Osim upaljenih svjetala i po danu, u prometu će uskoro biti obvezno još nešto

Od nedjelje, 01. studenog započinje zakonska obaveza korištenja dnevnih svjetala na vozilima. Tako će vozači ponovno morati imati upaljena svjetla tijekom cijeloga dana, a ne samo noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, najavili su iz policije.

No, osim ove “sezonske” promjene, vozače uskoro očekuje još jedna – obveza korištenja zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u RH.

Ova obveza za vozače počinje vrijediti od 15. studenog, a trajat će sve do 15. travnja 2021. godine.

Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 t podrazumijevaju se
četiri zimska pneumatika (M+S) ili četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Zimska oprema za autobuse podrazumijeva lance na pogonskim pneumaticima ili zimske pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače.

Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

– Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom (na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno) bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom: vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna – kažu iz HAK-a.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content