode“. Riječ je o jednom od najvećih projekata koji se provodi u Posjetiteljskom centru Dravska priča i koji je financiran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U realizaciji je već više od četiri godine, a uskoro se približava kraju. Vrijednost projekta iznosi više od 13 milijuna kuna, a namijenjen je za dodatno uređenje posjetiteljskih centara u zaštićenim dijelovima prirode.
Partneri u provedbi projekta su Virovitičko-podravska županija, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije i Vidre – agencija za regionalni razvoj. Kroz projekt posjetiteljima su se približile prirodne ljepote ovoga kraja, važnost očuvanja bioraznolikosti i niz interaktivnih sadržaja. Rezultate projekta predstavila je Tatjana Arnold Sabo, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

NOVI SADRŽAJI I EDUKACIJE

– Najveće aktivnosti provode se u zadnje dvije godine. Godine 2019. obavljeni su svi građevinski radovi, napravljena je prilagodba podrumskog djela za multimediju, izradili smo zimski vrt na krovu kao interpolaciju zgrade. Izgrađena su isto tako i nova spremišta za bicikle i kanue, nova drvena šetnica, vidikovac, suvenirnica, vrt mirisnih doživljaja, voćnjak, a uređeno je i dječje igralište. Isto tako posjedujemo i preko sedamdeset bicikala koje naši posjetitelji mogu koristiti, deset kanua za ukupno četrdeset osoba, te čamce za djelatnike Javne ustanove, ali i za korištenje tokom rada sa znanstvenicima ili posjetiteljima- istaknula je ravnateljica Jave ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko – podravske županije Tatjana Arnold Sabo.

m IMG 3730

Kroz projekt provedene su edukacije djelatnika Javne ustanove i vanjskih suradnika, tako da su kroz ukupno 43 dana provedene edukacije hrvatskog znakovnog jezika za pet osoba u trajanju od 23 dana, edukacija za cikloturističke vodiče u trajanju od šest dana te edukacija za vođenje osoba sa poteškoćama u kretanju i slijepim osobama kroz sadržaje centra.

S Turističkom zajednicom Virovitičko – podravske županije provedena je i edukacija djelatnika za interpretatore prirode, dok je kao rezultat tiskan priručnik za vođenje posjetitelja centrom Dravska priča koji će služiti sadašnjim i budućim djelatnicima. U suradnji s Odjelom za biologiju osječkog PMF-a dodatno je opremljena bioistraživačka stanica, nabavljena je i meteorološka stanica te puno stručne literature koju djelatnici i posjetitelji mogu koristiti.

Najveći i financijski najkrupniji dio ovog projekta je multimedijski postav u podrumskom djelu objekta kojim smo posjetiteljima na jedan interaktivan i inovativan način željeli prezentirati izuzetnu biološku raznolikost područja – rekla je Tatjana Arnold Sabo. (www.icv.hr, mr, foto: A.D. Fišli)

[g-gallery gid=”610550″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content