VRIJEDAN PROJEKT ZA RAZVOJ SOCIJALNIH USLUGA Održana početna konferencija projekta “Spektar” vrijednog više od 8 milijuna kuna

U Poduzetničkom inkubatoru u Kladarama danas (ponedjeljak) je održana početna konferencija projekta “Spektar”, KK.08.1.3.04.0032, nastalog u okviru natječaja “Dodjela bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020.”

Projekt provodi tvrtka Draft d.o.o. zajedno s partnerima: Općinom Pitomača, Općinom Špišić Bukovica i Općinom Kloštar Podravski.

Na početku konferencije sve prisutne pozdravio je načelnik općine Pitomača Željko Grgačić te istaknuo važnost pružanja socijalnih usluga na području općina partnera.

-Riječ je zaista o jednom predivnom projektu, kojeg provodi tvrtka Draft, tvrtka čiji rad daje velike rezultate, kako na području općine Pitomača, tako i na području općina Špišić Bukovica i Kloštar Podravski. Projekt za projektom ide, a evo sada je došla na red i naša stara pučka škola koja će biti obnovljena i stavljena u funkciju – rekao je, između ostaloga, načelnik Grgačić.

IMG 5662

Opći cilj projekta je promicanje socijalne uključenosti i smanjenje nejednakosti kroz poboljšani pristup socijalnim uslugama te prelazak s institucionalne skrbi na skrb u zajednici putem poboljšane socijalne infrastrukture.

Lokalitet provedbe projekta pripada ruralnom području na kojem nisu sve nužne socijalne usluge dostupne, stoga važnost projekta leži u činjenici da će se njegovom realizacijom pružiti mogućnost korisnicima da pomoć i podršku ostvare u svojoj blizini bez potrebe korištenja institucionalnih oblika potpora i usluga.

-Svi zajedno smo u toj početnoj fazi inicijalne pripreme projektnog prijedloga uvidjeli nedostatak socijalnih usluga na području triju općina i samim time se nekako iskristalizirala ideja da pristupimo realizaciji projektnog prijedloga. Tvrtka Draft već je pružatelj socijalnih usluga pomoći u kući, a ovim projektom zapravo ćemo dopuniti našu uslugu onom jedinom koja nam nedostaje, a to je prehrana – rekao je direktor tvrtke Draft Davor Deskar.

IMG 5663

Projekt “Spektar” prvenstveno ima zadaću osigurati sve potrebne infrastrukturne uvjete za pružanje socijalnih usluga u zajednici, ali i stvaranju uspješnih modaliteta podrške deinstitucionalizaciji. Aktivnosti uključuju rekonstrukciju stare zgrade srednje škole u Pitomači te njeno opremanje suvremenom pedagoško-didaktičkom opremom kojom će se korisnicima s područja triju općina osigurati potrebna usluga.

Provedbom projekta omogućiti će se pružanje usluga psihosocijalne podrške osobama srednje i starije dobi, osobama s invaliditetom i teškoćama u razvoju te za osobe svih dobi koje su bile žrtve nasilja, usluga rane intervencije djeci, a osigurati će se i pružanje psihosocijalne podrške djeci i osobama u dobi od 7 do 21 godinu. Kroz pružanje socijalnih usluga za djecu, mlade te starije osobe, paralelnim edukacijsko-informativnim aktivnostima za članove njihovih obitelji uključivati će ih se u metodološki proces kako bi se cjelokupnim pristupom doprinijelo razvoju i napretku korisnika.

IMG 5671

Projektom će Pitomača postati centralno mjesto pružanja socijalnih usluga u zajednici koje se dosad nisu frekventno pružale, odnosno nisu bile dostupne svim korisnicima na lokalitetu. Uz razvoj novih oblika socijalnih usluga, aktivnostima će biti obuhvaćene i unaprjeđene usluge pomoći u kuće, koje Draft d.o.o. provodi od 2017. godine.

Nekoliko riječi o aktivnostima, troškovima, ciljevima i rezultatima projekta rekla je Majda Kodžaga, stručna suradnica za promotivne aktivnosti tvrtke Draft.

-U sklopu ovog projekta postoje i razni alternativni troškovi, pa se tako financira i plaćanje jednog projektnog asistenta koji je novozaposlena osoba na 30 mjeseci. Što se tiče opremanja, riječ je o raznim senzornim sobama sa didaktičkim pomagalima, koja će pomoći djeci kod rane intervencije te starijim osobama kada je u pitanju psihosocijalna podrška – rekla je Kodžaga.

IMG 5651

Ukupna vrijednost projekta je 8.049.674,37 kuna, a provođenje će trajati 30 mjeseci.

Cjelokupan iznos od 8 milijuna kuna financiran je iz Europskog socijalnog fonda, a tijela zadužena za provedbu projekta su Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (upravljačko tijelo) i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (posredničko tijelo druge razine), dok je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku zaduženo za tijek ispunjavanja ciljeva i smjernica, kao i doprinosa projekta procesu deinstitucionalizacije.

IMG 5659

O projektno-tehničkoj dokumentaciji i infrastrukturi socijalne ustanove, koja će se nalaziti u staroj pučkoj školi u Pitomači, nazočne je upoznao projektant Rajko Stilinović.

(www.icv.hr, ts, Tvrtka Draft, foto: I. Bedeković)

Izrezak

[g-gallery gid=”607779″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content