U slatinskom Dječjem vrtiću Suncokret obilježen Mjesec hrvatske knjige

Mjesec hrvatske knjige u Dječjem vrtiću Suncokret iz Slatine tradicionalno se svake godine obilježava od 15. listopada do 15. studenog. Djeca su sa svojim odgojiteljima uredila kutke za čitanje priča i slikovnica, otvorili su i svoje male knjižnice, svakodnevno u vrtiću dramatiziraju omiljene priče, izrađuju stripove, slikovnice i članske iskaznice, modeliraju, crtaju i oslikavaju likove iz najdražih priča.

Djeca su imala priliku razgovarati i s ravnateljicom Snježanom Dupan-Lovrić, autoricom zbirke pjesama za djecu ”Lako je žabama”, koja je o obilježavanju Mjeseca knjige u Dječjem vrtiću Suncokret izjavila:

DSC03736

– ”Razlistaj se!” je moto pod kojim su svi sudionici ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige pozvani da svoje programe posvete planetu Zemlji, u povodu 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje, pa se tako i u našim vrtićima u Slatini i Mikleušu odvijaju različite prigodne aktivnosti. Jedna od tih aktivnosti bila je i ”Susret s piscem” tijekom koje sam imala priliku djeci iz prve ruke objasniti kako nastaje jedna knjiga i što je sve potrebno za njezinu objavu. Bilo je vrlo zanimljivo razgovarati s djecom iz ove perspektive, jer me djeca ne poznaju kao autoricu, nego kao odgojiteljicu i ravnateljicu vrtića. Ovo je bila izvrsna prilika da se djeca uvjere da knjige, slikovnice, priče i pjesme ne pišu neki daleki, apstraktni i nepoznati ljudi, nego to može svatko tko se posveti pisanju, tko voli pisanu riječ i voli knjigu. Nadam se da sam djecu potaknula da i sami počnu smišljati priče i pjesme koje jednom i oni mogu objaviti u svojim vlastitim knjigama. Aktivnosti posvećene knjigama u našem vrtiću nisu ograničene samo na Mjesec hrvatske knjige, već se pripremaju i održavaju tijekom cijele godine. Djecu kontinuirano educiramo o čuvanju knjiga i pravilnom postupanju s njima, jer knjige su naše blago i zato ih treba čuvati. Bezbrojne su koristi koje knjiga čini djeci, uz njih se razvija kreativnost i mašta, bogati se rječnik, razvija znatiželja, zapravo se potiču sva područja dječjeg razvoja. No najviše i najvažnije što možemo, zajedno s roditeljima, je prenijeti djeci ljubav prema knjizi – rekla je ravnateljica.

IMG 8546

Ravnateljica Dupan-Lovrić zahvalila se i Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina koja je svim polaznicima vrtića u Slatini i u Mikleušu poklonila besplatno članstvo, čime se nastavlja odlična dugogodišnja suradnja ovih dvaju ustanova.

(www.icv.hr, adf; DV Suncokret)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content