”2M2C – Glazba nas pokreće, kultura nas spaja”: Održana edukacija o primjeni muzikoterapije kao terapijskog djelovanja kod osoba s teškoćama u razvoju

U sklopu prekograničnog projekta ”2M2C- Glazba nas pokreće, kultura nas spaja” čiji je nositelj Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, održana je edukacija na temu primjene muzikoterapije kod osoba s razvojnim teškoćama. Edukaciju, koja se provodi kroz dva modula, od kojih je prvi proveden u mjesecu listopadu a drugi protekloga petka i subote, provodili su stručnjaci Ksenija Burić, Branko Meštrić i Silvija Sarapa.

IMG 20201113 WA0005 Custom

– Naši učitelji u radionicama aktivno sudjeluju zajedno s kolegama iz Mađarske koji edukaciju prate preko aplikacije Zoom, te smo preko njih dobili jako puno informacija i poticaja za daljnji rad – istaknula je ravnateljica COOR-a Margita Kovačević.

Glavni cilj ove edukacije bilo je pobliže upoznati ljude sa tehnikama i elementima Orff muzikoterapije koja prati pojedince u svim njegovim razvojnim fazama.

IMG 4287 Custom

– Orff muzikoterapija je prilagodljiva te se u njoj koriste svi elementi, pokreti, ples, riječ, sviranje i pjevanje, a zasigurno je kruna svega improvizacija. Muzikalnost je inherentna, ljudi krivo shvaćaju da je potrebno posjedovati određene muzičke predispozicije budući da mi kroz muzikoterapiju ne razvijamo muzičke vještine niti znanja, već prvenstveno terapijski djelujemo na promjene ponašanja i na spoznajne razine. Isto tako, potrebna je i emocionalna razina bez koje nema napretka, potrebno je stvoriti ugodu, te je u tom smislu muzikoterapija korisna i vjerujem da će kolege i stručnjaci iz ovog centra moći primjenjivati elemente muzikoterapije u svom svakodnevnom radu – ukratko nas je u temu uvela Ksenija Burić, doktorica znanosti, te osnivačica i predsjednica hrvatske Orff Schulwerk udruge.

IMG 4292 Custom

Vrijednost navedenog projekta iznosi 179.149,06 eura, sufinanciran je sredstvima Europske unije u iznosu od 152.276,60 eura, a partneri u njegovoj provedbi su mađarski Centar Szigetvári Tankerületi i Razvojna agencija VTA. Provedba projekta predviđena je do 14. veljače 2022. godine.

(www.icv.hr, mra)

[g-gallery gid=”612607″]
[g-gallery gid=”612411″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content