Bakljadom i transparentima u Slatini obilježili Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Povodom državnog praznika Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, jučer (utorak) su u Slatini položeni upaljeni lampioni te priređena spektakularna bakljada.

Polaganje upaljenih lampiona uz prometnice u središtu grada i u školskim dvorištima započelo je u 17 sati, a položili su ih u učenici, ravnatelji i nastavnici slatinskih osnovnih i srednjih škola u odvojenim terminima, zbog trenutne situacije vezane za koronavirus kako bi se izbjegao veći broj osoba na jednom mjestu.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje nastavljeno je kod križa u Parku 136. slatinske brigade, gdje je sve nazočne pozdravio Ilija Nikolić, glasnogovornik koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja grada Slatine te ih upozorio na održavanje potrebnog fizičkog razmaka i nošenja zaštitnih maski za lice.

Upaljene lampione su uz križ položili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Grada Slatine, policijski službenici Policijske postaje Slatina, predstavnici civilnih udruga s područja grada Slatine, predstavnici gradskih ustanova, članovi političkih stranaka, predstavnici medija te građani. Molitvu je predvodio slatinski župnik Župe sv. Josipa, vlč. Dragan Hrgić.

Obilježavanje su organizirali koordinacija braniteljskih udruga grada Slatine, gradski Odbor za hrvatske branitelje i Grad Slatina, a pozvani su bili predsjednici i predstavnici braniteljskih udruga, gradski vijećnici i ravnatelji gradskih ustanova, i to u manjem broju kako bi se izbjeglo veće okupljanje i kako bi se poštovale mjere i preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite vezane uz epidemiju koronavirusom.

Nakon što su lampioni položeni uz križ u Parku 136. slatinske brigade, navijačke skupine Kohorte, Armade, BBB-a i Torcide sa šireg slatinskog područja upriličile su spektakularno paljenje 29 baklji na Trgu sv. Josipa, uz gradsku fontanu, točno u 18 sati i 11 minuta, kao simbol na 18. 11. 1991. godine i 29-te obljetnice pada Vukovara. Organizaciju ovogodišnje bakljade, treće po redu, potpisuju Ivan Bošnjak, Dalibor Medved i Dejan Horvat, uz pomoć Ilije Nikolića.

Također, na zgradi poslovnog centra predstavnici navijačkih skupina izložili su transparente s portretima vukovarskih branitelja i stradalnika, od Kate Šoljić, Siniše Glavaševića, Jean Michel Nicoliera, Luke Andrijanića i Marka Babića do Ivice Arbanasa, Ivana Anđelića, Blage Zadre, Petra Kačića i Mile Dedakovića.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli, P. Žarković i R. Turkalj)

[g-gallery gid=”612840″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content