Od danas bi trebalo prestati korištenje papirnatih uputnica: Liječnici će sve pacijente naručivati elektroničkim putem

Papirnate uputnice od danas (četvrtak) bi se trebale prestati koristiti i trebalo bi se konačno prijeći na e-uputnice. Takvu su uputu dobili liječnici u primanoj zdravstvenoj zaštiti i oni su spremni od sutra sve pacijente naručivati elektroničkim putem – piše vecernji.hr

Međutim, ni Ministarstvo zdravstva ni HZZO službeno tu novost nisu potvrdili, premda je uputu o tome resorni ministar liječnicima poslao još 18. rujna. Oklijevanje s najavom ovako velike novosti upućuje na činjenicu da znaju kako u praksi to neće ići glatko te da informatizacija i dalje zapinje iako se najavljuje već desetak godina. Problem je, naime, što nisu sve bolnice u Hrvatskoj umrežene u CEZIH, centralni zdravstveni informacijski sustav Hrvatske.

– Dana 1. 10. 2020. ukida se ispis uputnice na papirnatom obrascu za novoizdane uputnice te se prelazi na rad s e-uputnicama – stoji u dopisu koji su obiteljski liječnici dobili 18. rujna od ministra Vilija Beroša.

U nastavku ministrova dopisa piše i da će “ukidanjem papirnate uputnice izabrani liječnici morati izvršiti ili direktno e-naručivanje ili zatražiti od ciljane ustanove dodjelu termina pacijentima” te da će zahtjeve za dodjelu termina pacijentima kojima je izdana e-uputnica, a nema mogućnosti e-naručivanja, slati – elektroničkom poštom. Međutim, obiteljski doktori kažu da na to ne pristaju. Traženje termina za pacijente od bolnica smatraju administrativnim poslom kojim se narušava javno zdravstvo i nameću se dodatne administrativne obveze izabranim liječnicima, nauštrb direktnog kontakta s pacijentom.

(vecernji.hr)