Održan 14. Skup stručnih službi sektora zaštite prirode

U organizaciji Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja od 5. do 9. listopada 2020. godine, održan je 14. Skup stručnih službi sektora zaštite prirode na kojem su sudjelovali i djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

Uobičajenu organizaciju okupljanja, ove godine poremetila je epidemiološka situacija vezana uz pandemiju virusa COVID-19, stoga je Zavod odlučio ovogodišnji Skup stručnih službi prilagoditi datim okolnostima i održati ga na online platformi.

Cilj Skupa je razmjena informacija i iskustava djelatnika stručnih službi na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini radi učinkovitijeg upravljanja, odnosno zaštite, očuvanja i promicanja te održivosti korištenja zaštićenih područja i područja ekološke mreže.

S druge strane, prednost ovogodišnjeg Skupa predstavljala je mogućnost sudjelovanja većeg broja djelatnika koji obavljaju poslove stručnih službi i njihovih suradnika što se pokazalo važnim za učinkovitost sustava zaštite prirode u Republici Hrvatskoj. Zbog toga su ove godine po prvi puta u rad Skupa uključeni i predstavnici županijskih upravnih odjela nadležnih za pitanja zaštite prirode i predstavnici nadležnih institucija drugih sektora.

image025 1

Skup stručnih službi započeo je obraćanjem sudionicima predstavnika Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Zavoda za zaštitu okoliša i prirode: Irine Zupan, voditeljice Službe za razvoj mreže zaštićenih područja, Aljoše Duplića, ravnatelja Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, Maše Ljuštine, voditeljice Odjela za razvoj upravljačkih kapaciteta i Igora Kreitmeyera, pomoćnika ministra u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Tijekom 5 dana trajanja Skupa održane su brojne prezentacije sa različitim temama: promjene u institucionalnom okviru, EU strategija za bioraznolikost do 2030., povijesni rudarski lokaliteti u Hrvatskoj, kako postupati u slučaju namjernog trovanja životinja, različiti primjeri iz prakse djelatnika javnih ustanova u upravljanju strogo zaštićenim i invazivnim stranim vrstama, upotreba moderne tehnologije u speleološkim istraživanjima, o upravljanju posjetiteljima, edukaciji i interpretaciji zaštićenih dijelova prirode, identifikacija usluga morskih ekosustava te sudjelovanju djelatnika javnih ustanova na usavršavanjima.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko- podravske županije aktivno je sudjelovala u radu Skupa te je Ivica Baranj, viši stručni suradnik za zaštićene dijelove prirode, 3. dana održao prezentaciju Edukacija djelatnika u zaštiti prirode, kojom su predstavljena 4 tipa edukacija koje su realizirane tijekom provedbe projekta Posjetiteljski centar Dravska priča – interaktivan, inovativan i svima pristupačan doživljaj prirode, te prezentirani kostimi za interpretaciju prirode nabavljeni kroz isti projekt.

14. Skup stručnih službi završio je sa željom sudionika da se organizacija ovakvih okupljanja nastavi i slijedećih godina, ali u drugačijim okolnostima. (virovitica-nature.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content