Početak akcije dragovoljnog vraćanja ilegalnog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava obilježen i u Slatini

Na području cijele Policijske uprave virovitičko-podravske narednih 10 dana, počevši od danas, 19. listopada, bit će organizirane akcije dragovoljnog vraćanja oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava koje provodi Policijska uprava virovitičko-podravska u suradnji sa Zajednicom udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije te regonalnom i lokalnom samoupravom. Cilj ove akcije, poznate pod nazivom “Manje oružja manje tragedija” kakvu naša Policijska uprava provodi duži niz godina, je poticanje građana na predaju oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava.

Na info-pultu na slatinskom Trgu sv. Josipa, ispred NTL-ove samoposluge, policijski službenici Policijske postaje Slatina danas (ponedjeljak) su informirali građane da se nelegalno oružje može dragovoljno vratiti bez sankcija, te su pozivali građane Slatine i stanovnike okolnih mjesta, koji posjeduju nelegalno oružje, da postupe po svojoj savjesti i djelatnicima za protuesplozijsku zaštitu PU virovitičko-podravske isto vrate, uz prethodni dogovor o preuzimanju.

Naime, iz dosadašnjih primjera poznato je da ima i onih građana koji imaju strah ili nelagodu vraćanja nelegalnog oružja policijskim službenicima, što je rezultiralo njihovim neodgovornim postupcima, odnosno nekontroliranog odbacivanja vatrenog oružja, minsko-eksplozivnih sredstava i streljiva na smetlišta, uz prometnice, kanale i slično, a što predstavlja veliku opasnost za ljude i životinje u slučaju nailaska na njih, koja su se u danom trenutku nehotičnim ili namjernim dodirom mogu aktivirati te nanijeti teške ozljede koje mogu biti i sa smrtnom posljedicom.

Građani koji žele vratiti nelegalno oružje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva to mogu putem besplatne telefonske linije na brojeve 192 ili 112, te na iste brojeve mogu dojaviti informacije o ostavljenom ili pronađenom oružju. Policija jamči potpunu anonimnost i neodgovornost građana u slučaju takve prijave. Po dojavi postupati će policijski službenici posebno specijalizirani za ovu vrstu poslova u civilu sa civilnim vozilom, te diskretno i sigurno preuzeti oružje ili eksplozivna sredstva.

Policijski službenici Policijske postaje Slatina će i sutra (utorak), u vremenu od 9 do 12 sati, biti ispred samoposluge NTL-a te informirati građanstvo o ovoj temi i dijeliti brošure i letke, a pridružit će im se predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ Mato Bubaš i predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Ilija Nikolić.

Građani koji dragovoljno predaju nelegalno oružje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva neće snositi nikakve sankcije.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content