MAJA LAZIĆ PRIMJER PODUZETNICE S VIZIJOM Njen proteinski prah, organski namaz od lješnjaka i druge proizvode kupuju i u dalekom Londonu

Proteinski prah od konoplje ili lana, gusti organski namaz od lješnjaka ili suncokreta, hladno prešana ulja, smjesa za zdravi kruh isključivo od sjemenki s hrvatskih polja – sve te proizvode i mnoge druge u svom pogonu u Vraneševcima nedaleko od Čađavice proizvodi „poduzetnica s vizijom“ Maja Lazić.

Ova diplomirana inženjerka građevine umjesto parkirališta, cesta i mostova za svoju je budućnost odabrala selo i ekološku poljoprivredu. Danas se njome bavi u uspješnoj kombinaciji starog i modernog pa ekološki proizvedenu konoplju, lješnjak, lan, suncokret, kamilicu i bundevu, odnosno sirovinu s polja uz pomoć modernih strojeva pretvara u tražene proizvode za kupce zdrave hrane u 21. stoljeću.

IMG 2060

Vrijedna Maja Lazić vlasnica je obrta „Organica Vita“, koji pod tim nazivom posluje već deset godina. Prije toga ovu uspješnu poslovnu priču započela je njena obitelj, konkretno otac Žarko koji se bavio proizvodnjom kamilice još 2005. godine u okviru obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

PALEO U ČAĐAVICI

– Započeli smo s proizvodnjom kamilice, konkretno uzgojem i doradom, a kasnije smo prešli na uslužnu proizvodnju namaza od sjemenki bundeve i hladno prešana ulja. Ideja za proširenjem proizvodnje odavno je postojala. Iako je otac imao ideju o proizvodnji eteričnih ulja, zbog okolnosti tržišta odlučili smo se na hladno prešana ulja, jednostavno zbog ponude i potražnje. P

rije deset godina otvorili smo obrt pod ovim imenom, a ja sam od 2018. preuzela poslovanje. Danas imamo dvadesetak proizvoda, a uz domaću proizvodnju radimo i preradu. Imamo 65 hektara zemlje, od čega je 50 u zakupu.

IMG 2093

U poljoprivredi su nam i dalje najzastupljeniji kamilica, bundeva i konoplja, uz druge kulture na manjim površinama. Imamo i dio eksperimentalne proizvodnje, a dio sirovine otkupljujemo – ističe M. Lazić, koja kaže kako je odmah nakon preuzimanja obrta revno prionula poslu kako bi stvorila tražene, zdrave i provjerene proizvode koji će i dugoročno opstati na tržištu.

Nauštrb reklama i samopromocije punih pet godina ulagala je u strojeve, znanje, stručnost i novitete. Njene proizvode danas kupuju kupci u dalekom Londonu, gdje imaju tvrtku registriranu za prodaju, odnosno u cijeloj Europi u kojoj su prisutni putem webshopa.

IMG 1980

U Hrvatskoj njene proizvode zacijelo poznaju kupci koji zalaze u trgovine zdrave hrane. No u svojoj je sredini ova uspješna poduzetnica „nepoznati prorok“ – malo tko će znati da iz pogona obrta i iz sušara u dvorištu nastaju proteini za sportaše, zdrave mješavine za domaći kruh i hladno prešana ulja koja koriste ljubitelji zdrave hrane, osobe intolerantne na gluten, pobornici Paleo prehrane…

– Mislim da će vam ovdje malo tko znati reći što ja to točno radim u pogonu. Vide oni da se stalno krećem na relaciji pogon – polje, da sam s radnicima, ali da ih pitate što točno radim, malo tko bi znao odgovoriti. Istina, znaju nas ribiči. Budući da stalno nešto novo isprobavamo, trenutno su nam ribiči test subjekti za ljusku konoplje.

Nama to ostaje kao višak u proizvodnji pa smo isprobali kako riba „grize“ na ljusku. Kažu, izvrsno – otkrila nam je Maja sa smiješkom o svom novom proizvodu koji će se uskoro početi pakirati u pogonu.

IMG 2147

PROMIČE LOKALNU SURADNJU

Kako se broj proizvoda povećava, mijenja se i sam pogon – dolaze novi strojevi.
Uz dvije proizvodne hale, sušare i ured, ovdje je i radionica za popravak poljoprivrednih strojeva, od kojih je dio njih napravljen upravo na adresi u Vraneševcima.

– Kod ekološke proizvodnje mnogo je mehaničkog rada, a neke strojeve smo sami modificirali i izradili. Uz nas pet stalno zaposlenih imamo i sezonske radnike. To je naša baza o kojoj sve ovisi – ističe Maja, koja kaže kako cijeni svakog od radnika, njegov trud, dobru volju i angažman koji ulaže u posao te se trudi da je radna atmosfera uvijek ugodna.
Hvali i sve svoje proizvođače od kojih kupuju namirnice za proizvodnju.

IMG 2154

– Sve su nam to provjereni i dokazani proizvođači koji su nam blizu. Riječ je o OPG-ima koji dolaze s ovog našeg, lokalnog područja. Na taj način učvršćujemo domaću proizvodnju, pomažemo jedni drugima i lakše opstajemo na tržištu – ocjenjuje naša sugovornica.
Govoreći o zahtjevnosti ekološke poljoprivrede koja je sve više na cijeni kod kupaca, Maja Lazić ističe kako je za hrvatske proizvođače, ovisno o kulturi, zapravo riječ o svojevrsnoj borbi čovjeka protiv prirode.

– Iskreno, teško je proizvoditi ekološku hranu. Sve se radi mehanički, nema tretiranja korova, sve se radi mehanički. Ovih dana bere se konoplja. Ako ima korova, sve se prije sušenja probire ručno. Zatim su tu i insekti koji također stvaraju određene probleme. Ove godine imali smo dosta problema s insektima koji su napadali bundevu. U ovom trenutku u Hrvatskoj još uvijek nemate certificirano sredstvo koje smijete koristiti u ekološkoj proizvodnji za borbu protiv insekata na bundevi, pa nam je nažalost veliki dio nastradao.

U konvencionalnoj proizvodnji je značajno jednostavnije jer postoji puno više sredstava za tretiranje i veći asortiman proizvoda koji smijete koristiti. No, mi ustrajemo unatoč većim troškovima. Sigurna sam da će se u skorijoj budućnosti naći odgovori na sva još otvorena pitanja u ekološkoj proizvodnji – kaže Maja.

IMG 2004

Zadovoljna je, ističe, što se krug kupaca iz godine u godinu polako širi.
– Teško da će proteini postati dio svakodnevne prehrane kod nas, no navike se ipak polako mijenjaju, osobito za druge proizvode. Ljudi, na primjer, isprobaju namaz od bučinih sjemenki ili suncokreta.

Vide da zapravo jako dobro ide i na kruh, ali i u juhu, pahuljice, smoothije, variva. Na prvu je svima poseban namaz od lješnjaka. Ima taj specifičan orašasti okus, a djeci je zanimljiv u kombinaciji s malo meda i kakaa ili čokolade. Postaje ukusna i zdravija varijanta u odnosu na proizvodne namaze s puno šećera i različitih aditiva – o proizvodu koji rado kušaju mlađi članovi obitelji kaže naša sugovornica.

IMG 1963

ALTERNATIVA ZA IZLETE: UMJESTO SENDVIČA PROTEINSKA PLOČICA I ORGANSKI NAMAZ

Namazi, proteinski prah i proteinska pločica – sve to u malom pakiranju čini „Adventure set“ namijenjen sportašima i izletnicima, a koji prilikom boravka u prirodi ili pri napornijim izazovima žele nešto zdravo prigristi. Maja Lazić kaže kako je set ovih proizvoda još u fazi izrade, ali da će se uskoro naći na tržištu, u praktičnom pakiranju.

– Za ideju je zaslužan moj stil života – puno se krećem. Prije sam se bavila visokogorstvom, volim planinarenje, a redovito sam na biciklu, vozim po Papuku, Krndiji… Kad uhvatim vremena, i trčim. U tim prilikama dobro je imati proteine uz sebe, nešto hranjivo pri ruci, pa sam pomislila kako bi bilo korisno imati mali set zdravih namirnica koje se mogu ponijeti za, na primjer, cijeli vikend sa sobom.

Prah konoplje ili bučinih sjemenki lako se pomiješa s jogurtom ili mlijekom, a namaz od lješnjaka ili suncokreta brzo vraća energiju na pločici od sezama. Sve to može biti u torbi koju nosite ili vozite sa sobom – ističe M. Lazić, naglasivši kako je set pogodan i za vegetarijance, vegane i sve one koji se hrane po Paleo prehrani.

IMG 2105

DOBITNICA VRIJEDNE NAGRADE “ODVAŽNA“

Maja Lazić je ovogodišnja dobitnica prestižne nagrade iz programa „Odvažna“ na natječaju koji je u povodu Međunarodnog dana žena u ožujku ove godine raspisala tvrtka IKEA Hrvatska u suradnji sa SOLIDARNOM – Zakladom za ljudska prava i solidarnost te Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj (HR PSOR).

Na natječaj su se mogli prijaviti obrti, OPG-ovi, mikro i mala poduzeća (j.d.o.o. ili d.o.o.), zadruge te poduzetnički projekti u sklopu neprofitnih organizacija (udruga, privatnih neprofitnih ustanova i zaklada) koji su potpuno ili u pretežito ženskom vlasništvu i/ili zapošljavaju najmanje 50 posto žena, a koji na tržištu djeluju najmanje godinu dana.

IMG 2128

Maja Lazić je jedna od pet natjecateljica koje su ove godine osvojile nagradu u Hrvatskoj u vrijednosti 50.000 kuna. No više od financijske pomoći raduje se, ističe, mentorskoj podršci namijenjenoj ubrzanom učenju i poslovnom umrežavanju koja dolazi od stručnjakinja iz etabliranih kompanija i u suradnji s Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj.

– Nagrada mi puno znači, pogotovo nakon što sam vidjela s kojom su ozbiljnošću i kvalitetom druge sudionice izradile svoju trominutnu prezentaciju. Bilo je zaista raznolikih i kvalitetnih projekata, njih 130, prijavljenih iz različitih područja, od škole stranih jezika do izrade papuča. Prvo sam bila ponosna što sam izabrana u krug od 28 najboljih, a kada sam dobila rezultate da sam jedna od pet dobitnica, bila sam jako sretna.

IMG 2169

Ne mogu opisati važnost izvrsnih mentorica koje mi danas pomažu u izradi cjenovnih strategija i brendiranju te nizu drugih segmenata u poslovanju. Oni su itekako bitni, ali im se do sada nisam stigla u potpunosti posvetiti. Svi mi poduzetnici svašta radimo, pokušavamo, griješimo, radimo puno toga po intuiciji, često smo ‘izgubljeni u papirologiji’. Zato jako cijenim mentore koji mi pomažu da se usmjerim na konkretno i otkrijem da u mnogim problemima nisam sama, da ih sa mnom dijele i drugi – ističe M. Lazić.

Financijska podrška kojom je nagrađena pomoći će joj u novom investicijskom ciklusu u tvrtki. Uložit će ih uz vlastita sredstva u marketinški dio, nabaviti novu uljnu prešu, dovršiti halu, implementirati i HACCP sustav. Uz sve to i nove proizvode Maja Lazić je sigurna kako će vrijeme i svaku pomoć znati itekako dobro iskoristiti za dobro poslovanje svojeg obrta i svih ljudi koji od njega žive.

(www.icv.hr, mlo, foto: Ivan Bedeković)

[g-gallery gid=”607301″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content