BITI NAVIJAČ Koja je važnost navijanja na sportskim događajima i imaju li sportska natjecanja smisla bez gledatelja?

Zadnjih nekoliko mjeseci više smo se puta zapitali što je sport bez navijača. Prije trenutne situacije u svijetu nešto tako nam možda nije ni palo na pamet, a riječ je o vrlo zanimljivom pitanju. Kakav je uopće utjecaj navijača i njihove galame na same sportaše i imaju li oni moć utjecati na konačni ishod sportskog susreta – piše ePodravina

Biti navijač odličan je osjećaj

Svi koji podržavaju neku sportsku ekipu i bili su na utakmici gdje se glasno navijalo, potvrdit će da je uistinu odlično biti navijač. Na tribinama se vrlo lako možete osjećati prihvaćeno kada ste okruženi osobama koje dijele istu strast i ljubav prema određenoj ekipi, baš kao vi. Isto tako je moguće upoznati nove ljude, a osjećaj kolektivnog zadovoljstva nakon nekog gola ili pobjede vaše ekipe jednostavno je nemoguće opisati, on se mora iskusiti.

U takvim se situacijama stvara i povezanost koja bi, ako pitate navijače, definitivno trebala pomoći ekipi da bude motiviranija i pokaže bolje predstave. Moguće je isto osjetiti i pred malim ekranima dok gledamo neki prijenos uživo na TV-u, ali u tom slučaju atmosfera utakmice utječe na nas, no ne i mi na atmosferu.

Navijači utječu na igrače, ali i suce

Upravo zbog navijača gotovo su svi timski sportovi prihvatili koncept dvokružnog natjecanja, odnosno natjecanja u kojem svaka ekipa igra jednu utakmicu na domaćem terenu, a jednu na gostujućem. Domaći teren i navijači smatraju se najvećom prednošću koju jedna ekipa može imati nad drugom. Osim što igrači mogu čuti kako ih njihovi navijači bodre te ih to može uvelike motivirati, čini se kako publika može utjecati i na suce.

Jedna je studija iz 2010. godine provedena upravo kako bi se istražio utjecaj navijača na suđenje i rezultati su bili zanimljivi. Došlo se do zaključka kako velik broj sudaca na nogometnim utakmicama koristi reakcije publike kada moraju odlučiti dodijeliti žuti karton određenom igraču ili ne. Naravno, navijači će negodovati kada domaći igrač treba dobiti karton, a vršiti pritisak na suca da ga pokaže gostujućem igraču.

Ključ je u uzbuđenju

Budući da su reakcije publike uvelike povezane s uzbudljivim događajima na utakmici, a i prekršaji spadaju u uzbudljive događaje, suci ponekad nisu niti svjesni da koriste reakcije publike pri donošenju odluka. Također, postoje situacije u kojima suci jednostavno osjećaju silan pritisak od pozitivnog ili negativnog uzbuđenja publike i smatraju kako nemaju drugog izbora nego ih poslušati.

Uzbuđenje navijača može biti i znak igračima što činiti i u kojem trenutku odigrati kakav potez. Uz to, budući da se klupa s rezervnim igračima i trenerom vrlo često nalazi u neposrednoj blizini tribina, na trenera se u određenom trenutku može vršiti ogroman pritisak da donese neku odluku koja bi mogla promijeniti tijek utakmice. Teško je odviknuti se od navijača i atmosfere koju oni stvaraju, ali trenutno nemamo drugog izbora.

Televizijske kuće se trude u prijenosima uživo na razne načine puštati snimke navijača i u određenim situacijama pustiti odgovarajuće reakcije, no to jednostavno nije to. Stvara se osjećaj forsiranja, a igrači i sudac ne čuju što čujemo mi pred malim ekranima. Neki će reći kako je to bolje od tišine te iako je to zapravo istina, prednost domaćeg terena ekipe se u potpunosti gubi jer čini se kako je dokazano da navijači stvaraju prednost svojoj ekipi.

(epodravina.hr, foto: ilustracija, D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content