Stručnjak otkriva: Evo što napraviti ako se probudite tijekom noći i ne možete ponovno zaspati

Freepik

Ponekad se probudite po noći, bez nekog posebnog razloga, i nikako ne možete opet zaspati? Liječnik Robert Rountree kaže da, koliko god bilo sati, ostanete budni. Objasnio je detaljno za MBG zašto je puno gore siliti samog sebe da ponovno utonete u san, nego ustati, čak i ako je 3, 4 sata ujutro, piše Večernji.hr.

Ovakva situacija posebno se događa ljudima koji su pod stresom – razmišljaju o nedovršenom poslu, odgovornostima, problemima. “Ako se budite i razmišljate o svim stvarima koje niste toga dana obavili, to je znak koji signalizira da ste otišli u krevet s puno neprerađenih informacija. Boravak u krevetu, zatvaranje očiju i opsjednutost pitanjem zašto ne možete spavati neće utišati te misli. Umjesto toga, um treba odvratiti”, tvrdi Rountree.

Liječnik tvrdi da, ako je prošlo 30 minuta ležanja u mraku, a niste uspjeli zaspati – jednostavno trebate ustati.

– Sve je bolja opcija od one da forsirate sami sebe na spavanje. Postanete nervozni i samo se još više razbudite. Umjesto toga, upalite lagano svjetlo, čitajte knjigu ili gledajte neki opuštajući sadržaj na televiziji. Bilo koja aktivnost koja ne podiže stres i adrenalin, dobro će vam doći. Jedina stvar koju ne biste trebali raditi je tipkanje po mobitelu. Društvene mreže, poruke i vijesti samo će podići razinu stresa.

Ova tvrdnja ne znači da trebate potpuno odustati od sna u takvim noćima, ali biste trebali ustati i napraviti nešto što će vas umiriti, opustiti i na kraju vam pomoći da zaspite.Također možete napraviti kupku s uljem lavande, slušati neku nježnu, umirujuću glazbu, isprobati vježbe disanja…

(vecernji.hr)