U virovitičkoj knjižnici Zlatko Kovačević održao predavanje o “Velikim repaticama”

U organizaciji Matice hrvatske ogranak Virovitica i Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica u prostorijama Knjižnice predavanje “Velike repatice” o kometima održao je zaljubljenik u astronomiju Zlatko Kovačević.

Komet u prijevodu s grčkog znači onaj koji ima dugu kosu, što opisuje njihov izgled, a nastaju od smjese leda i stjenovite prašine. Kometi ili zvijezde repatice uvijek su izazivale strahopoštovanje, ali i zanimanje ljudi. U prošlosti su ih smatrali lošim predznakom ratova i katastrofa, a danas većinom izazivaju zanimanje astronoma. Jedan od njih je i Virovitičanin Zlatko Kovačević koji je prisutne uveo u svijet kometa.

IMG 9252 Custom

Zanimljivost je da dijelovi kometa ulaskom u zemljinu atmosferu mogu uzrokovati eksplozije. Posljednja takva zbila se u ruskom Čeljabinsku 2013. godine, kada su na sreću popucala samo stakla na prozorima.

Kovačević je prisutnima pokazao i mnoštvo fotografija, među kojima i repatice koja se mogla vidjeti ovog ljeta, a koja će se ponovno vidjeti na ovom dijelu neba za 6 000 godina.

Predavanje je održano uz provođenje epidemioloških mjera zaštite od širenja koronavirusa.

(www.icv.hr, mš)

IMG 9256 Custom

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content