Odana počast hrvatskim braniteljima Tomislavu Mikiću i Mirku Vučeti

Slatinski branitelji svake se godine 5. listopada prisjećaju dvojice heroja Domovinskog rata Tomislava Mikića i Mirka Vučete koji su na jučerašnji dan 1991. godine stradali na Mokrom brdu nadomak mjesta Ćeralije.

Tako su jučer (ponedjeljak) mjesto pogibije Tomislava Mikića i mjesto nestanka Mirka Vučete obišli predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDRA Virovitičko-podravske županije i predsjednik županijskog Odbora za hrvatske branitelje Mato Bubaš, predsjednik slatinske HVIDRA-e i glasnogovornik Koordinacije braniteljskih udruga grada Slatine Ilija Nikolić te njihovi suborci Stjepan Gal i Zlatko Hmelik, zapalivši pritom svijeće i odavši im dužnu počast.

Tomislav Mikić, rodom iz Nove Bukovice, poginuo je 5. listopada 1991. godine kao pripadnik 64. samostalnog bataljuna ZNG-a na Mokrom brdu, cesti prema mjestu Ćeralije, u jednoj od akcija oslobađanja papučkog dijela slatinskog područja okupiranog od četničke horde.

Tomislav je bio vozač borbenog vozila koje se kretalo prema Ćeralijama te je prilikom dolaska do nepreglednog dijela ceste na vozilo ispaljen čatnički protuoklopni projektil. U tom napadu Tomislav je izgubio život, a ostali članovi posade borbenog vozila Zlatko Hmelik, Josp Balog, Dragutin Rokinger i Ivan Buti su ranjeni. Iako ranjeni, hrvatski vojnici su uzvratili paljbu i natjerali četnike na povlačenje. Dolaskom ostatka hrvatskih snaga četnici su se dali u bijeg prema Ćeralijama.

U istoj akciji, nakon napada na borbeno oklopno vozilo, zarobljeni su hrvatski vojnici Mirko Vučeta i Tomislav Šimanović. Tomislav Šimanović je razmijenjen, a Mirko Vučeta se još i danas vodi kao nestali.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli, S. Gal, facebook)