Na 23. sjednici Gradskog vijeća Slatine nije izglasan novi ravnatelj Zavičajnog muzeja Slatina, vladajući bili protiv ili suzdržani

Jučer (srijeda) je u velikoj dvorani slatinskog Hrvatskog doma održana 23. sjednica Gradskog vijeća Slatine s predloženih 16. točaka Dnevnog reda.

Nakon ustanovljenja kvoruma i usvajanja Dnevnog reda, usvojen je izvod iz zapisnika sa 22. sjednice Gradskog vijeća, a potom je kao vijećnica iz redova oporbe prisegnula Jovana Prpić te će do kraja ovog saziva vijeća mijenjati Sanju Bošnjak koja je imenovana državnom tajnicom u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Druga točka Dnevnog reda, Aktualni sat, prošla je bez puno polemike, a na pitanja oporbenih vijećnika koja su se većinom odnosila na poslovanje tvrtke Slatina plus te zakupa prostora bivšeg Gaja koji bi trebao postati sveučilišni centar, odgovarali su pročelnici u Uredu gradonačelnika Krunoslav Šarabok i Marin Kokorić, pošto je gradonačelnik Denis Ostrošić bio odsutan. Vladajući vijećnici (Nezavisna lista Daria Vrbaslije i SDP) nisu imali pitanja na aktualnom satu. Točke Dnevnog reda, koje su se odnosile na razmatranje izvješća o radu gradskih tvrtki i ustanova, izglasane su većinom.

m IMG 3259

Predlagatelj, Grad Slatina, nakon prijedloga vijećnika Josipa Hetriha (HDZ) da se raspisivanje izbora za članove mjesnih odbora na području grada Slatine, o čemu se raspravljalo pod 10. točkom Dnevnog reda, odgodi i da se ti izbori objedine sa lokalnim izborima u svibnju 2021. godine zbog manjih troškova i trenutne situacije vezane uz koronavirus, pročelnik Šarabok je u ime predlagatelja povukao tu točku s Dnevnog reda. O raspisivanju izbora za mjesne odbore raspravljati će se na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća kada se dobije mišljenje Ministarstva uprave.

Točke 11, 12, i 13 Dnevnog reda, a koje su se odnosile na Proračun Grada Slatine (Razmatranje i usvajanje Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Slatine za 2019. godinu; Razmatranje prijedloga i donošenje Odluke o raspodjeli rezultata poslovanja Proračuna Grada Slatine iz 2019. godine u 2020. godini; Razmatranje prijedloga Polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Slatine za 2020. godinu) nisu usvojene, jer je odnos snaga vladajućih i oporbe bio 7 suzdržanih i 7 za.

120649441 974432633070722 8278075712925784793 n

Pod 15. točkom Dnevnog reda bilo je donošenje rješenja o imenovanju ravnatelja Zavičajnog muzeja Slatina, a koja je, očekivano, podijelila vijećnike. Naime, Povjerenstvo za imenovanje novog ravnatelja Zavičajnog muzeja Slatina donijelo je Riješenje da se između dva kandidata koji ispunjavaju sve uvijete na glasovanje da izbor Vlade Majhena, jer, kako je obrazložio pročelnik Šarabok, on ima zakonsku prednost pošto je hrvatski branitelj ispred protukandidata Daria Vrbaslije (predsjednika Gradskog vijeća Slatine).

Pri glasovanju o imenovanju Vlade Majhena za novog ravnatelja Zavičajnog muzeja Sletine dogodio se nešto do sada u ovom sazivu Gradskog vijeća neviđeno. Naime, vijećnici oporbe (HDZ, HSLS i nezavisni Ilija Nikolić), njih sedam, glasali su za imenovanje, dok su vladajući vijećnici (Nazavisna lista Daria Vrbaslije i SDP) bili protiv ili suzdržani (4 protiv-3 Nezavisna lista Darija Vrbaslije i SDP-ov Kazimir Libl, 3 suzdržana-SDP), tako da Zavičajni muzej nije dobio novog ravnatelja, te će se natječaj ponovo raspisati u narednom periodu. Neimenovanje novog ravnatelja donijelo je dosta prijepora među vijećnike, a iskomentirao ga je kroz zadnju točku Dnevnog reda Pitanja i prijedlozi vijećnik Josip Hetrih (HDZ).

Također, čudno je bilo i to što je vijećnik Kazimir Libl (SDP), kao hrvatski branitelj i umirovljeni pukovnik, glasovao protiv imenovanja kandidata Majhena kojemu je Povjerenstvo dalo prednost upravo zbog statusa hrvatskog branitelja.

Podsjetimo, na lokalnim izborima održanim 2017. godine za gradonačelnika Slatine izabran je Denis Ostrošić koji je na izbore išao kao neovisni sa SDP-om, a potporu mu je dala i Nezavisna lista Daria Vrbaslije.

(www.icv.hr, adf; Foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content