Projektom ”Vrata Papuka” odat će poštovanje braniteljima koji su branili podpapučko područje

U općinskoj vijećnici u Čačincima održan je inicijalni sastanak na kojem su donijete smjernice za početak provedbe projekta simboličnog naziva ”Vrata Papuka”. Uz autore projekta Dinu Mataza, Nenada Sabu i Gorana Sokola na sastanku su sudjelovali i načelnik općine Mirko Mališ kao koordinator projekta te predsjednik ZUiČ HVIDRA VPŽ Mato Bubaš kao investitor.

– Danas, trideset godina poslije, s ciljem očuvanja sjećanja na Domovinski rat na ovom području i prenošenja njegovih vrijednosti na mlađe generacije ukazuje se potreba da na dostojanstven, simboličan i trajan način obilježimo vrijeme i događaje u tom kraju. Nameće se potreba i razmišljanje da se na određenoj lokaciji izradi trajni podsjetnik značaja obrane cijelog ovog područja. Na taj način odat će se priznanje svima onima koji su u tim časnim trenucima položili svoje živote, ali i svim onima koji su na bilo koji način pridonijeli obrani svoga kraja i domovine bilo kao branitelji ili samo građani koji su savjesno obnašali svoje svakodnevne dužnosti – rekao je jedan od autora projekta ratni zamjenik zapovjednika 2. bojne 132. brigade pukovnik Goran Sokol.

Načelnik Mališ iznio je detalje o realizaciji projekta.

– Projekt ”Vrata Papuka” osmišljen je tako da se izgradnjom spomen-parka u selu Humljani s edukativno-rekreacijskim karakterom trajno obilježi mjesto prve linije obrane današnje općine Čačinci, kao i nekadašnje cjelokupne općine Orahovica. Time bi se na jedinstven način prenijela poruke slobode i mira te ukazalo na visoku cijenu kojom su te vrijednosti tijekom Domovinskog rata plaćene – zaključio je Mališ.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content