Odana počast hrvatskim braniteljima Tomislavu Mikiću i Mirku Vučeti

Slatinski branitelji svake se godine 5. listopada prisjećaju dvojice heroja Domovinskog rata Tomislava Mikića i Mirka Vučete koji su na jučerašnji dan 1991. godine stradali na Mokrom brdu nadomak mjesta Ćeralije.

Tako su jučer (ponedjeljak) mjesto pogibije Tomislava Mikića i mjesto nestanka Mirka Vučete obišli predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDRA Virovitičko-podravske županije i predsjednik županijskog Odbora za hrvatske branitelje Mato Bubaš, predsjednik slatinske HVIDRA-e i glasnogovornik Koordinacije braniteljskih udruga grada Slatine Ilija Nikolić te njihovi suborci Stjepan Gal i Zlatko Hmelik, zapalivši pritom svijeće i odavši im dužnu počast.

Tomislav Mikic horz

Tomislav Mikić, rodom iz Nove Bukovice, poginuo je 5. listopada 1991. godine kao pripadnik 64. samostalnog bataljuna ZNG-a na Mokrom brdu, cesti prema mjestu Ćeralije, u jednoj od akcija oslobađanja papučkog dijela slatinskog područja okupiranog od četničke horde.

Hnelik 1

Tomislav je bio vozač borbenog vozila koje se kretalo prema Ćeralijama te je prilikom dolaska do nepreglednog dijela ceste na vozilo ispaljen čatnički protuoklopni projektil. U tom napadu Tomislav je izgubio život, a ostali članovi posade borbenog vozila Zlatko Hmelik, Josp Balog, Dragutin Rokinger i Ivan Buti su ranjeni. Iako ranjeni, hrvatski vojnici su uzvratili paljbu i natjerali četnike na povlačenje. Dolaskom ostatka hrvatskih snaga četnici su se dali u bijeg prema Ćeralijama.

Gal 1

U istoj akciji, nakon napada na borbeno oklopno vozilo, zarobljeni su hrvatski vojnici Mirko Vučeta i Tomislav Šimanović. Tomislav Šimanović je razmijenjen, a Mirko Vučeta se još i danas vodi kao nestali.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli, S. Gal, facebook)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content