POČINJE MJESEC HRVATSKE KNJIGE Pod motom “Razlistaj se“ posjetitelje očekuju predavanja, susreti s piscima, izložbe i radionice

Mjesec hrvatske knjige, manifestacija kojom se od 15. listopada do 15. studenoga nastoji na državnoj, ali i na lokalnim razinama govoriti o knjizi, promicati čitanje te na različitim programima okupljati sve one koje knjiga istinski zanima, ove godine posvećena je planetu Zemlji. U povodu 50. godišnjice obilježavanja Dana planeta Zemlje tako se održava pod morom „Razlistaj se!“.

Razlistaj se Custom
U mnogim hrvatskim knjižnicama, pa tako i u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici nastojat će se održati brojni i zanimljivi programi – predavanja, susreti s piscima, izložbe i radionice – kojima je cilj približiti knjigu krajnjem korisniku, a sve uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Ujedno, u okviru Mjeseca knjige Gradska knjižnica i čitaonica obilježava i svoj dan – 25. listopada, kada se sjećamo Kasina, čitaoničkog društva koje je osnovano prije 146 godina.

Bila je to prigoda da nam vršitelj dužnosti ravnatelja Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Alen Bjelica kaže nešto više o radu virovitičke knjižnice u otežanim uvjetima uslijed pandemije koronavirusa, ali i planovima koji ih očekuju.

POTREBNA DRUŠTVU

– Ova godina je izazovna u svim sferama života, a pogotovo u radu jedne knjižnice i čitaonice koja najveći dio svoga rada i djelovanja, od organiziranja tribina i promocija do igraonica i čitaonica, temelji na svakodnevnom i neposrednom radu i kontaktu s korisnicima. Moram priznati da nas je zateklo kada je Nacionalni stožer donio zabranu rada knjižnica. Svakodnevno smo dobivali upite o ponovnom radu od naših korisnika, naših vjernih čitatelja i članova, ali i studenta, posebice iz naše Visoke škole za menadžment u turizmu i učenika naših škola koji su koristili naše usluge, pa smo odlučili izaći im u susret te smo putem razmjene knjiga, tj. online izdanja opskrbljivali knjigama.

Tražili smo od Stožera civilne zaštite grada Virovitice da bez obzira na to što je knjižnica bila fizički zatvorena, naši zaposlenici mogu izdavati knjige. Budući da su knjige morale biti u karanteni nakon što su se vraćale u knjižnicu, kupili smo stroj za vakumiranje, dezinficirali i na vratima knjižice izdavali knjige našim korisnicima. Pandemija je kao izazov pokazala koliko naši građani, studenti i učenici trebaju knjižnicu i koliko koriste našu građu, koliko im je nedostajala kao izvor znanja, ali i mjesto druženja na koje su vrlo rado dolazili. Svi smo bili svjedoci koliko u vrijeme lock downa nedostaje taj kulturni život, pa i život knjižnice – ističe A. Bjelica.

Knjižnica je pronašla rješenje kako doći do svojih korisnika i biti im na usluzi. Izašla je iz svojih okvira i prerasla u multimedijalno središte. Vrlo je aktivna i na društvenim mrežama gdje objavljuje zanimljive sadržaje, informacije i poveznice.

IZVAN OKVIRA

– U ovoj novoj situaciji postalo je intenzivnije komunicirati preko društvenih mreža, pa su nam tako većinom mlađe generacije, ali i stariji korisnici koji se aktivno služe Facebookom, izražavali svoje želje, davali nam savjete kako poboljšati komunikaciju. Broj korisnika nam se i povećao jer su ljudi boraveći kod kuće i prateći nas putem interneta imali potrebu komunicirati. Imali su potrebu za novim znanjima, on-line knjigama koje se prije nisu toliko koristile.

U vrijeme dok je knjižnica bila zatvorena, mi nismo odmarali već smo odrađivali stvari koje se dugo nisu radile, pa smo tako kompletno proveli inventuru knjižnoga fonda i uredili naše skladište. Ne znam koliko je našim građanima poznato, imamo veliko skladište na Antunovcu, u staroj zgradi škole, koje smo posložili, katalogizirali. Naime, ima mnogo knjiga koje nisu u svakodnevnoj upotrebi i smještene su upravo ondje – objašnjava Bjelica.

alen bjelica Custom

Budući da je čitanje osnova znanja i priprema čovjeka za sve životne zadatke s kojima se susreće, valja i nagraditi one koji čitaju. Budući da se u okviru Mjeseca hrvatske knjige obilježava i Dan knjižnice, 25. listopada, što ove godine korisnici mogu očekivati?

– U okviru ove manifestacije pripremili smo 11 događanja. Nadamo se da se epidemiološka situacija neće pogoršati i da ćemo ih sve moći održati, naravno uz pridržavanje svih mjera. Darivat ćemo sve sugrađane prije svega otpisanim knjigama, što je već tradicija, a sve učenike prvih razreda osnovne škole besplatnim upisom. Osim toga, nagradit ćemo i najčitatelje po svim odjelima – najavljuje v.d. ravnatelja A. Bjelica.

NOVI PLANOVI

Govoreći o planovima ističe kako su na natječaj prijavili gotovo milijun kuna vrijedne projekte; nove aktivnosti, digitalizaciju Virovitičkog lista koja nije završena, a koja puno znači za grad i povijest Virovitice, nabavu knjiga i e-knjiga, novih tehnologija.

– Ovom prilikom najavljujem novinu: aplikaciju za mobilne uređaje u kojoj će korisnici moći vidjeti imamo li knjigu, je li ona u knjižnici ili je posuđena. To je samo jedan korak prema novim tehnologijama.

Sve koji mogu pozivam da dođu posjetiti događanja u okviru Mjeseca hrvatske knjige. Bit će nam drago ugostiti naše građane, učenike i umirovljenike u našoj Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica – ističe A. Bjelica.

Bogat program odvijat će se sukladno epidemiološkim mjerama

Voditeljica Odjela za odrasle Nela Krznarić istaknula je da će se unatoč neobičnim okolnostima u kojima smo se svi našli zbog pandemije koronavirusa, u Gradskoj knjižnici u Virovitici tijekom Mjeseca hrvatske knjige održati raznovrstan program za sve uzraste.

– Budući da je ovogodišnji moto Mjeseca hrvatske knjige „Razlistaj se“ nastojali smo se tematski što više prilagoditi tome, pa će u okviru programa biti i motivacijsko predavanje na temu osobnog razvoja Mare Majstorović, zatim putopisno predavanje za planinare i ljubitelje prirode pod nazivom „Dinarska stijena“ mladog virovitičkog planinara Sebastijana Lecija. Središnji događaj, uoči Dana knjižnice, bit će promocija knjige Olivera Jukića „100 lica oporbenog psa“, a ugostit ćemo i prof. Zlatka Kovačevića koji će u organizaciji ogranka Matice hrvatske u Virovitici održati predavanje iz astronomije „Velike repatice“. Bit će tu i predstavljanje knjige zavičajnog autora Vlatka Smiljanića, izložba Projekti GLOBE programa OŠ Ivane Brlić-Mažuranić te predstavljanje knjige „Pizzeria Europa“ Žarka Jovanovskog. Na programu su i radionice s braniteljima u sklopu programa Dnevne bolnice – istaknula je.

Zanimljivo će biti i na Dječjem odjelu i u Igraonici. Prema riječima Ivane Molnar, voditeljice Igraonice, u okviru Mjeseca hrvatske knjige bit će postavljena izložba Planet Zemlja, dječjih knjiga i slikovnica smještenih unutar oslikanog jesenskog stabla. Izložba će biti dostupna i virtualno na Facebook stranici knjižnice. Bit će tu i zanimljiva radionica „Razlistana knjiga – motivi od starih knjiga“, radionica recikliranja za djecu i roditelje te pričaonica i radionica „Lisnate životinje ili životinje od lišća“ za djecu predškolskeog uzrasta i nižih razreda osnovne škole u suradnji Dječjeg odjela i Igraonice s Društvom „Naša djeca“ Virovitica.

Mjesec hrvatske knjige
15. listopada – 15. studenog 2020.

Dječji odjel i Igraonica

  • Od 15. listopada do 15. studenog
    Planet Zemlja – izložba dječjih knjiga i slikovnica smještenih unutar oslikanog jesenskog stabla, izložba će biti dostupna i virtualno na Facebook stranici Knjižnice
  • Petak, 16. listopada, 17 sati
    Razlistana knjiga – motivi od starih knjiga – radionica recikliranja za djecu i roditelje

Odjel za odrasle

  • Četvrtak, 15. listopada, 18 sati
    Kako razmišljati i nadvladati strah u izazovnim životnim situacijama?
    Kroz autobiografsko djelo „Svjetlosna godina“ motivacijsko predavanje će održati trenerica, NLP coach Mara Majstorović

1 Custom

  • Četvrtak, 22. listopada, 18 sati
    Dinarska stijena – treće predavanje u nizu „Vrhovi koji će Vas osvojiti“,
    predavač Sebastian Leci

Dinarska stijena page0001 Custom

  • Petak, 23. listopada, 18 sati
    Povodom Dana Gradske knjižnice i čitaonice predstavljanje knjige „Sto lica oporbenog psa“ zavičajnog autora Olivera Jukića.

sto lica oporbenog psa Custom

  • Srijeda, 28. listopada, 17 sati
    Šesti susret Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice
  • Četvrtak, 29. listopada, 18 sati
    Velike repatice, predavanje iz astronomije održat će Zlatko Kovačević, prof.
    Organizacija: Ogranak Matice hrvatske u Virovitici
  • Petak, 6. studenog, 18.30 sati
    Predstavljanje knjige „Čaruga – životopis slavonskoga razbojnika Jovana Stanisavljevića 1897.-1925.“ Gosti: autor Vlatko Smiljanić, mag.educ.hist. i recenzent Stjepan Ćosić, prof.dr.sc.

19 Custom

  • Četvrtak, 12. studenog, 18.30 sati
    Izložba: Projekti GLOBE programa OŠ Ivane Brlić-Mažuranić
    Organizatorica izložbe Jasna Razlog Grlica, dr.sc.
  • Petak, 13. studenog, 18 sati
    Predstavljanje knjige „Pizzeria Europa“ zagrebačkog autora Žarka Jovanovskog

30 Custom

Razlistaj se! – radionice s braniteljima u sklopu programa Dnevne bolnice
listopad – dvije radionice i studeni – dvije radionice (termin prema dogovoru)

Tijekom Mjeseca hrvatske knjige:
– besplatan upis u knjižnicu za sve učenike prvih razreda osnovne škole
– knjižnica će građanima darivati otpisane knjige

(www.icv.hr, rtk)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content