Udruga slijepih i slabovidnih osoba Virovitičko-podravske županije obilježila Dan bijelog štapa

Udruga slijepih i slabovidnih osoba Virovitičko-podravske županije obilježila je danas (srijeda) Dan bijelog štapa, koji se u svijetu obilježava 15. listopada. U razgovoru s predsjednicom udruge Valentinom Markovinović saznajemo nešto više o samoj udruzi, njezinom cilju te o važnosti ovog Međunarodnog dana.

– Naša udruga djeluje na području Virovitičko-podravske županije, osnovana je 1955. godine. Brinemo se o slijepim osobama, od njihovog školovanja, zapošljavanja, sve do potrebne rehabilitacije. Pomažemo im u prikupljanju sredstava za pomagala za slijepe osobe kao što su računala za učenike, nabava bijelog štapa, društvenih igara i slično – istaknula je V. Markovinović

Zanimali su nas podaci o članovima udruge pa smo se dotakli i nekih zanimljivosti.

– Trenutno u udruzi imamo 220 članova, od kojih je najmlađa članica Maja Filaković iz Velikog Polja s 12 godina. Sretni smo što su ipak svi ostali članovi uglavnom odrasli i stariji ljudi, a ne djeca – rekla je naša sugovornica te dodala kako je najveći broj članova Udruge iz Virovitice, Orahovice, Pitomače i Slatine.

IMG 20201014 091124 1 Custom

Udruga je ovaj važan dan obilježila predavanjem na temu bijelog štapa te kako je postao simbol slijepih osoba. Inicijativu za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu dala je Guilly D’Herbmont 15. listopada 1930. godine. Nakon Drugog svjetskog rata bijeli štap počinje se koristiti kao pomagalo slijepima. U Hrvatskoj se počeo koristiti 1996. godine pa se Hrvatska priključila mnogobrojnim zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih.

– Bijeli je štap produžena ruka slijepe osobe, a sve ostalo što je izvan dosega tog štapa je velika nepoznanica i opasnost za osobu. Sljepoća je uvijek bila i bit će teška invalidnost pa je neophodno stalno pratiti specifične probleme i potrebe slijepih osoba. Moderna tehnologija nam olakšava živote, ali i nadalje postoje specifične potrebe koje se mogu rješavati samo neprekidnim radom i pomaganjem svakom pojedincu – objasnila je V. Markovinović te se osvrnula na problem današnjeg društva u kojem, kako kaže, još uvijek postoji netrpeljivost, agresija, nepoštivanje te omalovažavanje slijepih osoba.

– Cilj naše udruge je ukazati javnosti da slijepe i slabovidne osobe imaju jednaka prava kao i svi ostali, jer u svijetu trenutno živi 39 milijuna slijepih osoba, u Hrvatskoj živi 45.478 osoba oštećena vida, od kojih je 217 slijepih osoba te je vrijeme da ih prihvatimo i zajedničkim im snagama olakšamo život – zaključila je Valentina Markovinović.

(www.icv.hr, ak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content