Produljeno glasovanje za najbolji EU projekt: U TOP 5 u Hrvatskoj po glasovima čitatelja je i naš projekt Budi STEMpatičan

Jutarnji list u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i portalom Župan.hr provodi Izbor za najuspješnije EU projekte u Republici Hrvatskoj s ciljem povećanja razine osviještenosti građana o dosadašnjem uspješnom korištenju sredstava EU i predstavljanja brojnih uspješnih lokalnih EU projekata.

Glasovanje za najuspješniji projekt je produljeno do 10. listopada 2020. godine, a nominirane projekte možete vidjeti OVDJE. Trenutno, projekt Virovitičko-podravske županije, Budi STEMpatičan koji se natječe u kategoriji „Doprinos znanosti i inovacijama”, je po glasovima čitatelja, u TOP 5 u Hrvatskoj, a za ovaj projekt možete glasovati i OVDJE.

Drugi krug izbora provodit će se do 10. listopada 2020., a peteročlani žiri izabrat će pobjednike po kategorijama:

•    Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici
•    Doprinos prekograničnoj suradnji
•    Doprinos znanosti i inovacijama
•    Doprinos poduzetništvu

Priču s izborom najboljeg EU projekta pokrenuta je s ciljem promocije najboljih EU projekata i njihovog značaja i doprinosa u poboljšanju životnih uvjeta lokalne zajednice, krajnjih korisnika te hrvatskih građana u cjelini, odnosno gospodarskog razvoja Hrvatske.

stem zavrsna 1
Foto: K. Toplak

Prvi krug natječaja bio je otvoren 30 dana, zaključno do 10. lipnja 2020. godine a peteročlani žiri, u čijem su sastavu dva predstavnika Hrvatske zajednice županija (Senka Bilać, pročelnica Ureda župana Šibensko-kninske županije, i Ilija Cota, ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije), predstavnica Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu (Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj), te predstavnici projekta Župan.hr (Zdravko Ivić) i Hanza Medije (Marko Biočina, glavni urednik gospodarskog sadržaja Hanza Medije), konsenzusom je odabrao 21 projekt koji je ušao u drugi krug izbora.

U izboru najboljeg projekta obuhvaćeni su projekti provedeni i/ili završeni u prethodne dvije godine, odnosno u 2018. ili 2019. Projekti se biraju u četiri kategorije.
U prvom krugu natječaja u kategoriji “Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici” odabrani su sljedeći projekti: Razminiravanje poljoprivrednih površina na području Ličko-senjske županije; NEWLIGHT (Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija); Turistička valorizacija tvrđave Sv. Nikole u Kanalu sv. Ante (Šibensko-kninska županija); Povijest na zrnu soli (Dubrovačko-neretvanska županija); Uključivanje učenika pripadnika romske nacionalne manjine s područja Varaždinske županije u odgojno-obrazovni sustav; Kažu zdravlje (Karlovačka županija); POZDRAV – Poboljšanje primarne zdravstvene zaštite u Koprivničko-križevačkoj županiji; Dom zdravlja – centar zdravlja (Požeško-slavonska županija); Energetska obnova zgrade Graditeljsko-geodetske škole (Osječko-baranjska županija); Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva u školskoj godini 2017. – 2018. (Zagrebačka županija) i projekt Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije.

budi stempatican
Foto: K. Toplak

U kategoriji “Doprinos prekograničnoj suradnji” najbolji projekti prvog kruga su: Inovativnim umom do pametnih škola (Brodsko-posavska županija); Uspostava kratkih opskrbnih lanaca i konkurentnog poljoprivrednog sektora u prekograničnom području kroz institucionalnu suradnju, AgriShort (Međimurska županija); IRENE – međuregionalna mreža održivosti i energetske učinkovitosti (Zadarska županija); BLUE KEP – Program razmjene “plavog znanja” i integracija obrazovnih sustava u prekograničnom području (Istarska županija) te “Mala barka 2: očuvanje pomorske baštine sjevernog Jadrana” (Primorsko-goranska županija).

Žiri je u kategoriji “Doprinos znanosti i inovacijama” odabrao: Made in Danube – Transnacionalna suradnja s ciljem transformacije znanja u utržive proizvode i usluge za održivo dunavsko društvo budućnosti (Vukovarsko-srijemska županija); StartUp Factory Zagreb – Inkubator za visoke tehnologije (Zagreb) i Budi STEMpatičan! (Virovitičko-podravska županija).

U kategoriji “Doprinos poduzetništvu”, dalje se natječu dva projekta: Održivi rast i razvoj malih i srednjih poduzeća s naglaskom na kulturne i kreativne industrije (Splitsko-dalmatinska županija) te Stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja u Sisačko-moslavačkoj županiji osnivanjem poduzetničkog inkubatora PISMO-Novska.
Natječaj se zatvara 10. listopada, a glavna dodjela nagrada održat će se početkom listopada na Danima regionalnog razvoja i fondova EU. Ponavljamo, za projekt BudiSTEMpatičan možete glasovati OVDJE.

(jutarnji.hr, hrvzz.hr, zupan.hr, vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content