“Razvoj palijativne skrbi u Virovitičko-podravskoj županiji”: Palijativni pacijenti i njihove obitelji ovim projektom dobivaju pomoć volontera

Prije godinu dana, 15. listopada 2019. godine, održana je početna konferencija projekta “Razvoj palijativne skrbi u Virovitičko-podravskoj županiji”. Riječ je o hvalevrijednom projektu vrijednom 491.289 kuna koji se u stopostotnom iznosu financira iz Europskog socijalnog fonda. Napisala ga je Razvojna agencija Vidra, a njegov nositelj je Virovitičko-podravska županija s partnerima, Domom zdravlja VPŽ i Općom bolnicom Virovitica. Provodit će se do siječnja 2021. godine.

– Obitelji palijativnih pacijenata ovim projektom dobivaju mogućnost da im volonter dođe u kuću i boravi uz njihovog bolesnog člana obitelji dok oni obave neke druge svoje obveze u kući i izvan nje. Dok se ne iznađu sredstva za rješavanje stacionara za palijativnu skrb, neke potrebe i probleme palijativnih bolesnika pokrit ćemo putem ovog projekta, educiranjem volontera koji će palijativnim pacijentima i njihovim obiteljima pružati pomoć i podršku u obitelji. Ujedno, kroz projekt je osigurana i nabava pet bolničkih kreveta s antidekubitalnim madracima za Opću bolnicu Virovitica, kao i tri za posudionicu ortopedskih pomagala pri Domu zdravlja Virovitičko-podravske županije – ističe M. Sirovica.

Pomoć teško bolesnim palijativnim pacijentima kroz projekt će pružati i volonteri kroz Volonterski centar za palijativnu skrb. Volonteri su kroz projekt prošli potrebne edukacije. Voditeljica projekta, ujedno pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, branitelje i socijalnu skrb Melita Sirovica ističe kako je riječ o projektu koji je krenuo zbog potrebe zaokruživanja cijelog procesa pružanja palijativne skrbi u županiji. Palijativni pacijenti trenutno se zbrinjavaju u Općoj bolnici Virovitica na 5 palijativnih kreveta ugovorenih sa HZZO-om. Pacijente koji se zbrinjavaju kod kuće obilazi sestra iz mobilnog palijativnog tima koji djeluje u okviru Doma zdravlja VPŽ. No, potrebe su nažalost puno veće.

VOLONTERI POMAŽU

– Mi smo jedna od županija koja još uvijek nema odjel ni stacionar namijenjen palijativnim pacijentima, a mnogi pacijenti su u tercijarnoj fazi bolesti i prepušteni su na skrb članovima obitelji kojima je pritom također potrebna pomoć. Dok se ne iznađu sredstva za rješavanje stacionara za palijativnu skrb, neke potrebe i probleme palijativnih bolesnika pokrit ćemo putem ovog projekta, educiranjem volontera koji će palijativnim pacijentima i njihovim obiteljima pružati pomoć i podršku u obitelji.

PROJEKTI palijativa druga Custom

Volonteri imaju dragocjenu i humanu ulogu u razvoju i pružanju palijativne skrbi, mogu pridonijeti u razvoju i djelovanju svih razina i službi palijativne skrbi, bilo da borave s bolesnikom u ustanovi ili u kući bolesnika ili da pomažu obitelji. Volonteri također doprinose razvoju palijativne skrbi u lokalnoj zajednici i sudjeluju u podizanju svijesti građana o palijativnoj skrbi. Susret volontera s obitelji i palijativnim pacijentom nije namijenjen za pružanje medicinske skrbi, već da volonter pacijentu i obitelji uskoči u pomoć na drugi način – da nakratko zamijeni obitelj, da pročita dio knjige ako pacijent želi, da popričaju, da se pomole, da provedu društvo na način na koji svima odgovara. Ujedno, palijativna skrb uključuje i period žalovanja, kada volonter ostaje biti potporom obitelji i nakon smrti pacijenta – ističe M.Sirovica.

Ujedno, kroz ovaj projekt je osigurana i nabava pet bolničkih kreveta s antidekubitalnim madracima za Opću bolnicu Virovitica te tri za posudionicu ortopedskih pomagala pri Domu zdravlja Virovitičko-podravske županije.

Stacionar za palijativne pacijente želja je i županijskog Doma zdravlja. Ravnatelj dr. Ivica Fotez kaže kako su u bolnicama ograničeni kapaciteti vezani uz palijativne krevete te da bi za pacijente najbolje rješenje bio poseban stacionar u kojemu bi potrebnu pomoć dobivali 24 sata, uz svu potrebnu opremu i medicinsku pomoć.

– Preko mobilnog palijativnog tima može se riješiti dio potreba, kao i preko zdravstvene njege u kući te patronažne službe, no imamo teško bolesne pacijente koji su ovisni o intenzivnom zbrinjavanju puna 24 sata. U našoj bolnici postoji pet palijativnih kreveta koji su za teške bolesnike, a potrebe su puno veće. Kroz registar palijativne skrbi dosad je prošlo stotinjak osoba.

Njihove potrebe riješit će „stacionarni odjel“ koji planiramo organizirati u okviru Doma zdravlja VPŽ, a koji će biti most za one bolesnike koji trebaju intenzivnije liječenje od onoga koje se može pružiti u kućnim uvjetima, a još uvijek nisu u takvom stadiju bolesti da zahtjeva intenzivno liječenje u bolnici. Palijativa je naša budućnost i moramo iskreno priznati da briga o palijativnim pacijentima predstavlja dokaz humanosti, ali odražava i odgovor na stvarne potrebe na našem području – poručuje dr. Ivica Fotez.

POMOĆ ZA CIJELU OBITELJ

Palijativna skrb uključuje puno toga – psihosocijalnu pomoć, savjet, lijepu riječ, brigu o pacijentima, ali i članovima njihove obitelji, koji zajedno s njima prolaze često najteže dane u životu. O tome puno znaju volonteri u udruzi „La Verna – dostojanstven život do kraja“, a koji pružaju palijativnu pomoć pacijentima na području grada Zagreba i koji su s volonterima na području Virovitičko-podravske županije podijelili svoja iskustva kroz edukacije vezane uz projekt.

PROJEKTI palijativa treca fotka Custom

Predsjednica Udruge Blaženka Eror Matić s volonterima je podijelila važne informacije o udruzi, o tome što rade i na koji način pomažu pacijentima, kao i socijalna radnica Olivera Kapetanović koja je volonterima objasnila kako izgleda odlazak u kuću pacijenta i što sve volonter može i treba činiti, a što neće biti njegov zadatak i poslanje.

Na našem području djeluje mobilni palijativni tim županijskog Doma zdravlja. Koordinatorica Maja Antoljak ističe kako već dvije godine članovi mobilnog tima – sestra Mihaela Jaković te četiri liječnika obiteljske medicine – obilaze palijativne pacijente i njima i članovima njihovih obitelji pružaju potrebnu pomoć.

Sestra Mihaela Jaković pokriva cijelu županiju, prostor od čak 104 kilometra i svaki tjedan odlazi u kuće palijativnim pacijentima s lijepom riječi, savjetom, podrškom. U dvije godine kroz registar prošlo je stotinu pacijenata, a trenutno je njih 30 koje redovno obilazi.

– Nažalost nema pravila. Riječ je većinom o pacijentima koji boluju od neizlječivih bolesti, najčešće karcinoma, zatim neuroloških i kardiovaskularnih bolesti. Sestra iz mobilnog tima uz pacijenta najviše se posveti i samoj obitelji. U puno slučajeva pacijent ne prihvaća bolest, ne želi pričati o svom stanju pa obitelj pati ili se pacijent otvori sestri tek kada se obitelj udalji iz prostorije. Različita su iskustva i različiti su pacijenti, no najvažnija je ta psihološka podrška u obitelji – zaključuje.

M. Antoljak ističe kako mnogi građani ne znaju da mogu ostvariti pomoć za svoje oboljele članove obitelji, te da ih ona pritom informira o njihovim pravima i mogućnostima.

palijativa RAZVOJ PALIJATIVNE SKRBI VPZ copy Custompalijativa logo Custom

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content