Obilježena 29. obljetnica osnivanja 2. bojne 132. brigade

U organizaciji Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata 2. bojne 132. brigade obilježena je 29. obljetnica osnivanja 2. bojne 132. brigade odavanjem počasti poginulim pripadnicima bojne i svim poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, kod njihovog spomen obilježja u središtu Orahovice te kod spomen braniteljskog križa na gradskom groblju. Kod spomen obilježja u središtu grada, održan je i prigodni program kojem su nazočili zamjenik župana VPŽ Darko Žužak, u ime Grada orahovice predsjednik gradskog Vijeća Saša Rister, prvi zapovjednik 2. bojne Željko Šafar, potom jedna od zapovjednika Živko Mijić, ratni zamjenik zapovjednika 2. bojne pukovnik Goran Sokol, mnoštvo pripadnika bojne i članova udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Prvi se nazočnima obratio ratni zamjenik zapovjednika 2. bojne pukovnik Goran Sokol prisjetivši se ratne 1991. i trenutaka obrane potpapučkog područja:

-Što je značilo javno postrojiti bojnu? Bila je to poruka, jasna, glasna, jaka, nedvosmislena i upućena prije svega rušilačkim i neprijateljski raspoloženim snagama čije su nakane bila neostvarive,a njihovu divljanju tada je došao kraj. Danas moram istaknuti mudrost i veličinu odluke ratnog vodstva bivše općine Orahovica i zahvaliti im se što su određene probleme na vrijeme identificirali, prema njima se postavili na pravilan način te su tako stvorili uvjete za ustroj orahovačke bojne. Danas 29. godina poslije dužnost nam je pokloniti se i odati počast onima koji su boreći se zajedno s nama položili svoje živote. Dužnost nam je izraziti poštovanje njihovim obiteljima i tako pokazati da san zbog kojeg nisu s nama nije propao – rekao je pukovnik Sokol.

0410drugabojna 4

Predsjednik UHVDR- 2. bojne 132.brigade Jozo Šramek predstavio je rad udruge te naglasio kako ista ustraje na čuvanju digniteta Domovinskog rata te uspomene na žrtve svih hrvatskih branitelja, a posebno na okupljanju i zajedništvu pripadnika bojne i branitelje općenito.

U ime Grada Orahovice obratio se predsjednik gradskog Vijeća Saša Rister između ostalog rekavši:

-U vrijeme Domovinskog rata bio sam tek dječak, ali jasno se sjećam svih ratnih strahota, podruma i na kraju i naše velike pobjede. Zato se danas od srca zahvaljujem svim hrvatskim braniteljima što su nam krvlju dali slobodnu, prelijepu nam Hrvatsku. Na nama mlađima je danas da damo sve od sebe kako bi očuvali uspomenu na Domovinski rat i učinimo sve kako se niti jedna žrtva hrvatskih branitelja ne bi zaboravila – rekao je Rister.

Predsjednik ZUiČ HVIDR-a i Odbora za branitelje VPŽ Mato Bubaš naglasio kako hrvatski branitelji i danas moraju gajiti jedno zajedništvo koje ih je krasilo u Domovinskom ratu jer samo tako je moguće održati ponos hrvatskog branitelja i sve što su napravili za slobodnu Hrvatsku.

0410drugabojna 3

Zamjenik župana Darko Žužak i sam je bio pripadnik bojne i sudionik prvog postrojavanja 04. listopada 1991. ispred škole u Čačincima:

-Sjećam se tog dana kao da je bilo jučer. Bili smo pomalo zbunjeni i nismo znali što nas čeka, ali vrlo brzo smo od običnih ljudi postali ratnici jer željeli smo i na kraju obranili svoje. Možda mnogi niti ne znaju podatak koji govori o tome kako je orahovačko područje dalo najviše hrvatskih branitelja po glavni stanovnika u Hrvatskoj, gotovo iz svake kuće je došlo pod dvojica ili više ratnika i na to smo posebno ponosni. Pozivam vas danas na zajedništvo, budimo jedinstveni kao ’91., jer to je naša snaga koju smo pokazali tada, a sigurna sam da možemo i sada jer hrvatskom branitelju to danas itekako treba. Ponosan sam danas kao i svi moji suborci na taj 4. listopada kada smo krenuli stvarati jedan od najvažnijih događaja u modernoj hrvatskoj povijesti – zaključio je Žužak. (www.icv.hr, vg)

0410drugabojna 1

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content