Odjel radiologije OB Virovitica dobio novi RTG uređaj: Pacijentima dijagnostika s manje zračenja, liječnicima brža i točnija informacija odmah nakon pregleda

Foto: K. Toplak

Odjel za radiologiju virovitičke Opće bolnice bogatiji je za moderan RTV uređaj, vrijedan oko 1,5 milijun kuna, koji i pacijentima, ali i liječnicima i medicinskom osoblju koje radi s njim donosi niz promjena na bolje. Riječ je o drugom takvom uređaju u Hrvatskoj.

Odjel su u ponedjeljak, 12. listopada, obišli su župan Igor Andrović i predsjednica Upravnog vijeća virovitičke Opće bolnice Jasna Abramović, u pratnji ravnatelja Opće bolnice Dinka Blaževića. Značaj nove opreme predstavila je dr. Alenka Borovčak Lovrenc, voditeljica Odjela opće bolnice Virovitica i specijalist radiologije te subspecijalist ultrazvuka.

– Ovo je jedan od trenutno najboljih rendgenskih uređaja u Hrvatskoj, s potpunom digitalizacijom, u smislu obrade podataka. Ono što je za naše pacijente najbitnije je bitno manja doza zračenja koju će dobiti tijekom dijagnostike, a za nas, medicinsko osoblje koje skrbi o pacijentima važno je to da će informacija koju dobijemo biti točnija i biti brža. Konkretno, brža je obrada i količina podataka koju dobivamo, kao i brži protok pacijenata koji dolazi na dijagnostiku – ističe dr. Alenka Borovčak Lovrenc.

Foto: K. Toplak

Na Odjel radiologije, uz pacijente s područja naše Virovitičko-podravske županije, gravitiraju i pacijenti iz okolnih županija, koje će zasigurno obradovati vijest da će sada, uz manje zračenja, brže doći na red.

ZAOKRUŽENA DIJAGNOSTIKA  

Odjel radiologije virovitičke Opće bolnice u posljednje dvije godine zabilježio je niz investicija kojima je podignuta razina usluge za pacijente. Jedna od njih je osam milijuna kuna vrijedan uređaj za magnetnu rezonancu od 1.5T, koji je u rad pušten u ožujku prošle godine.

– Zahvaljujući opremi, možemo reći kako smo zaokružili dijagnostiku na našem odjelu, tako da ovdje možemo završiti dijagnostiku bolesti za gotovo svakog pacijenta – ističe dr. Borovčak Lovrenc. Na Odjelu danas radi šest specijalista radiologije, dvije specijalistice, odnosno tri specijalizanta i 16 inženjera, jedna medicinska sestra i tri administratora.

Foto: K. Toplak

Ravnatelj Dinko Blažević ističe kako je ovo jedan od ukupno tri uređaja u bolnici.

– Ovaj novi uređaj zamijenio je stari, analogni iz 2001. godine. Investicija vrijedna oko 1,5 milijuna kuna osigurala je ovom odjelu suvremen uređaj, s dva ravna detektora, potpuno automatiziranim te motoriziranim kretnjama. Usuđujem se reći kako je to jedan od najmodernijih uređaja trenutno u Hrvatskoj i s njim smo upotpunili i kompletirali radiološku dijagnostiku u Općoj bolnici Virovitica. Prošle godine je nabavljen uređaj za magnetnu rezonancu vrijedan 8 milijuna kuna, godinu ranije nabavljen je 128-slojni CT pa tako danas, s ovim novim uređajem, možemo reći kako u Virovitici raspolažemo s jednom od najmodernijih tehnologija u Hrvatskoj – ističe D. Blažević.

Župan Igor Andrović izrazio je zadovoljstvo što se jedan od ukupno dva ovako moderna RTG uređaja u Hrvatskoj nalazi upravo na Odjelu za radiologiju virovitičke bolnice. Istaknuo je kako je riječ o nastavku ulaganja u zdravstvo, koje je obilježilo niz investicija. Najveća je svakako 50 milijuna kuna vrijedna nova Dnevna bolnica, opremljena Jedinica intezivnog liječenja, kirurške sale, dnevne bolnice, a novi RTG uređaj posljednja je investicija kojom je zaokruženo ulaganje u Odjel radiologije.

Foto: K. Toplak

– Kroz decentralizirana sredstva pokušat ćemo i sljedećih godina ulagati u noviju i moderniju opremu, kako bi se naši pacijenti još bolje, kvalitetnije i sa što manje štetnih utjecaja liječili, a naši liječnici imali što bolju opremu za što efikasniji i bolji rad – rekao je župan. Najavio je nastavak poticajnih sredstava za buduće liječnike, da dođu raditi i ostanu na ovom području, a među kojima su sufinanciranje rate kredita pri rješavanju stambenog pitanja te stipendije za studente medicine.

(www.icv.hr, mlo)