U Planinarskom domu Jankovac izletnika sve više: Ako situacija dopusti, u zimi će se ovdje moći uživati pod dekicom na terasi i s čašom kuhanog vina u ruci

U vrijeme kada je pandemija koronavirusa donijela probleme mnogim turističkim objektima, Planinarski dom Jankovac može se pohvaliti kako ima gostiju više nego prije. Netaknuta priroda, svojevrsna izoliranost od drugih izletnika, mjesto pod suncem, na livadi i u šumi samo za sebe razlog su zbog kojeg se tijekom vikenda na Jankovac slijevaju posjetitelji iz cijele Hrvatske.

Dražen Bogojević, voditelj Planinarskog doma Jankovac, kaže kako su turisti prepoznali potencijal koji im nudi, prirodu, gastro ponudu i odmor u jednom. Dom je u vlasništvu Planinarskog društva Bršljen iz Osijeka, a Hrvatske šume imaju ga u koncesiji do 2038. godine. Svake godine ulažu znatna sredstva da bi sačuvao status omiljenog izletišta, ali i privukao nove turiste.

IMG 20201020 142028 Custom

– Od 2004. godine, kada su Hrvatske šume preuzele dom, možemo reći da je dobio svoje pravo lice, jer je ovo već peti dom na istim temeljima. Hrvatske šume svake godine, bez obzira na prihode, ulažu znatna sredstva s ciljem da se održi kvaliteta i usluga za goste. Sam dom sastoji se od restorana i prenoćišta. Imamo 12 soba, dvokrevetne, trokrevetne i višekrevetne, a kapacitet je ukupno 56 ležajeva. Kvalitetu usluge stalno podižemo, ali ne i cijene, koje su godinama iste. Ujedno, planinari uz predočenje planinarske iskaznice imaju popust od 50 posto – kaže Dražen Bogojević. U prizemlju se nalazi restoran s ponudom brendiranih jela.

CESTA PUN POGODAK

IMG 20201020 121906 Custom

– Imamo široku lepezu jela u našoj gastro ponudi, a koja je bazirana na svemu onome što je vezano uz ovaj Planinarski dom i šumu koja ga okružuje. To su divljač, pastrva i šumski plodovi, u raznim kombinacijama, a koje su naši gosti prepoznali te se redovito vraćaju. Uz jela koja se pripremaju uz raniju rezervaciju, imamo i svakodnevnu ponudu koja uključuje grah, čobanac i slično, topla, ukusna, svježe i pomno pripremljena jela za okrjepu i užitak – ističe D. Bogojević te napominje da u restoranu poslužuju i jela za vegetarijance i vegane.
Pandemija koronavirusa dovela je ove godine na Jankovac više turista nego u posljednjih nekoliko godina, a u svemu tome zaslužna je i nova, asfaltirana cesta.

– Otkad smo dobili cestu, promet nam je barem tri puta veći. Znali smo imati oko 2000 učenika godišnje, nažalost to je izostalo zbog koronavirusa. Manje i samih planinara, ali zato je veći broj obitelji i grupa koje ovdje dolaze uživati u prirodi i okrijepiti se uz neke od naših delicija – poručuje.

IMG 20201020 152055 Custom

Koronavirus je i na ovom objektu ostavio posljedice u vidu nove organizacije, broja mjesta u restoranu, dezinfekcije, maski, pridržavanja razmaka. Situaciju i upute, kaže voditelj, prate iz dana u dan i prilagođavaju joj se.

– Bojim se da ćemo za koju godinu biti premali za sve goste. Kapacitet restorana nam je 80 gostiju, no zbog ove situacije možemo imati samo 32 ljudi za stolovima. Vani smo napravili nove klupe i tamo možemo poslužiti još 100 ljudi. Vikendom je veliki broj izletnika pa se zna dogoditi da dnevno služimo do 500 ručkova. Naravno, držimo se pritom svih mjera vezanih uz epidemiološku situaciju. Nemamo dobnu granicu ni određenu vrstu turista, svi dolaze. Iako je manje planinara, više je obitelji, najviše s našeg područja, Osijeka, Zagreba, ali i iz Istre, Rijeke, Splita… – objašnjava D. Bogojević, koji kaže kako nastavljaju mijenjati ponudu pa gostima omogućavaju da cijeli izlet provedu vani.

IMG 20201020 122659 Custom

PONUDA NA TERASI

Ograničavanje broja osoba u restoranu navelo ih je da hranu ponude gostima i u vidu samoposluživanja na otvorenom. Ispred restorana nalazi se mali šank, poslužavnik, na kojemu gosti naručuju hranu i nose za stolove na novoj, velikoj terasi.

– Taj nam je potez povećao promet za više od sto posto. Otvorio nam je nove mogućnosti: poslužiti od 150 do 200 osoba odjednom, a pritom ne stvoriti onu klasičnu gužvu koja nastane u restoranu. To i vanjska terasa pokazali su se punim pogotkom koji nam je pomogao da financijski ne osjetimo tako snažne posljedice pandemije, ali i da se okrenemo gostima s novim rješenjima. Budući da radimo plan investicija za godinu dana unaprijed, sada nam je prioritet i natkrivena kuhinja na otvorenom i vanjske grijalice. Ako zima bude blaga kao prošla, bez većeg snijega i oborina, cijelu sezonu turisti će moći jesti i uživati na vanjskoj terasi. Sigurni smo da će mnoge ideja da zimski dan provedu pod toplom dekicom na otvorenoj terasi, s čašom kuhanog vina i finim obrokom potaknuti da za svoje slobodno vrijeme i izlete, ako situacija dopusti, odaberu upravo Jankovac – pozvao je D. Bogojević.

IMG 20201020 122629 Custom

ZA ONE KOJI VOLE DOMAĆE, UKUSNO I POSEBNO, PRIPREMILI SU SAVRŠENO JELO OD ČETIRI SLIJEDA

„Šuma na tanjuru“ pravi je doživljaj za oko i nepce Planinarski dom Jankovac može se pohvaliti lepezom od čak 250 jela na jelovniku. Na karti je 12 vrsta jela po narudžbi koja se mijenjaju svaki četvrtak. Dnevna jela po kojima su također nadaleko poznati su grah na šumarski, čobanac i gulaš od divljači, s palentom i kiselim kupusom, kao i tri dnevna deserta od kojih su najpoznatije „palačinke Jankovac“ zbog kojih gosti i tijekom tjedna skoknu do Planinarskog doma. No ono na što su posebno ponosni i čime se i gosti hvale kada prijatelje, poznanike ili poslovne partnere ovdje počaste ručkom je meni „Šuma na tanjuru“, pravi doživljaj za oko i nepce.

IMG 20201020 130947 Custom

Dražen Bogojević kaže kako je jelovnik smišljen da u bogatoj ponudi prezentira jela koja će najbolje opisati Jankovac, odnosno sve ono što može predstavljati šumu izvana, predstaviti i na – tanjuru.

– To smo jelo prezentirali svojevremeno na Danima hrvatskog turizma i gosti su bili oduševljeni. Jelo je pomno birano, kao i cijena, koja je prihvatljiva. Naime, slijed od četiri jela stoji 168 kuna po osobi, ali su porcije izdašne i raskošne. Zbog zahtjevnosti pripreme mora se ranije najaviti, a ne poslužujemo ga ispod četiri osobe. Reakcije gostiju su izvrsne i vjerujemo da će još dugo biti onih koji će uživati u „Šumi na tanjuru“ jer su prepoznali da su sve namirnice domaće i dolaze iz šume i okolice – ponosno kaže D. Bogojević, voditelj Planinarskog doma  Jankovac.

IMG 20201020 140028 Custom

A što čini „Šumu na tanjuru“, raskošni slijed od četiri jela?

Za početak, hladno-toplo predjelo – roast beef od jelena, na matovilcu, sa srijemušem (divlji, odnosno medvjeđi luk), prženim lukom i gljivama. Slijedi krem juha od miješanih gljiva (šampinjoni, vrganji, lisičarke, bukovače) s komadićima prženog kruha. Glavno jelo je odrezak od divlje svinje u umaku od šumskog voća sa srijemušem, okruglice od šampinjona i palenta s gljivama, plus sezonska salata. Na kraju – šumska parfe krema.
Kombinacija šumskog voća i srijemuša uz odreske divlje svinje možda neće biti izbor za sve, pa su pripremili jelo i za goste koji „jedu na sigurno“.

IMG 20201020 140119 Custom

– Imamo i jelo pod nazivom „Slavonija u tanjuru“ po uzoru na tradicionalnu kuhinju. Čini ga juha od butternut tikve s vrhnjem, svinjski file punjen domaćim šljivama, umotan slaninom, s pečenim krumpirom kao prilogom i salatom. Desert je domaća štrudla – objašnjava D. Bogojević.

Da su stara jela i starinske namirnice u fazi oživljavanja, svjedoči i interes gostiju koji za doručak s uživanjem jedu kruh s domaćom masti, crvenom paprikom te domaćim suhomesnatim proizvodima, jelo naših baka i djedova.

IMG 20201020 134210 Custom

– Nazvali smo to „Doručkom pod 45“ i jako je tražen – kaže D. Bogojević. U osmišljavanju nove ponude nastavljaju se voditi onim da je nužno povezati darove prirode i želje gostiju, kako bi taj spoj Jankovcu i nadalje osiguravao prepoznatljivu kvalitetu i izvornost na koju su ponosni.

IMG 20201020 135510 Custom

(www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content